THEPOWERGAME
Των Φώτη Κόλλια, Ζωρζέτ Ζολώτα, Μαριάννας Μαρμαρά
Ποιες προκλήσεις θέτει στην ελληνική -και όχι μόνο- οικονομία η κλιματική αλλαγή; Μπορεί η Ελλάδα να γίνει η ενεργειακή πύλη της Ευρώπης; Πώς θα επιτευχθεί ομαλά και με επιτυχία η πράσινη μετάβαση; Πού πρέπει να επικεντρωθούν οι πράσινες επενδύσεις και τι κέρδος μπορεί να αποκομίσει η χώρα από αυτές;
Σε αυτά και σε ακόμα περισσότερα ερωτήματα επιχείρησε να δώσει απαντήσεις το συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist με το powergame.gr.
Οι ομιλητές
Γεωργιάδης: Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία
Με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ στη «φαρέτρα» της η κυβέρνηση πρόκειται να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό της για την προσέλκυση επενδύσεων, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Άδωνι Γεωργιάδη:
- Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που θα τα χρησιμοποιήσουμε για την ψηφιακή οικονομία, την πράσινη μετάβαση, είναι σημαντικά για τη μεταμόρφωση ολόκληρης της χώρας, της οικονομίας.
- Τον τελευταίο μήνα η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, αιολική και ηλιακή ενέργεια, στην Ευρώπη. Το 2020 η ενέργεια που καταναλώσαμε ήταν, για πρώτη φορά, περισσότερη από Ανανεώσιμες Πηγές από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
- Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, νομίζω. Διαβάσαμε την ανακοίνωση πριν από μια βδομάδα ότι η Ελλάδα, έως σήμερα το 2021, έχει τις περισσότερες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές σε σχέση με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα στον τομέα των ανανεώσιμων, όχι μόνο διότι πιστεύουμε στην πράσινη μετάβαση αλλά και για αυστηρά οικονομικούς λόγους: η πράσινη οικονομία θα παράξει ευημερία, πλούτο για τον ελληνικό λαό και θα αποτελέσει μία από τις πιο σημαντικές ευκαιρίες που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα για το εγγύς μέλλον.
- Διότι τόσο στην ηλιακή ενέργεια, όσο και στην αιολική, η Ελλάδα έχει φυσικά πλεονεκτήματα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελος των πελατών μας.
- Όσον αφορά στο υδρογόνο, έχουμε πολλά λεφτά στις επενδύσεις για το υδρογόνο, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να μετασχηματίσουμε και την οικονομία.
- Όσον αφορά στην απολιγνιτοποίηση, είμαστε αποφασισμένοι ως χώρα όχι μόνο να πετύχουμε τους στόχους της συμφωνίας των Παρισίων, αλλά να το πράξουμε αυτό με τρόπο βιώσιμο και με τρόπο απολύτως παραγωγικό σε οικονομικούς όρους.
Πιερρακάκης: Η Ελλάδα διάγει τη δική της ψηφιακή άνοιξη
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς πυλώνες, όπου στηρίζεται η στρατηγική της Πολιτείας, δεδομένου ότι έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε εκατοντάδες νέες υπηρεσίες στον Ελληνα πολίτη», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist με το powergame.gr.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «Η πανδημία λειτούργησε καταλυτικά για το gov.gr», επισημαίνοντας ότι μέσα σε λίγους μήνες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αυξήθηκαν από 501 σε 1250 ενώ, όπως ανέφερε στη συνέχεια, πολύ μεγάλος είναι και ο αριθμός των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων- συναλλαγών από το 2019 μέχρι σήμερα, μεταξύ κράτους και πολίτη, ξεκινώντας από τα 8,8 εκατ. αλληλεπιδράσεις, φθάνοντας τα 94 εκατ. το 2020 και τώρα ήδη μέσα στο 2021 το πρώτο εξάμηνο έχουμε φτάσει στις 150 εκατ. αλληλεπιδράσεις και άρα θα ξεπεράσουμε τα 300 εκατ. επαφές- αλληλεπιδράσεις φέτος, νούμερο που είναι σε συνάρτηση και με τις αυξανόμενες δυνατότητες παροχής αυτών των υπηρεσιών».
Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς πυλώνες, όπου στηρίζεται η στρατηγική της Πολιτείας στον τομέα και συγκεκριμένα τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους (νέες υπηρεσίες, erp για το ελληνικό Δημόσιο κ.α.), ψηφιακές υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα (νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χρήση συγκεκριμένων ψηφιακών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις μεγάλες ή πιο μικρές. Τρίτος πυλώνας είναι οι ψηφιακές δεξιότητες που είναι συνολικά μία πρόκληση για την Ευρώπη για τη μετάβαση σε ένα μοντέλο συνεχούς εκπαίδευσης και τέλος οι τηλεπικοινωνίες με το 5G. «Η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να συμβαδίσει με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη αλλά ακόμη και να τα ξεπεράσει, κινούμενη πολύ γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σκρέκας: Έρχεται νομοσχέδιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα
Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και τόνισε πως θα δίνεται ιδιαίτερο βάρος στα πλωτά καθώς είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον σε σχέση με αυτά που «καρφώνονται» στο βυθό. Το νέο πλαίσιο, είπε ο κ. Σκρέκας, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια θα ψηφιστεί από τη Βουλή.
Πάιατ: Οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα
«Όλοι όσοι έχουμε ζήσει στην Ελλάδα κι έχουμε δει τις ομορφιές αυτής της πανέμορφης χώρας, αλλά και το δράμα του παρελθόντος μαζί με τις πυρκαγιές στην Εύβοια την Ηλεία, καταλαβαίνουμε ότι το περιβάλλον χτυπά καμπανάκι» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ κατά το συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist με το powergame.gr.
Ο Τζέφρι Πάιατ κατά την παρέμβασή του υπερθεμάτισε στη συνεργασία των εταιρειών αμερικανικών συμφερόντων μαζί με ελληνικές σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, αλλά επίσης και την Πάτρα και τον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη. Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα παραδείγματα των Sunlight, White Dragon και General Electric. «Προωθούμε τη φιλόδοξη ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» τόνισε αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη, ενώ δήλωσε πως βαίνουμε στην τελική ευθεία για την υπογραφή με την εταιρεία συμεφρόντων του κ. Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη.
Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και άλλες επενδύσεις με αμερικανικό χρώμα, όπως αυτή του HUB της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι η συμπρωτεύουσα μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Άλλωστε, κατά τον κ. Πάιατ, η Βόρεια Ελλάδδα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις επιχειρήσεις να περάσουν και σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία.
«Συμβαίνουν πάρα πολλά και θα συμβούν περισσότερα στο μέλλον» διαβεβαίωσε ο Τζέφρι Πάιατ αναφερόμενος στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Φάνον: Αμερικανικό ενδιαφέρον για ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου – Ισραήλ
Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κάτι περισσότερο από κόμβο, σε μια ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη υποστήριξε ο πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ και υπεύθυνος για την ενέργεια Φράνσις Φάνον.
Μιλώντας στο συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώθηκαν από τον Economist με το powergame.gr, ο κ. Φάνον τόνισε πως απαιτείται πολλή δουλειά για τον σκοπό αυτό την ίδια ώρα που στην εξίσωση μπαίνουν και άλλοι παράγοντες όπως ενεργειακή μετάβαση και ο ρόλος που θα παίξει το φυσικό αέριο σε αυτή τη μετάβαση.
Επίσης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα επί κυβέρνησης Τραμπ αναφέρθηκε και στη διπλωματική, στρατιωτική και οικονομική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα
Στο πλαίσιο του συνέδριου, o κ. Φάνον τόνισε πως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν παραμένει ισχυρό όπως καταδεικνύεται από τη συμμετοχή της στο σχήμα 3+1 για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ στο φυσικό αέριο. Οι ΗΠΑ έπαιζαν και εξακολουθούν να παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις διακρατικές σχέσεις αλλά και τη ροή των κεφαλαίων να καταδεικνύουν τη στενή συνεργασία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα.
Περιστέρης: Μοναδική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης και η πράσινη μετάβαση
Σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist και του poeergame.gr, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης πρότεινε τη συντονισμένη επιδίωξη ενός εθνικού και κοινωνικού στόχου: αντί για απλά βιώσιμη ανάπτυξη, πρότεινε να στοχεύσουμε σε βιώσιμη ευημερία για όλους.
Κι επεσήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και η πράσινη μετάβαση με επενδύσεις αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες για την χώρα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Φίσερ: ΑΠΕ και υδρογόνο οι βασικές πηγές ενέργειας του μέλλοντος
Καθώς θα ενταθούν οι πιέσεις από την κλιματική αλλαγή, το φυσικό αέριο δεν θα είναι η βασική πηγή ενέργειας στο απώτερο μέλλον, αλλά οι ΑΠΕ και το υδρογόνο, υπογράμμισε ο Γιόσκα Φίσερ, πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Και αυτό θα δημιουργήσει «τεράστιες ευκαιρίες στον ευρωπαϊκό Νότο και συγκεκριμένα την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Φίσερ στο πλαίσιο του συνέδριου του Economist και του powergame.gr, που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη και επικεντρώνεται στον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή. Το φυσικό αέριο θα είναι χρήσιμο για αρκετό καιρό ακόμη, αλλά η επιδείνωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε ο αντικαγκελάριος επί κυβέρνησης Γκέρχαρντ Σρέντερ από το 1998 μέχρι το 2005 και τότε μέλος της Συμμαχίας ‘90/Πρασίνων.
Προέβλεψε, μάλιστα, πως αυτή η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση σε βάθος χρόνου, ιδιαίτερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής. «Είναι πιθανό να προκληθεί αστάθεια και έτσι θα πρέπει να καλλιεργηθεί ένα κλίμα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στον ευρωπαϊκό Βορά, παράλληλα, η συζήτηση επικεντρώνεται στην αξιοποίηση του υδρογόνου για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας και της θέρμανσης. «Παρακολουθούμε την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο τελευταίος Ψυχρός Πόλεμος διήρκησε 40 χρόνια και σήμερα δεν έχουμε τα περιθώρια για μια ακόμη 40ετία», είπε ο κ. Φίσερ, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται σήμερα ο κόσμος είναι διεθνής συνεργασία.
Θεωρώντας πως η Ευρώπη κινείται σε μια πλούσια περίοδο από προκλήσεις, ο κ. Φίσερ εστίασε επίσης την ομιλία του στις μεταναστευτικές ροές που εκτιμάται πως θα υπάρξουν από το Αφγανιστάν. Τόνισε πως μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να μην αφορά στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Σταδιακά, όμως, είναι πιθανό να υπάρξει ένα αυξανόμενο κύμα μετανάστευσης από τη μεσαία τάξη του Αφγανιστάν ώστε θα θελήσει να προσεγγίσει το πλησιέστερο σύνορο της Δύσης που είναι η Ευρώπη. «Γι΄ αυτόν τον λόγο η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την Ε.Ε. Θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες με χώρες-μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και να έρθουμε σε διάλογο με μη κράτη-μέλη όπως η Τουρκία, τόνισε ο κ. Φίσερ.
Καλογηράτος: Ο ρόλος της ναυτιλίας στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα
Το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική ναυτιλία την ανάπτυξη των θαλασσίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners Τζ. Καλογηράτος. Ο κ. Καλογηράτος είπε πως οι αγωγοί είναι αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς ενέργειας και χαμηλότερου κόστους και συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των εισαγωγών «αλλά ένας άνθρωπος έχει το χέρι στη στρόφιγγα και στην τιμολόγηση». Αντίθετα η ναυτιλία μπορεί να προσφέρει σύνδεση με τον πιο ανταγωνιστικό προμηθευτή, αξιοποιώντας την τελευταία γενιά πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που έχουν πολύ χαμηλό κόστος μεταφοράς. Ο επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και η Capital Product Partners για την ενίσχυση του στόλου τους.
