THEPOWERGAME
Η ενίσχυση της παρουσίας των αμερικανικών εταιρειών στη Βόρεια Ελλάδα, η ενθάρρυνση του ρόλου των γυναικών στον τεχνολογικό κλάδο και οι δυνατότητες να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη σε ευρωπαϊκή πύλη για την καινοτομία ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν σε πάνελ με τη Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Λι, και την Άννα Παναγοπούλου, Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σχεδόν μια τριετία πριν, οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα σε αυτήν την εκδήλωση, καταδεικνύοντας τη δυναμική αυτών των περιστάσεων, είπε η κ. Λι. «Έκτοτε, εταιρείες όπως η Deloitte, η Pfizer και η Cisco δεν άνοιξαν απλά γραφεία στη Θεσσαλονίκη αλλά επέκτειναν τις δραστηριότητες τους στην περιοχή», δήλωσε στο συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist με το powergame.gr η Γενική Πρόξενος, εκφράζοντας την επιθυμία να εδραιώσουν την παρουσία τους και άλλες ξένες εταιρείες όχι μόνον στην πόλη αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Η κ. Λι αναφέρθηκε επίσης στη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στον τεχνολογικό κλάδο, όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθούν οι προσλήψεις, ιδιαίτερα σε διοικητικές θέσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως το Γενικό Προξενείο και η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πληροφορικής «Code Girls» προκειμένου να εξοικειωθούν οι γυναίκες με την τεχνολογία από νεαρή ηλικία.
Από την πλευρά της, η κ. Παναγοπούλου τόνισε το πλεονέκτημα που δίνει η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης στην Ε.Ε στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Η γεωγραφική θέση της πόλης προσφέρει πρόσβαση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Διαθέτει επίσης πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό στην έρευνα, με την κ. Παναγοπούλου να κάνει αναφορά στο ΕΚΕΤΑ, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα που περιλαμβάνεται στη λίστα με τους είκοσι μεγαλύτερους ερευνητικούς φορείς της Ε.Ε. Επίσης η ίδια η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Μίλησε επίσης για τα αποτέλεσμα που μπορούν να επιτευχθούν στην καινοτομία από τις συνέργειες ανάμεσα στον ακαδημαϊκό χώρο και τις επιχειρήσεις.