THEPOWERGAME
Την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και των δημοσίων υπαλλήλων, και των δημοσίων λειτουργών, και των συνταξιούχων από το 2022 εξετάζει πλέον η κυβέρνηση. Κι αυτό διότι διαπιστώνει ότι είναι πολύ πιθανό ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να κινηθεί τελικά σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, αρκετά πιο πάνω από το 5,9% που πρόσφατα ανακοινώθηκε ως αναθεωρημένη εκτίμηση, με συνέπεια να προκύψει κι άλλος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει την εφαρμογή επιπλέον μέτρων μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Στην κυβέρνηση ατενίζουν πλέον με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις προοπτικές ταχύτατης ανάκαμψης της οικονομίας που φαίνεται να διαμορφώνονται, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση μιας νέας έκθεσης της Moody’s Α Analytics στην οποία περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα φτάσει φέτος στο 8,2%, δηλαδή θα είναι 2,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τη σημερινή ήδη πρόσφατα αναθεωρημένη επί τα βελτίω πρόβλεψη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για ποσοστό ανάπτυξης 5,9%. Τυχόν επιβεβαίωση αυτής της πρόβλεψης θα έχει ως συνέπεια, όπως ήδη εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 700 εκατ. ευρώ που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί από το 2022 απαλλαγή όλων των φορολογουμένων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%.
Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η-1-2022 για όλους τους υπόχρεους φορολογούμενους θα έχει άμεσα ωφελουμένους περισσοτέρους από 500.000 δημοσίους υπαλλήλους, δημοσίους λειτουργούς και συνταξιούχους με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από το επόμενο έτος. Αυτό θα συμβεί επειδή από τον Ιανουάριο του 2022 θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς και τις συντάξεις τους.
Σήμερα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισπράττουν φέτος και θα εισπράττουν και το 2022 οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2020 και του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν φέτος και το 2022, αντίστοιχα.
Η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου αυτού από το επόμενο έτος σε όλους, ανεξαιρέτως, τους φορολογούμενους θα έχει ως συνέπεια από την 1η-1-2022 και μετά να πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:
- οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ
- οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.
- οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ
- τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι παρά πολύ υψηλές.
Όλες αυτές οι κατηγορίες μισθωτών υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου και συνταξιούχων θα δουν από τον Ιανουάριο του 2022 τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν οι πλέον υψηλόμισθοι, δηλαδή τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι δικαστικοί λειτουργοί και τα στελέχη του στενού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα (οι γενικοί και ειδικοί γραμματείες, οι επικεφαλής των ΟΤΑ, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Α.Ε. του Δημοσίου).
Οι καθαρές αποδοχές των παραπάνω κατηγοριών μισθωτών υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου τομέα καθώς επίσης και των παραπάνω κατηγοριών συνταξιούχων με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από 14.000 έως 200.000 ευρώ θα αυξηθούν κατά 44 έως 15.351 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 3,67 έως 1.279,25 ευρώ σε μηνιαία βάση, αν η κυβέρνηση καταργήσει και γι’ αυτές τις κατηγορίες την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από την 1η-1-2022.
Η συνολική πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη που θα προκύψει από την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ.