THEPOWERGAME
Με υπεραξίες και «πράσινα» ταμπλό αποχαιρετούν το καλοκαίρι τα saleroom των πολυτελών επενδύσεων και της αγοράς τέχνης – η οποία παραμένει η βασίλισσα όλων των κατηγοριών.
To βασικό συμπέρασμα από τη σεζόν που έκλεισε είναι πως η είσοδος των NFT (Non Fungible Token) και της crypto art market στο «παιχνίδι» των δημοπρασιών έφερε νέους επενδυτές στο αθέατο αυτό χρηματιστήριο.
Μάλιστα οι συναλλαγές της νεο-εισαχθείσας κατηγορίας συνέβαλαν στο εκπληκτικό αποτέλεσμα του τζίρου των 2.5 δισ. στερλινών (2,9 δισ. ευρώ) που πέτυχε ο οίκος Christie’s για το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Top lots
Στις κορυφαίες πωλήσεις της σεζόν συγκαταλέγεται το NFT «Everydays: The First 5000 Days» του Beeple (Mike Winkelamann) που άλλαξε χέρια μέσω του οίκου Christie’s προς 69,3 εκατ. δολάρια και το οποίο στην ουσία έβαλε επισήμως την αγορά τέχνης στο μοντέλο του bitcoin.
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του 2021 παραμένει η υπογραφή του Pablo Picasso που σημείωσε υπεραξία σε αγοραπωλησία μέσω του οίκου Christie’s.
Το έργο του με τίτλο «Femme assise près d’une fenêtre», ικανοποίησε οίκο και πωλητή καθώς κατάφερε να διπλασιάσει τις αρχικές τιμές εκτίμησης επιτυγχάνοντας την τελική τιμή των 103,4 εκατ. δολαριων.
Εντυπωσιακά θετικά νέα έρχονται από τις καθιερωμένες συναλλαγές «Classic Week» παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας, στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου – όταν ακόμη η ταξιδιωτική βιομηχανία δεν είχε πλήρως επανεκκινήσει.
Ειδικότερα, το saleroom του οίκου Christie’s στο Λονδίνο σημείωσε τζίρο 96,01 εκατ. στερλίνες (111,8 εκατ. ευρώ) καταγράφοντας 20% αύξηση σε νέους αγοραστές και bidder συγκριτικά με την αντίστοιχη δημοπρασία που είχε γίνει το 2019.
«Είμαστε κατενθουσιασμένοι που ολοκληρώνουμε τη φετινή σεζόν με μία από τις πιο επιτυχημένες δημοπρασίες «Classic Week’», σχολιάζει σχετικά ο Karl Hermanns, Global Managing Director στον οίκο Christie’s τονίζοντας το γεγονός ότι οι συναλλαγές έλαβαν χώρα όταν ακόμα υπήρχαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
«Η αξιοσημείωτη ηγετική θέση του οίκου Christie’s στην αγορά, παραμένει λόγω της δυνατής κατηγορίας Classic Art, του διεθνούς της δικτύου και χάρη στις σχέσεις με τους καθιερωμένους αγοραστές και πωλητές καθώς επίσης και λόγω της ικανότητάς μας να ελκύουμε νέους αγοραστές».
Κέρδη συνεχίζει να δίνει και η αγορά υψηλής ωρολογοποιίας, με την Rolex να κερδίζει και πάλι έδαφος στη διαχρονική «μάχη» των τιμών με την Patek Philippe.
Μία από τις πωλήσεις που συζητήθηκαν κατά τη φετινή σεζόν, ήταν για ένα εξαιρετικά σπάνιο μοντέλο Rolex Daytona (Ref.16516), με χρονολογία κατασκευής το 1998 το οποίο αν και είχε αρχικά εκτιμηθεί στα 4 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (430.000 ευρώ), πωλήθηκε προς 24,3 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (2.632.000 ευρώ).
Ικανοποίηση φέρνει και το χρηματιστήριο διαμαντιών, με μία από τις καλύτερες πωλήσεις μέχρι στιγμής για το 2021 να καταγράφεται για ένα λευκό διαμάντι βάρους 24,45 καρατίων (D-color, σχήμα καρδιάς) το οποίο πωλήθηκε προς 2 εκατ. δολάρια.
Άλλαξε χέρια τον Αύγουστο σε διαδικτυακές συναλλαγές του οίκου Christie’s επιτυγχάνοντας τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί στο ταμπλό του οίκου διαδικτυακά.
Τα λευκά διαμάντια έκαναν δυναμικό come back το 2021 επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούν ένα ασφαλές επενδυτικο καταφύγιο, ιδίως σε ταραχώδεις περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.
Στα top lots συγκαταλέγεται και μία πώληση που έγινε στον οίκο Sotheby’s τον Φεβρουάριο για ένα ζευγάρι λευκών διαμαντιών ορθογώνιας κοπής (emerald) πάνω σε σκουλαρίκια βάρους 7 καράτια το καθένα.
Η αρχική τιμή της εκτίμησής τους κυμαινόταν στα 150.000 δολάρια, αλλά η τελική τους τιμή ανέβηκε στα 240.000 δολάρια.
Ραγδαία άνοδος για Bansky
Στην 5η θέση παγκοσμίως κατατάσσεται μέχρι στιγμής για το 2021 ο Banksy, χάρη στη ραγδαία άνοδο που συνεχίζουν να καταγράφουν οι πωλήσεις του.
Μέχρι τον Ιούνιο, οι συναλλαγές έργων τέχνης του Banksy είχαν συγκεντρώσει πάνω από 120 εκατ. δολάρια, φέρνοντάς τον στην κορυφή των πωλήσεων για οποιοδήποτε εικαστικό εν ζωή.
Υπάρχει μαζική στροφή των επενδυτών στην αγορά έργων του Banksy, για αυτό και οι αναλυτές της ArtPrice αναμένουν ότι το 2021 οι τιμές των έργων του θα εκτοξευθούν.
Όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, μέχρι και το 2017, τόσο οι πωλήσεις όσο και ο τζίρος της αγοράς έργων του, κινούνταν σταθερά.
Μετά το 2017 όμως, ακόμη και την περίοδο του 2020 με το ξέσπασμα της COVID-19 οι τιμές πώλησης ανεβαίνουν κατακόρυφα.
Ακόμη, ενδεικτικό της έντονης ζήτησης είναι ότι στο κλείσιμο του 2021, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των έργων που θα πωληθούν, ο τζίρος που θα εισπραχθεί, προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί από το 2020 και να τετραπλασιαστεί από το 2019!.