THEPOWERGAME
Η κινεζική Evergrade ναι μεν ξεκίνησε να πληρώνει πελάτες στη μονάδα διαχείρισης πλούτου πλην όμως με την παραχώρηση ακινήτων αντί με μετρητά. Μέχρι την Πέμπτη εκκρεμούν έντοκες πληρωμές 84 εκατ. δολαρίων από τα 300 δισ δολάρια που είναι οι συνολικές υποχρεώσεις του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου ακινήτων στην Κίνα. Αλλά επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον του.
Οι φόβοι για την κατάρρευση του κολοσσού που τρέχει 778 έργα σε 223 πόλεις κλιμακώθηκαν τη Δευτέρα, στέλνοντας τη μετοχή του σε πτώση πάνω από 18% και παρασύροντας τον κλάδο ακινήτων στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από το 2016. Ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 3,3%, φθάνοντας το χαμηλό 11ετίας, ενώ το γουάν διολίσθησε στο χαμηλό μηνός.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνιζε ενδοσυνεδριακές απώλειες μεγαλύτερες του 2,25% που περιορίστηκαν εν συνεχεία στο 1,8%. Αρνητικό ήταν επίσης το άνοιγμα της Wall Street καθώς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν πτώση άνω του 1,4%. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Evergrade έχει απωλέσει το 85% της αξίας της, με τις ασιατικές αγορές να βρίσκονται σε εγρήγορση τους τελευταίους μήνες.
Κρίνοντας από τον τεράστιο όγκο των υποχρεώσεων της Evergrade, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε προ διμήνου το ομολογιακό χρέος του ομίλου από τη βαθμίδα Β στην CCC+ και προειδοποίησε πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι «πιθανός». Ανάλογη ήταν απόφαση της S&P Global Ratings, αναθεωρώντας προς τα κάτω τη βαθμολογία των ομολόγων της από το Β+ στο Β-, κάνοντας αναφορά στην αδυναμία του ομίλου να τακτοποιήσει ομαλά τα χρέη του.
Το Πεκίνο τηρεί σιγή ιχθύος
Το μείζον ερώτημα που προβληματίζει επενδυτές, πιστωτές, συμβασιούχους και πελάτες της Evergrade είναι εάν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει σε έντοκες πληρωμές 129 εκατ. δολαρίων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και 850 εκατ. δολαρίων μέχρι τα τέλη του έτους. Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν προτίθεται να στηρίξει την Evergrande ή όχι.
Αναμφισβήτητα, ως ο ανώτατος άρχοντας της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου, το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αυτή τη δυνατότητα. Εκτός αυτού, ο τραπεζικός κλάδος ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος από το κράτος και έτσι το Πεκίνο έχει τη δυνατότητα να παρέχει διευκολύνσεις στον κινεζικό κολοσσό ακινήτων σ’ ότι αφορά την κάλυψη των υποχρεώσεών του.
«Μια κατάρρευση θα έχει μεγάλες επιπτώσεις. Η Evergrande χρωστάει περίπου σε 171 εγχώριες τράπεζες και 121 εταιρείες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου», σχολίασε ο Ματί Μπεκίνκ της Economist Intelligence Unit (EIU) στο BBC. Όπως υπογραμμίζει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, αρκετοί άνθρωποι έχουν καταβάλει προκαταβολές για την αγορά ακινήτων από την Evergrande χωρίς να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης των κτισμάτων.
Αναλυτές της αγοράς υπογραμμίζουν πως η πρόθεση του Πεκίνου να αναχαιτίσει τον υπερβολικό δανεισμό στον κλάδο των ακινήτων οδήγησε την Evergrande στη σημερινή κατάσταση, θέλοντας να οριοθετήσει τον δανεισμό των μεγάλων ομίλων στον κλάδο των ακινήτων και έτσι να αποφύγει μια περαιτέρω υπερθέρμανση της αγοράς. «Η Evergrande δεν είναι παρά μόνον η κορυφή του παγόβουνου», σχολίασε στους Financial Times ο Λούις Τσε, γενικός διευθυντής της Wealthy Securities, μιας χρηματιστηριακής εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ. Οι κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας δέχονται μεγάλες πιέσεις για την κάλυψη ομολόγων που έχουν εκδοθεί σε δολάρια.