THEPOWERGAME
Συνεργάτης του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και νο1 αυτή τη στιγμή στη διαχείριση κρίσεων πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη: με τα λόγια αυτά περιέγραψε τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90,1”. Ενώ με την αφορμή, την υπόθεση Αποστολάκη, επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον, «πραγματικό ακροβάτη της πολιτικής».
Αναλυτικά και μετά το εισαγωγικό σχόλιο ότι, «η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση εκείνη που έχει υπερβεί τα κομματικά στεγανά και στηρίζεται σε άξιους ανθρώπους, οι οποίοι ανεξαρτήτως του χώρου από τον οποίο προέρχονται, έχουν προσδώσει μεγάλη πρόσθετη αξία στο κυβερνητικό έργο», ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε σε μια σειρά επισημάνσεων για το πρόσωπο του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας. (Με τη διευκρίνιση ότι η συνέντευξη έγινε πριν τις σχετικές ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο Γ. Γεραπετρίτης τύποις δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τη σχετική πληροφορία).
Ο Χρήστος Στυλιανίδης «προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο, ήταν άνθρωπος του Προέδρου Κληρίδη», θύμισε εν πρώτοις ο υπουργός Επικρατείας. Ενώ στις αιτιάσεις ότι δεν είχε ως τώρα ελληνική ιθαγένεια, απάντησε ως εξής: «Ο ελληνισμός είναι ενιαίος», άλλωστε, συνέχισε, «είχαμε το προηγούμενο του Κρανιδιώτη, (που ήταν) μεγάλο εθνικό κεφάλαιο. Προφανώς και υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ένας πολίτης άλλου κράτους-μέλους μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια».
Σημείωσε ότι «δεν μιλάμε για μια τυχαία προσωπικότητα της διεθνούς πολιτικής σκηνής», αλλά «για τον άνθρωπο εκείνο ο οποίος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Κρίσης ως επίτροπος. Είναι δηλαδή αυτή τη στιγμή ο νο1 στη διαχείριση κρίσεων πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη».
Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας έβαλε και ακόμη μια διάσταση του θέματος της πολιτικής προστασίας λέγοντας ότι «επειδή είμαστε εν μέσω μιας μεγάλης κλιματικής κρίσης, η οποία θα επιδεινώνεται διαρκώς, οι λύσεις που θα δίδονται στο εξής, πρέπει να έχουν ένα εθνικό και κυρίως ένα κεντρικό ευρωπαϊκό χαρακτήρα: να μπορούμε, και ως Ευρώπη, να αντιδρούμε στα φαινόμενα αυτά». Υπενθύμισε δε, ότι στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και, για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα, και στον ευρωπαϊκό Βορρά, είχαμε φέτος τέτοια φαινόμενα.
Αναφερόμενος στο θέμα Αποστολάκη, είπε ότι «ο πρωθυπουργός έκανε πολιτική υπέρβαση». «Θέλησε με τον τρόπο αυτό να ανταποκριθεί σε μια αξία που όλοι την μοιραζόμαστε: ότι οι επιλογές θα πρέπει να είναι υπερκομματικές υπό την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που να προσιδιάζουν στη θέση», ανέφερε με την παράλληλη διευκρίνιση ότι «η λογοδοσία και η ευθύνη ανήκουν αποκλειστικά στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, επένδυσε όμως στον υπερκομματικό χαρακτήρα της θέσης».
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η αλήθεια είναι ότι και ο κ. Αποστολάκης δεν ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις, κυρίως όμως απεδείχθη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί έναν προσχηματικό και απολύτως υποκριτικό δημόσιο λόγο, όπου προς τα έξω εμφανίζεται να έχει διάθεση συναίνεσης, στην πραγματικότητα όμως χρησιμοποιεί όρους μισαλλοδοξίας και εχθροπάθειας έτσι ώστε να αποκλείσει οποιονδήποτε από το να ενταχθεί σε ένα κυβερνητικό σχήμα». «Ο κ. Αποστολάκης ήταν κατώτερος των περιστάσεων- αυτού του τύπου οι παλινδρομήσεις δεν τιμούν και τον ίδιο. Δυστυχώς φαίνεται ότι ορισμένα μέρη του πολιτικού συστήματος δεν εννοούν καθόλου να υπερβούν τις κομματικές γραμμές και να μπουν σε μια λογική συναινετικής δημοκρατίας», ανέφερε ακόμη.
Και, ευκαιρίας δοθείσης, επανέλαβε τη βασική πολιτική του τοποθέτηση, ότι «κρίσιμες είναι οι πολιτικές, και όχι πάντοτε τα πρόσωπα». «Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες πολιτικές, η δική μας πολιτική ατζέντα είναι καταγεγραμμένη, είναι το Ενιαίο Κυβερνητικό Σχέδιο το οποίο έχει αναρτηθεί δημοσίως. Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση μια κυβέρνηση λογοδοτεί εκ των προτέρων αναφέροντας ποιες θα είναι οι δράσεις του τρέχοντος έτους», δήλωσε εμφατικά και συμπλήρωσε: «Για μένα το πολύ σημαντικό είναι να τρέξουν οι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία και την οικονομία, και δευτερευόντως τα πρόσωπα τα οποία θα το υπηρετήσουν».
Εξαπέλυσε, όμως, στο σημείο αυτό, σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «ειδικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένας πραγματικός ακροβάτης της πολιτικής, του πολιτικού λόγου, υπό την έννοια ότι ταυτοχρόνως είπε ότι δεν θα αναζητηθούν “σωσίβια” (σ.σ. στην παράταξή του για το κυβερνητικό σχήμα) και την ίδια στιγμή ότι θα πρέπει να αναζητηθούν πρόσωπα με υπερκομματικά χαρακτηριστικά». «Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο», συμπέρανε.
Ελεγχόμενες αυξήσεις – Ενίσχυση των ευάλωτων
Για την τσέπη του καταναλωτή και πρώτα στο ζήτημα της ενέργειας είναι «ένα ειδικό ζήτημα, πράγματι έχει αυξηθεί πολύ το κόστος της χονδρεμπορικής στο ρεύμα κι αυτό πιθανότατα θα έχει κάποιες ανατιμήσεις εκεί. Τα αντικειμενικά δεδομένα είναι ότι δεν εμφανίζεται κλιμάκωση στον πληθωρισμό, ο οποίος κινείται εντός των προβλεπομένων. Αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο κόσμος, και η Ελλάδα κατ’ εξοχήν, βρίσκονται σε φάση πολύ γρήγορης ανάπτυξης, που έρχεται μετά από μια μεγάλη πανδημική κρίση. Και ειδικά για την Ελλάδα, και μετά και από μια οικονομική κρίση. Βρισκόμαστε δηλαδή σε μια φάση κατά την οποία θα έχουμε ανάπτυξη, που σημαίνει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα, μικρότερη ανεργία». Προσέθεσε δε πως «υπάρχει πολύ και ζεστό χρήμα στην αγορά, δεν είναι μόνο τα 45 δισ. των ενισχύσεων που δόθηκαν από την Πολιτεία σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για να αντιμετωπισθεί η κρίση. Είναι και μια πολύ μεγάλη αύξηση που υπάρχει στις ιδιωτικές καταθέσεις».
Κατά συνέπεια, συμπέρανε, «πιθανώς να υπάρξουν κάποιες ανατιμήσεις, όχι στο επίπεδο που κάποιοι αναφέρουν, προοιωνίζονται ή κινδυνολογούν». «Θα είναι ένα ελεγχόμενο ρεύμα αυξήσεων, δεν θα υπάρξουν αυτές οι μαζικές ανατιμήσεις», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας με την ταυτόχρονη δέσμευση ότι, «η ελληνική κυβέρνηση θα φροντίσει έτσι ώστε να ενισχύσει εκείνους τους οποίους έχουν πραγματικά ανάγκη για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις όποιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά (…) στο τέλος της ημέρας είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον όποιο τέτοιο κάβο».
