THEPOWERGAME
Με δύο προσφορές ολοκληρώθηκε τελικά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η διαδικασία υποβολής προσφορών για το έργο Ultra-Fast Broadband (UFBB), το οποίο αφορά στην ανάπτυξη δικτυακής υποδομής σε επτά προκαθορισμένες περιοχές της χώρας.
Οι ανάδοχοι αναμένεται να αναδειχθούν περί τα τέλη του έτους.
Το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό το ποιες περιοχές από τις επτά που έχουν καθοριστεί στον διαγωνισμό θα αναλάβει ο κάθε ανάδοχος.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να υποβάλει προσφορά και για τις επτά περιοχές επικράτειας, αλλά σε πρώτη φάση θα μπορεί να διεκδικήσει μόνον τις τρεις, για τις οποίες έχει υποβάλλει την καλύτερη προσφορά. Η καλύτερη προσφορά συνίσταται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη της περιοχής σε τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις και στο όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης. Το τελευταίο πρακτικά σημαίνει και χαμηλότερο κόστος στην επιδότηση του έργου.
Σημειώνεται ότι η αξία του έργου έχει προϋπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ (με το ΦΠΑ φτάνει τα 868 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους αναδόχους και τα 300 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν κρατική ενίσχυση. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί τόσο από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ όσο και από το νέο ΕΣΠΑ. Θα αποτελέσει δηλαδή έργο γέφυρα (έργο phasing).
Η αξιολόγηση των προσφορών, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, δεν θα καθυστερήσει, εφόσον φυσικά δεν θα υπάρξουν νομικές ενστάσεις και προσφυγές. Ο διαγωνισμός θα εξελιχθεί πολύ γρήγορα καθώς η αξιολόγηση είναι αρκετά τυποποιημένη. Και εφόσον δεν υπάρξουν νομικές επιπλοκές, δεν αποκλείεται οι ανάδοχοι (ή ο ανάδοχος στη χειρότερη περίπτωση) να γίνουν γνωστοί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Επομένως, θα μπορούσε το έργο να ξεκινήσει την υλοποίησή του ακόμη και μέσα στο 2022, αφού οι ανάδοχοι θα δημιουργήσουν τις εταιρείες ειδικού σκοπού που θα αναλάβουν την περιοχή (ή τις περιοχές) στις οποίες θα αναπτύξουν τις δικτυακές υποδομές.
Όπως συνέβη και με το έργο Rural, οι εταιρείες ειδικού σκοπού θα πουλάνε τις υποδομές αυτές αποκλειστικά στη χονδρική. Θα μισθώνουν δηλαδή τις υποδομές τους (οπτικές ίνες κ.λπ.) σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα τις προσφέρουν στην λιανική, δηλαδή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας.