THEPOWERGAME
Η Θεσσαλονίκη ήδη υποδέχεται τους Αθηναίους τραπεζίτες, στο πλαίσιο της πρώτης ΔΕΘ μετά την πανδημία. Στη Θεσσαλονίκη έχει σπεύσει σύσσωμη η αντιπροσώπευση των συστημικών τραπεζών, που με την ευκαιρία βρίσκουν στη συμπρωτεύουσα ένα ενδιαφέρον να συζητήσουν μεταξύ τους τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και να ανταλλάξουν απόψεις για τα ανοιχτά μέτωπα.
Άλλωστε, είναι σε εξέλιξη η ρύθμιση διαφόρων θεμάτων, από την επικείμενη λίαν συντόμως κατάθεση του νομοσχεδίου που επιλύει το σοβαρό θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, έως τις αλλαγές που θα οριοθετήσουν τον νέο ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και φυσικά, τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ιδιωτών και επιχειρήσεων μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορούν σε κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ.
Τραπεζικά θέματα «μεταξύ τυρού κι αχλαδιού»…
Πρόκειται για θέματα ανοιχτά, που συμβαδίζουν με την προσπάθεια όλων των τραπεζών για μονοψήφια ποσοστά Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, θέματα που άπτονται και της επίσπευσης των πλειστηριασμών. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, έγιναν και οι δύο πρόσφατες συναντήσεις των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς και εκπροσώπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αυτών συμμετείχαν τόσο λόγω του νέου νόμου που θα διέπει τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, όσο και της συμμετοχής και ανάμιξης της Επιτροπής στα τραπεζικά δρώμενα, μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Ζαββού, που ήταν επιφορτισμένος με τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Από τη Θεσσαλονίκη, οι τραπεζίτες θα επιστρέψουν με καινούργιες πληροφορίες. Θα έχουν στις αποσκευές τους τα μηνύματα της ΔΕΘ και το στίγμα που θα δώσει μέσω της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μέσα σε όλα αυτά, η ΔΕΘ αποτέλεσε και μια ωραιότατη ευκαιρία να διοργανώσουν κάποιες τράπεζες συναντήσεις με τους μεγάλους, εταιρικούς Βορειοελλαδίτες πελάτες τους.
Στο «τραπέζι» οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, οι φοροελαφρύνσεις και οι μεταρρυθμίσεις
Τι όμως, περιμένουν να ακούσουν οι επικεφαλής των τραπεζών από την κυβέρνηση;
Προφανώς, το πρόγραμμα και τα νέα μέτρα, αλλά κυρίως, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε τρεις συγκεκριμένους πόλους:
- Καταρχήν, στις πολυαναμενόμενες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες αναμένεται να δώσουν μία ανάσα στην αγορά, καθώς δυνητικά θα δώσουν ένα μεγαλύτερο περιθώριο στα νοικοκυριά, να ανοιχθούν σε περαιτέρω δανεισμό – τονώνοντας έτσι την ίδια την οικονομία. Παράλληλα, θα υπάρχει θεωρητικά περισσότερος χώρος για αποταμίευση/επενδύσεις/ ασφάλιση.
- Επίσης, από τα πιο βασικά θέματα είναι αυτό της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τα συνολικά 12 δισ. ευρώ που θα διανείμουν με προϋποθέσεις οι τράπεζες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, πώς θα υλοποιηθεί η κατανομή. Δηλαδή, με ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποια κατανομή. Πότε, εντέλει, θα «πέσουν» τα πρώτα χρήματα.
- Μεταρρυθμίσεις. Το κατά πόσο η κυβέρνηση εμείνει στην απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, είναι σημαντικό μήνυμα για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία, για την απελευθέρωσή της από δεσμά του παρελθόντος και τα όποια δομικά προβλήματα, αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών- κάτι που βέβαια ήδη διαπιστώνεται.
Στις επαφές τους με τους ξένους επενδυτές, οι τραπεζίτες ακούν συχνά ερωτήματα ή συστάσεις για συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της υιοθέτησης της εταιρικής διακυβέρνησης και της πράσινης ανάπτυξης. Και όλα αυτά για να αποκτήσει η χώρα την επενδυτική της βαθμίδα.