THEPOWERGAME
Αισθητό έχει ήδη γίνει το κόστος της πράσινης μετάβασης στην Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί ποικίλες και έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει σε σημερινό της σημείωμα η Citi, τονίζοντας ότι τις μεγαλύτερες επιπτώσεις θα νιώσουν τα λιγότερα ανεπτυγμένα κράτη-μέλη, ενώ επανέρχεται ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του αντιευρωπαϊκού κινήματος.
Οι αντιδράσεις για το αυξημένο ενεργειακό κόστος μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., την περασμένη εβδομάδα. Η Ισπανία ηγήθηκε του γκρουπ των κρατών που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα ιστορικά υψηλά επίπεδα της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που είναι μόνο ένας πυλώνας του «Fit for 55», του σχεδίου της Κομισιόν για την Πράσινη Μετάβαση που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Τόσο η Ισπανία, όσο και οι υπόλοιπες χώρες που αντιδρούν, ανησυχούν για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις των νέων κανόνων που οδηγούν σε μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά, όπως στις τιμές του ρεύματος.
Η Citi υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο του Green Deal θα υλοποιηθούν μεγάλες πράσινες δημόσιες επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, η εσωτερίκευση των επιπτώσεων των εκπομπών από τις επόμενες γενιές σε εμάς, μπορεί να οδηγήσει στην αντίθετη κατεύθυνση την ανάπτυξη.
Επιπλέον, η εφαρμογή μέτρων έμμεσης φορολογίας συνήθως έχει οπισθοδρομικό χαρακτήρα. Το οικονομικό κόστος θα γίνει αισθητό κυρίως από τις συγκριτικά λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες-μέλη, όπου η ενέργεια καταλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης και/ή όπου οι τιμές της ενέργειας δεν ρυθμίζονται (και οι δύο περιπτώσεις ισχύουν για την Ισπανία).
Είναι τόσο σημαντικό το πρόβλημα που η Citi εκτιμά ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πολιτικών αντιδράσεων που θα οδηγήσουν εκ νέου στην αναζωπύρωση του αντιευρωπαϊκού κινήματος σε πολλές χώρες. Σε οικονομικό επίπεδο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σχετίζεται με τον πληθωρισμό, ο οποίος θα γίνεται πολύ περισσότερο αισθητός στα νοικοκυριά και θα επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική δαπάνη.
Το θέμα είναι προφανές ότι προκαλεί αναταραχή στους πολίτες και υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα με στόχο να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο για τα νοικοκυριά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεις, δήλωσε η πρόεδρος του συμβουλίου Nadia Calvino.