Οι επενδύσεις των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ομίλου Κοπελούζου στις Ανανεώσιμες
Στις σημαντικές επενδύσεις που προωθούν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναφέρθηκαν τα στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΔΕΠΑ Υποδομών στο συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr.
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος τόνισε πως η εταιρεία προχωρά στον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύς που διαθέτει στις ΑΠΕ μέσα στον επόμενο χρόνο. Ήδη κατασκευάζει έργα 300 MW και μέσα στο εξάμηνο θα προκηρύξει ένα από τα μεγαλύτερα έργα φωτοβολταϊκών στον κόσμο, ισχύος 500 MW στην περιοχή της Πτολεμαϊδας. Μέσα στο 2022 αναμένεται να προκηρύξει επιπλέον έργα με συνολική ισχύ άνω του ενός GW. Παράλληλα αυτή την περίοδο κατασκευάζει με διμερές συμβόλαιο (PPA) φωτοβολταϊκό πάρκο 50 MW στη Μεγαλόπολη, σε ένα από τα πρώτα τέτοια συμβόλαια στην Ελλάδα.
- ΕΛΠΕ
Ο κ. Σπύρος Κιαρτζής, διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας στα ΕΛΠΕ, τόνισε πως ο όμιλος, όπως και η υπόλοιπη πετρελαϊκή βιομηχανία ανά τον κόσμο, επενδύει στις ΑΠΕ, στα καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος και στις πράσινες τεχνολογίες όχι επειδή του επιβάλλει η νομοθεσία αλλά επειδή «είναι επενδυτική ευκαιρία και δείχνει το σεβασμό μας προς το περιβάλλον». Ο κ. Κιαρτζής αναφέρθηκε στο σημαντικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου και τον στόχο των 2 GW μέχρι το 2030. Ειδικά στον τομέα του υδρογόνου τα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν επένδυση στη μονάδα της Ελευσίνας για πράσινο υδρογόνο, ενώ προωθούν σχέδιο «δεκάδων ή για την ακρίβεια εκατοντάδων εκατ. Ευρώ» για μπλε υδρογόνο. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν αναπτύξει δίκτυο 50 ταχυφορτιστών σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και εκτεταμένο δίκτυο απλών φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
- ΔΕΠΑ Εμπορίας
Ο κ. Γιώργος Πολυχρονίου, εκτελεστικός διευθυντής στρατηγικής και ανάπτυξης στην ΔΕΠΑ Εμπορίας επικεντρώθηκε τόσο στο σχεδιασμό της εταιρείας για τη στήριξη των σχεδίων ώστε να λειτουργήσει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος, αλλά και στην επέκταση στις ΑΠΕ. Μεταξύ των έργων που συμμετείχε είναι και το White Dragon για την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία καθώς και στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που αναπτύσσει η εταιρεία στην ίδια περιοχή.
- Όμιλος Κοπελούζου
Ο διευθύνων σύμβουλος του τομέα ΑΠΕ στον όμιλο Κοπελούζου Γ. Καρύδας τόνισε πως για κάθε δέκα εκατομμύρια επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργούνται τουλάχιστον 77 θέσεις εργασίας. Ο κ. Καρύδας επισήμανε το ρόλο των μονάδων αποθήκευσης και είπε πως πρέπει να επιταχυνθούν τα σχετικά έργα αφού έτσι θα επιτύχουμε ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και ισορροπία του συστήματος. Η ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων σε ΑΠΕ αναδεικνύεται και από τις πρόσφατες φωτιές, αλλά και από την έκρηξη τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια εξήγησε. «Οι ΑΠΕ θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση της πίεσης για αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού». Ο όμιλος Κοπελούζου, είπε ο Γ. Καρύδας, επενδύει τόσο στις παραδοσιακές μορφές ΑΠΕ όσο και σε νέες τεχνολογίες όπως το πράσινο υδρογόνο και τα υπεράκτια αιολικά.
