THEPOWERGAME
Θέμα ημερών είναι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που κατέθεσαν την Παρασκευή οι τέσσερις διεκδικητές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, οι αμερικανικές CVC Capital και KKR, η αυστραλιανή Macquarie και η ιαπωνικών συμφερόντων First Sentier.
Το υψηλό ρυθμισμένο ετήσιο έσοδο για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο περιορισμός αριθμός διαχειριστών δικτύων που βρίσκονται προς πώληση στην Ευρώπη αυτή την περίοδο, αλλά και η μεγάλη διαθεσιμότητα κεφαλαίων που αναζητούν σίγουρες αποδόσεις, έφεραν τέσσερις ισχυρούς διεθνείς ομίλους στην πόρτα της ΔΕΗ.
Εκτός από την CVC Capital, που είναι ένας από τους ισχυρότερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, οι υπόλοιποι διεθνείς κολοσσοί δεν έχουν «χτυπήσει» (ή δεν έχουν φτάσει μέχρι το τελικό στάδιο) άλλες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Αρκετά γνωστή στην Ελλάδα είναι η αυστραλιανή Macquarie, που επίσης ειδικεύεται στις επενδύσεις σε υποδομές και εταιρείες δημοσίων δικτύων, με υπό διαχείριση κεφάλαια κοντά στα 420 δισ. ευρώ. Η Macquarie συμμετείχε στην πρώτη φάση των διαγωνισμών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, αλλά αποσύρθηκε στη συνέχεια.
Η KKR συγκαταλέγεται και στους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που έχει «παγώσει» λόγω πανδημίας, και είναι από τους πλέον ενεργούς ομίλους στην ευρωπαϊκή αγορά υποδομών με σημαντικές επενδύσεις σε τηλεπικοινωνίες και ενέργεια.
Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, χωρίς να συνεχίσει, συμμετείχε και ένας ακόμα διεκδικητής του ΔΕΔΔΗΕ, η αυστραλιανή First Sentier Investors (πρώην First State) που ελέγχεται από την ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial Group και έχει υπό διαχείριση κεφάλαια κοντά στα 170 δισ. ευρώ.
Στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να τρέξει γρήγορα η διαδικασία ώστε να επιλεγεί ο πλειοδότης, να εγκριθεί η πώληση του 49% από έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αν και οι φήμες για το τίμημα, καθώς και για το ποιος από τους τέσσερις υποψηφίους είναι ο πλέον επιθετικός δίνουν και παίρνουν, μια ένδειξη δίνει η συνολική λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται η οποία φτάνει τα τρία δισ. ευρώ. Συνεπώς αρκετοί στοιχηματίζουν πως το τίμημα θα κινείται σε επίπεδα πέριξ του 1,5 δισ. ευρώ.