THEPOWERGAME
Σε μια συνεδρίαση που κρίθηκε στις δημοπρασίες, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο και την επαφή με τις 915 μονάδες. Ωστόσο, προβληματισμό προκάλεσε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι τα αρχικά κέρδη στο άνοιγμα έφεραν διάθεση κατοχύρωσης κερδών, δείχτοντας ότι η αγορά αδυνατεί -επί του παρόντος- να κινηθεί υψηλότερα.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 912,81 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,40%. Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 127,99 εκατ. ευρώ εξαιτίας της λήξης των παραγώγων και της αναδιάρθρωση λόγω της προσθήκης της Πειραιώς στους δείκτες του FTSE. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Jumbo και της Εθνικής, ενώ πιέστηκαν οι τίτλοι της Viohalco, των ΕΛΠΕ και της Elvalhalcor.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 913,56 μονάδες (+0,48%) και κατώτερη τιμή στις 905,24 μονάδες (-0,43%).
Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,30%, από τις αρχές Σεπτεμβρίου υποχωρεί σε ποσοστό 1,12%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 12,83%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,16%.
Γιατί δεν σηκώνει κεφάλι η αγορά
Για δύο λόγους δεν σηκώνει κεφάλι η αγορά και δεν φαίνεται εύκολη προς το παρόν η κίνηση πάνω από τις 930 μονάδες που συνιστούν τα φετινά υψηλά για τον Γενικό Δείκτη. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, εδώ και ένα τρίμηνο έχει αναπτυχθεί στους κόλπους των θεσμικών η εξής θεωρία: Οι ξένοι κατέχουν το 61 – 62% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Δεν είναι εύκολο να ρίξουν κι άλλα κεφάλαια από τη στιγμή που κατέχουν τη μεγάλη πλειοψηφία, αυτό που λέμε ότι δηλαδή, έχουν το πάνω χέρι.
Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν την τάση από τους εγχώριους θεσμικούς και τα asset managements των τραπεζών δεν αναλαμβάνουν περαιτέρω ρίσκο για τον λόγο ότι επειδή οι ξένες αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, αναμένουν κάποια στιγμή ότι θα διορθώσουν, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για τοποθετήσεις και στην Ελλάδα. Η ευκαιρία της διόρθωσης λοιπόν, δεν ήρθε ούτε στο απόγειο της πανδημίας, αλλά ούτε και με το άνοιγμα των οικονομιών που την αυξημένη ζήτηση δεν μπορούσε να καλύψει η παρεχόμενη προσφορά. Με αποτέλεσμα την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, του μεταφορικού κόστους, του πληθωρισμού στη συνέχεια και φέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι πλήθος κεφαλαίων λιμνάζει στις τράπεζες, που τα επιτόκια έχουν φτάσει να έχουν μηδενικές αποδόσεις. Είναι εκπληκτικό το γεγονός, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι σχεδόν όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας, 178 δισ. ευρώ έναντι… 180 δισ. ευρώ, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο.
Ήδη, η κυβέρνηση με τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης και τους νέους ασφαλισμένους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας, επιδιώκει μέρος των κεφαλαίων αυτών να αρχίσουν να κινούνται και μέρος τους να κατευθυνθεί προς τις ελληνικές μετοχές. Διότι οι ευκαιρίες είναι πολλές. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ, για παράδειγμα, είπε ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια και με βάση την τωρινή κερδοφορία, είναι εξασφαλισμένο μέρισμα 1 ευρώ με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι η μερισματική απόδοση του Οργανισμού φτάνει στο 7,5%, όταν τα επιτόκια, όπως τονίστηκε παραπάνω, είναι μηδενικά.
Στο πλαίσιο αυτό ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας σχολιάζει ότι «με το Γ.Δ. να συνεχίζει το επιτόπιο τροχάδην του καταγράφοντας διαδρομές μικρής μεταβλητότητας περί τις 900 μονάδες. Η εξήγηση της συνεχιζόμενης απροθυμίας για εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος μετοχικών τίτλων, από ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές που συνεχίζουν να διακρατούν «βουνά» καταθέσεων με μηδενικές αποδόσεις, πρέπει να αναζητηθεί στο εξωτερικό περιβάλλον».
ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+3,91%), της Jumbo (+3,66%), της Εθνικής (+1,93%), της Eurobank (+1,77%), της Motor Oil (+1,57%), της ΑΔΜΗΕ (+1,38%) και της Alpha Bank (+1,30%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Viohalco (-3,59%), των ΕΛΠΕ (-3,72%), της ΕΧΑΕ (-2,28%) και της Elva (-1,96%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+3,34%) και των Τραπεζών (+1,51%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των πρώτων Υλών (-2,62%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,89%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Πειραιώς διακινώντας 20.145.068 και 9.996.364 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Eurobank με 17,220 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 14,164 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν 53 μετοχές, 63 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Attica Bank +13,04% και ΣΙΔΜΑ +8,74%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ιντερτέκ -6,50% και Frigolgass -5,29%.