THEPOWERGAME
Συμφωνίες 2,3 δισ. έκλεισε η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ
-Συμφωνίες ύψους 2,3 δισ. ευρώ έκλεισε τους τελευταίους τρεις μήνες η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ από την Εγνατία, κάτι λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ από την ΔΕΠΑ Υποδομών και 300 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό. Και σ’ αυτά δεν περιλαμβάνονται οι επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν οι προτιμητέοι επενδυτές ή ακόμη και τα ετήσια έσοδα που θα έχει το δημόσιο από τις συμφωνίες αυτές.
-Οι εξελίξεις αυτές, και ειδικά η χθεσινή στη ΔΕΠΑ Υποδομών, δικαίωσε πλήρως την επιλογή της νέας διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, να μην δώσει παρατάσεις στο διαγωνισμό όπως είχε «προετοιμαστεί» από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, φαίνεται ότι η task force που στήθηκε με τους Κώστα Σκρέκα (υπ. Ενέργειας), Δημ. Πολίτη (ΤΑΙΠΕΔ) και Πάνο Σταμπουλίδη (ΤΑΙΠΕΔ) και Ανδρέα Σιάμισιη (ΕΛΠΕ) έλυσε σε χρόνο ρεκόρ για την ελληνική διοίκηση, ζητήματα που κρατούσαν κυριολεκτικά «καθηλωμένη» την αποκρατικοποίηση.
-Το μοντέλο του «δεν χάνουμε λεπτό» αναμένεται να εφαρμοστεί και στις άλλες αποκρατικοποιήσεις που έρχονται. Κι εκείνοι που είχαν μάθει σε συνεχείς αναβολές και παρατάσεις, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
… και πλέον ψάχνει μηχανικούς
-Σοβαρές παρενέργειες και στο σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ για το μηχανισμό ωρίμανσης έργων έχει ο ορυμαγδός διαγωνισμών για τεχνικούς συμβούλους από υπουργεία και κρατικούς φορείς. Οι εταιρείες συμβούλων μηχανικών έχουν στην κυριολεξία σκουπίσει την αγορά από έμπειρα στελέχη στον τομέα των υποδομών με αποτέλεσμα στο ΤΑΙΠΕΔ να δυσκολεύονται στην αναζήτηση των ανθρώπων που θα αναλάβουν να ωριμάσουν πλήθος διαγωνισμών για κρίσιμα έργα.
-Η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγουν στον αέρα και νέοι διαγωνισμοί στον τομέα των τεχνικών συμβούλων. Οι μηχανικοί (με σχετική εμπειρία) δεν είναι ο μοναδικός κλάδος που είναι περιζήτητος. Η πανδημία και οι αλλαγές που έχει φέρει στην αγορά τεχνολογίας εκτόξευσαν τη ζήτηση για προγραμματιστές με αποτέλεσμα οι εταιρείες του κλάδου να δυσκολεύονται να καλύψουν δεκάδες θέσεις εργασίας.
Η επιστροφή κεφαλαίου από τα ΕΛΠΕ στους μετόχους
Πιο κοντά έρχεται η επιστροφή κεφαλαίου από τα ΕΛΠΕ, μετά τα σημαντικά έσοδα που θα έχουν από την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Με βάση το τίμημα που προσέφερε η Italgas, στα ΕΛΠΕ αντιστοιχούν περί τα 256 εκατ. ευρώ και όπως είχε προαναγγείλει η διοίκηση, το 50% του συγκεκριμένου εσόδου θα επιστραφεί στους μετόχους, ενώ το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για μείωση του δανεισμού.
Η μάχη Βόρειων – Νότιων σε ΕΚΤ και Eurogroup
-Δεν έδειξαν να… ιδρώνουν οι αγορές από την απόφαση της ΕΚΤ να «φρενάρει» τις αγορές κρατικών ομολόγων. Κοινώς, την είχαν προεξοφλήσει. Και για του λόγου το αληθές, τα «χαρτιά» της ευρωπαϊκής περιφέρειας αντί να ανέβουν, είδαν τα επιτόκια να υποχωρούν. Ακόμα και η Ιταλία, που θεωρητικά θα βρεθεί στη δυσκολότερη θέση, λόγω προφίλ χρέους, δεν πιέστηκε ούτε στο ελάχιστο…
-Στα καθ’ ημάς, η Ελλάδα έχει «κλειδώσει» προ πολλού το προφίλ του χρέους της- σε μέση διάρκεια και επιτόκια- προκειμένου να θωρακιστεί εγκαίρως απέναντι στις αναπόφευκτες αυξήσεις επιτοκίων. Όπως σημειώνουν, μάλιστα, αρμόδιες πηγές, μια τέτοια εξέλιξη δεν φοβίζει, πλέον, την Ελλάδα, καθώς αφενός είναι προστατευμένη σε αντίθεση π.χ. με τους Ιταλούς, αφετέρου η αύξηση επιτοκίων δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί την επιστροφή σε δυναμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία προφανώς είναι ευπρόσδεκτη.
-Άλλο είναι αυτό που πρέπει να προβληματίζει και την Αθήνα. Η απόφαση της Κ. Λαγκάρντ είναι προϊόν συμβιβασμού με τα «γεράκια» της ΕΚΤ, τα οποία εδώ και μήνες πιέζουν για «μάζεμα» του έκτακτου QE, επιμένοντας αφενός ότι η ταχύτερη ανάκαμψη υποχρεώνει σε άρση των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής αφετέρου ότι πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια ως αντίδοτο στον πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, επιβεβαιώνονται όσοι εκτιμούν ότι λίαν συντόμως θα ξεκινήσουν οι… αψιμαχίες και στο Eurogroup για την ανάγκη συμμαζέματος των ελλειμμάτων της πανδημίας, παρά το ότι τυπικά θα παραμείνει σε ισχύ η ρήτρα διαφυγής και το 2022…
Επισκέψεις ελεγκτών σε σούπερ μάρκετ
-Στη μάχη της καθημερινότητας, η… επίσκεψη κλιμακίων του υπουργείου Ανάπτυξης σε σούπερ μάρκετ, δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να «φρενάρει» τις κερδοσκοπικές τάσεις, που μπορεί να αναπτυχθούν με άλλοθι τις όντως μεγάλες αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια. Η αλήθεια είναι πως η αγορά δείχνει διάθεση αυτοσυγκράτησης, αλλά θα ήταν χρήσιμο ανάλογες «επισκέψεις» και συστάσεις, να καλύψουν και τους προμηθευτές, δηλαδή τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, που ήδη έχουν στείλει… ραβασάκια για τις πρώτες ανατιμήσεις σε δεκάδες κωδικούς προϊόντων…