Επαναλαμβάνοντας δε, ότι δόθηκαν 45 δισ. ενισχύσεις εν μέσω πανδημίας, υπογράμμισε και το κοινωνικό αποτέλεσμα: «Είμαστε η χώρα στην Ευρώπη με τους καλύτερους δείκτες σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας. Δεν χάσαμε εργατικό δυναμικό, αντιθέτως αποκλιμακώνουμε την ανεργία, ενισχύουμε το εισόδημα. Όπου χρειασθούν παρεμβάσεις, αυτές θα γίνουν με τρόπο που θα είναι ισόρροπος και θα διασφαλίζουν την εύλογη ενίσχυση όλων των ευάλωτων», σημείωσε εν κατακλείδι.
Στο θέμα της πανδημίας, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε πως είναι «μικρότερος του αναμενομένου» ο αριθμός των εργαζομένων στην υγεία, που τέθηκε σε αναστολή, γιατί «υπήρξε σημαντικότατο ρεύμα εμβολιασμού». Σε κάθε περίπτωση, «αυτό το προσωπικό θα αναπληρωθεί όπως πρέπει να αναπληρωθεί- σε γενικές γραμμές δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο σύστημα υγείας. Σημειακά προβλήματα τα οποία ενδεχομένως θα υπάρξουν σε περιφερειακές δομές, θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε χώρους που κατ’ εξοχήν υπηρετούν τη δημόσια υγεία, είναι όχι μόνο λογικός αλλά και απολύτως αναγκαίος».
Σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό κέντρο Παλαμά, διευκρίνισε πως δεν ισχύει ο αριθμός των 40.000 εμβολιασμένων, ο πραγματικός αριθμός είναι μικρότερος από 17.000 εμβολιασμένων στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας. Εξάλλου, «πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής προτίμησαν το συγκεκριμένο κέντρο γιατί παρείχε τα εμβόλια συγκεκριμένης εταιρείας (Pfizer), ενόσω τα γειτονικά κέντρα είχαν άλλα εμβόλια και δη AstraZeneca». Ζήτησε όμως, «χωρίς τα πορίσματα της έρευνας, να μην διακινδυνεύουμε την ακεραιότητα της διαδικασίας του εμβολιασμού».
Τελικώς, «έχουμε την ανησυχία και είμαστε σε εγρήγορση για ψευδείς δηλώσεις εμβολιασμού και για όποιες παρατυπίες ή δολιοφθορές μπορεί να γίνονται έξωθεν. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ελέγχει τα ζητήματα αυτά, κάνει πολύ εκτενείς ελέγχους». Όμως, συνέχισε, «ειδικά για το πρόγραμμα “Ελευθερία” είναι δομικά στημένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει κάποιος να διατρήσει το σύστημα. Είναι πολύ καλά φτιαγμένο και μηχανοργανικά- η αίσθησή μου είναι ότι δεν μπορεί να έχουν γίνει τέτοιου τύπου παρατυπίες ευρείας κλίμακας». «Όπου υπάρχουν παρατυπίες, θα ελεγχθούν», διεμήνυσε προσθέτοντας ότι είναι υπό μελέτη αν θα υπάρξει αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τέτοιες υποθέσεις.
Ενώ στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο λοκ ντάουν προσεχώς, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Είμαστε σε πολύ διαφορετική φάση φέτος το φθινόπωρο σε σχέση με πέρυσι, τότε που ήταν αβέβαιη κατάσταση, πρακτικά χωρίς κανένα όπλο απέναντι στον ιό. Σήμερα που μιλάμε, εξακολουθούμε να έχουμε πολύ μεγάλη πίεση από τον ιό, έχουμε όμως κάτι που διαφοροποιεί τα δεδομένα: το εμβόλιο. Το οποίο δίδει τη δυνατότητα της αυτοπροστασίας και της προστασίας των άλλων».
Ως εκ τούτου, κατέληξε, «αυξάνει κατά πολύ πλέον η ευθύνη του καθενός που επιλέγει να μην εμβολιαστεί. Η ελληνική Πολιτεία δεν πρέπει να στερήσει ελευθερίες από πολίτες που επιτέλεσαν το χρέος τους, ατομικό και κοινωνικής αλληλεγγύης. Και για το λόγο αυτό θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως καθολική γενική απαγόρευση».
«Ασφαλώς εξετάζεται», ήταν, τέλος, η απάντησή στο ερώτημα για το εάν απασχολεί την κυβέρνηση ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους.