THEPOWERGAME
Η ραγδαία άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου όσο πλησιάζει ο χειμώνας έχει καταλάβει εξαπίνης τις εταιρείες λιπασμάτων, με κίνδυνο να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αγροτικό κλάδο και κατ’ επέκταση την αγορά τροφίμων.
Μέσα στην εβδομάδα, η CF Industries Holdings, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιπασμάτων στον κόσμο που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε πως θα παγώσει την παραγωγή σε δυο μεγάλα εργοστάσια που διαθέτει στη Βόρεια Αγγλία, τα οποία προμηθεύουν περίπου το 40% της αγοράς στη χώρα.
Ένα 24ώρο μετά, η Yara International ανακοίνωσε πως θα περιορίσει την παραγωγή σε διάφορες εγκαταστάσεις στην Ε.Ε και τη Βρετανία καθώς η μεγάλη αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο έχει προκαλέσει χάος μεταξύ των παρασκευαστών του νιτρικού αμμωνίου διότι αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.
Η Yara, ένας ακόμη κολοσσός λιπασμάτων, διευκρίνισε πως το 40% της παραγωγής αμμωνίας στην Ευρώπη θα αναδιπλωθεί στο άμεσο διάστημα, δηλαδή εντός των επόμενων εβδομάδων, για να προστατεύσει τα περιθώρια κερδοφορία της.
Συμπλήρωσε πως η διάρκεια αυτών των μειώσεων στην παραγωγή της θα εξαρτηθεί από τις τιμές του φυσικού αερίου και του αζώτου.
Από το σιτάρι μέχρι την μπύρα
Πρώτα απ’ όλα, τα λιπάσματα παίζουν πολύτιμο ρόλο στις σοδειές των βασικών αγροτικών εμπορευμάτων από το σιτάρι μέχρι το καλαμπόκι.
Επίσης είναι απαραίτητα για την προμήθεια διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το οποίο είναι βασικό υποπροϊόν στην παραγωγική διαδικασία του κρέατος ή της μπύρας.
Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς τροφίμων, οι ζυθοποιίες και οι εταιρείες αναψυκτικών εξαρτώνται από το CO2 για το άφρισμα στα ποτά τους.
Παράλληλα, οι εταιρείες μεταποίησης κρέατος χρησιμοποιούν CO2 για να ζαλίσουν τα ζωντανά πριν το σφαγείο. Το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιείται και στη συσκευασία τροφίμων.
Ένα ακόμη «θύμα» των αργοκίνητων εφοδιαστικών αλυσίδων
Η αγορά λιπασμάτων έχει ήδη παγιδευτεί στην ανεπαρκή προσφορά που υπάρχει σε βασικά προϊόντα της παγκόσμιας οικονομίας και προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Μέσα στο καλοκαίρι, ορισμένες εταιρείες λιπασμάτων στην Κίνα ανέβαλαν τις εξαγωγές τους λόγω ελλείψεων στην εγχώρια αγορά.
Συν τοις άλλοις, η αύξηση των κρουσμάτων του ιού SARS-CoV-2 προ μηνών οδήγησε σε νέους περιορισμούς στην κινητικότητα των κινεζικών λιμανιών, με αποτέλεσμα μετέπειτα να προκαλείται συμφόρηση.
Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φωσφορικού άλατος και ουρίας, δυο βασικά λιπάσματα για τον παγκόσμιο αγροτικό κλάδο.
Τα διαδοχικά ρεκόρ των τιμών του φυσικού αερίου στη Βρετανία και την Ευρώπη λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα αποθέματα είναι ήδη απροσδόκητα χαμηλά.
Ήδη στη Βρετανία μια σειρά εταιριών φυσικού αερίου έβαλαν λουκέτο καθώς δεν είχαν λάβει μέτρα για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο μιας απότομης ανόδου των τιμών στη χονδρική αγορά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Δεδομένης και της παράλληλης ανόδου των τιμών του πετρελαίου και των τιμών στα δικαιώματα εκπομπών ρύπων, αυτή η διευρυμένη αύξηση του κόστους ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές δεν έχει μόνον άμεσο αντίκτυπο στο κόστος ηλεκτροδότησης και θέρμανσης.
Φόβοι εκφράζονται για ένα γενικότερο σπιράλ ανατιμήσεων καθώς οι εταιρείες θα αποπειραθούν να μεταφέρουν το αυξημένο κόστος παραγωγής στο τελικό προϊόν και άρα τον καταναλωτή.
Ήδη οι τάσεις αυτές αρχίζουν να γίνονται αισθητές από τις μεγάλες καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν φαίνεται να επηρεάζεται, τουλάχιστον, σε αυτή τη φάση.