THEPOWERGAME
Δεκαέξι χρόνια πίσω επιστρέφουν οι προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς το συνολικό τους υπόλοιπο στις τράπεζες υποχώρησε στα επίπεδα του Ιουνίου 2005, δηλαδή στα 31,6 δισ. ευρώ. Συνολικά από τις αρχές του έτους, καταθέσεις της τάξεως των 6 δισ. ευρώ που ήταν κλεισμένες σε διάφορες διάρκειες, δεν ανανεώθηκαν στη λήξη τους, για τον προφανή λόγο των μηδενικών επιτοκίων που προσφέρει σήμερα η αγορά.
Εξ ου και στον αντίποδα, παρατηρείται σημαντική αύξηση στις καταθέσεις ταμιευτηρίου, που ναι μεν δεν προσφέρουν επιτόκιο, αλλά τουλάχιστον συνδυάζουν την αποταμίευση με ασφάλεια και ελευθερία κινήσεων, καθώς τα χρήματα είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες και ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα.
Όπως ακριβώς ισχύει και με τις καταθέσεις όψεως και τους τρεχούμενους λογαριασμούς, που μαζί με τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, αποτελούν τους λογαριασμούς «πρώτης ζήτησης». Εξ ου και δεν είναι τυχαία η εκρηκτική άνοδος των καταθέσεων ταμιευτηρίου που σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ προσεγγίζοντας τα 100 δισ ευρώ τον Ιούλιο. Ποσό – συγκεκριμένα έφτασε τα 99,78 δισ ευρώ μαζί με τους τρεχούμενους και τους όψεως- που λογικά από ώρα σε ώρα (ίσως στα στοιχεία του Αυγούστου) θα ξεπεράσει το φράγμα των 100 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούλιο φέτος, «αποδεσμεύτηκαν» και δεν ανανεώθηκαν καταθέσεις προθεσμίας σχεδόν 1 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 976 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εκροές από τις αρχές του έτους, να προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκαν στα 5,92 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι καταθέσεις προθεσμίας των νοικοκυριών μειώθηκαν τον ίδιο μήνα στα 31,6 δισ. ευρώ (στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο του 2005, που ήταν 31,037 δισ. ευρώ).
Η αποτυχία των προθεσμιακών και οι εναλλακτικές
Η πραγματικότητα είναι ότι πλέον σχεδόν δεν έχει νόημα η διατήρηση μιας κατάθεσης κλειδωμένης. Είτε είναι για τρεις μήνες είτε για έναν χρόνο, η αγορά δεν έχει να προσφέρει, παρά αποδόσεις πέριξ του μηδενός. όσοι λοιπόν μέχρι τώρα είχαν την ευχέρεια να δεσμεύουν για αποταμίευση και επένδυση κάποια κεφάλαια, τώρα οδηγούνται σε νέες λύσεις, ή ακολουθούν την … παραδοσιακή οδό, το γνωστό σε όλους ταμιευτήριο. Κλασική επιλογή, ασφαλής, σίγουρη, αν και καθόλου επενδυτική.
‘Όσοι δεν στρέφονται στους λογαριασμούς «πρώτης ζήτησης», επιλέγουν πιο «μάκρο» τοποθετήσεις. Κυρίως και στην πλειοψηφία τους, κατευθύνονται σε Αμοιβαία Κεφάλαια συντηρητικά ή μεσαίου ρίσκου, ανάλογα με το προφίλ τους ή επιλέγουν τη συνδυαστική λύση ενός τραπεζασφαλιστικού προϊόντος (συνήθως 10ετούς διάρκειας).
Τα bancassurance προϊόντα συνδυάζουν αποταμίευση με ή χωρίς επένδυση (δηλαδή με ανάληψη ή όχι ρίσκου) και με ασφαλιστικό πρόγραμμα ζωής ή υγείας ή παιδιών ή συνταξιοδοτικό ή και άλλα πιο επενδυτικού τύπου.