- Eunice Energy Group
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πεχλιβάνογλου, αντιπρόεδρο της Eunice Energy Group η ενεργειακή μετάβαση προσφέρει και ευκαιρία για καινοτομία. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επενδύσεις του ομίλου σε πιλοτικά έργα μεγάλης κλίμακας όπως στο πρώτο έργο για πράσινο νησί στην Ελλάδα (στην Τήλο), στο πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μικρών ανεμογεννητριών στην Ελλάδα, αλλά και στην παραγωγή φορτιστών.
Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο κ. Κώστας Μουσουρούλης, Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προώθηση του μεγάλου εγχειρήματος (που μπορεί να φτάσει και τα πέντε δισεκ ευρώ). Όπως είπε «έχουμε εξασφαλισμένους πόρους 2 δισεκατομμυρίων, πολύ ισχυρά επενδυτικά κίνητρα που είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που ισχύουν σήμερα, έχουμε ωριμάσει το χωρικό και χωροταξικό σχεδιασμό για τις εκτάσεις των ορυχείων».
Κατά τον κ. Μουσουρούλη «ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο που είναι γεμάτη αβεβαιότητες. Υπάρχει μια τεχνολογική προϋπόθεση για την ενεργειακή μετάβαση καθώς απαιτείται έρευνα που θα λειτουργήσει ως καύσιμο για παραγωγή καινοτομίας. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι τιμές και η επάρκεια ενέργειας. Η τρίτη προϋπόθεση είναι αν το κράτος θα λειτουργήσει ως ακτιβιστής για να υπερβεί εμπόδια και να κάνει τη συγκυρία ευημερία. Υπάρχει ταύτιση ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων με τους αναπτυξιακούς και ισχυρή πολιτική βούληση. Υπάρχει σχέδιο για πρώτη φορά που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις» ώστε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής.
Χαρίτσης: Οι τρεις προκλήσεις για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση
Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως από την οικονομική κρίση, περάσαμε στην κοινωνική. Τώρα «βιώνουμε την κρίση της πανδημίας, το επόμενο στάδιο που θα βιώσουμε είναι οι ενεργειακή κρίση».
«Αυτοί οι καιροί είναι κρίσιμοι για την ελληνική οικονομία» προειδοποίησε και πρόσθεσε πως τώρα πρέπει να αναμορφωθεί το μοντέλο παραγωγής.
Αναρωτώμενος τι σημαίνει μεταρρύθμιση, απάντησε λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι στην απάντηση αυτού του τόσο ευρέος όρου και αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η Ευρώπη.
Η πρώτη πρόκληση είναι η «κλιματική κρίση και η μετάβαση σε ένα μοντέλο πιο πράσινης παραγωγής». Σε αυτό το σημείο ο κ. Χαρίτσης δεν παρέλειψε να επικρίνει την κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της «κακοσχεδιασμένη μετάβαση στο πράσινο μοντέλο», την οποία πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και οικονομίες όπως η ελληνική, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να προσαρμοστούν σε αυτές τις (πράσινες) πολιτικές» επεσήμανε.
Δεύτερη πρόκληση κατά τον Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι παντός είδους «ανισότητες». «Πολλά κομμάτια της οικονομίας δεν μπορούν να προσαρμοστούν όχι μόνο στην πράσινη παραγωγή, αλλά και στην ψηφιοποίηση και στους νέους τρόπους παραγωγής που ετέθηκαν κι από την Covid. Αν δεν υπάρχουν πολιτικές να αντιμετωπιστούν όλα αυτά με στοχευμένα προγράμματα […] τότε θα μεγαλώσουν αυτές οι ανισότητες» εξήγησε.
Τέλος, η τρίτη πρόκληση είναι κατά τον κ. Χαρίτση, «η παραγωγή προστιθέμενης αξίας». «Δεν μπορούμε να είμαστε μία χώρα εισαγωγής» επεσήμανε και πρόσθεσε πως ένα από τα κίνητρα επιστροφής στην ανάπτυξη είναι η αύξηση των εξαγωγών, η οποία και πάλι πρέπει να γίνει με στοχευμένες πολιτικές.