THEPOWERGAME
Στο υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στον αν. υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, μεταφέρεται η αρμοδιότητα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ). Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η αλλαγή εποπτείας του ΣΔΑΜ καθίσταται πλέον ένα αναπτυξιακό εγχείρημα, από ενεργειακό που ήταν μέχρι πριν και το οποίο εποπτεύονταν από το υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των πόρων χρηματοδότησης του Σχεδίου θα προέλθει από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο και θα αποτελέσει ειδικό τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Συνολικά 1,62 δισ. ευρώ προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ για το ειδικό τομεακό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ενώ επιπλέον 0,3 δισ. ευρώ προβλέπονται για τις αποκαταστάσεις εδαφών στα λιγνιτωρυχεία της από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, τα 2 δισ. δημόσιας δαπάνης αναμένεται να μοχλεύσουν επιπλέον 3 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.
Έτσι, στις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση (Δυτ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη) θα επενδυθούν περίπου 5 δισ. ευρώ. Στις περιοχές αυτές περιλήφθηκαν η Κρήτη και τα νησιά στα οποία γίνεται ηλεκτροπαραγωγή μέσω ορυκτών καυσίμων.
Η μεταφορά εποπτείας του ΣΔΑΜ αναμένεται να επιβεβαιωθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη σημερινή συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο συζητά το νέο σχέδιο νόμου για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των περιοχών της απολιγνιτοποίησης της χώρας και εισηγητές είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, τον κύριο ρόλο θα έχει ο κ. Παπαθανάσης.
Ο μηχανισμός ΔΑΜ που συστάθηκε και λειτουργεί στο ΥΠΕΝ θα μεταφερθεί αυτούσιος στο υπουργείο Ανάπτυξης, μαζί με τον επικεφαλής του μηχανισμού Κωστή Μουσουρούλη. Ο τελευταίος θεωρείται έμπειρος στα ζητήματα αυτά και θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του ΣΔΑΜ.
Με το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να ρυθμιστούν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην υλοποίησης του ΣΔΑΜ. Αφενός θα συσταθεί το πρόγραμμα και η διαχειριστική αρχή του αρχή αφετέρου θα ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στις εκτάσεις των λιγνιτωρυχείων. Ο νόμος θα προβλέψει τη σύσταση της εταιρείας στην οποία θα περιέλθουν τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Πρόκειται για μια μονομετοχική εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου στην οποία θα περιέλθουν πάνω από 150.000 στρέμματα (κυρίως στη Δυτ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη) που είχαν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση στη ΔΕΗ.
Η έκταση είναι τεράστια και αντιστοιχεί σε 25 φορές την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στόχος είναι οι εκτάσεις αυτές αφού αποκατασταθούν από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ να αξιοποιηθούν από δημόσιο αλλά και ιδιώτες για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά) ή και άλλες παραγωγικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα αλλά και του τομέα της μεταποίησης.