THEPOWERGAME
Σειρά προτάσεων για την ενδυνάμωση της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας περιλαμβάνεται σε κείμενο πολιτικής της ΔιαΝΕΟσις που αφορά την ανάπτυξη των logistics και υπογράφει ο κ. Ν. Ροδόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Logistics και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.
Στον κατάλογο των προτάσεων περιλαμβάνονται η δημιουργία διοικητικού κυβερνητικού κόμβου, η θεσμική οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας στη δημόσια διοίκηση, η απλοποίηση και εκσυγχρονισμός διαδικασιών αδειoδότησης εταιρειών Logistics, ο χωροταξικός σχεδιασμός που να επιτρέπει την ανάπτυξη παραγωγικών εγκαταστάσεων, η δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης, η διευκόλυνση διαδικασιών διαχείρισης διερχόμενων φορτίων, η προώθηση και εξωστρέφεια των ελληνικών Logistics, η ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η προώθηση των green και city Logistics, η εκπαίδευση, σύνδεση με την αγορά, έρευνα και τεχνολογία και η δημιουργία Παρατηρητηρίου Logistics.
Στο κείμενο πολιτικής επισημαίνεται πως η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως η γεωστρατηγική θέση, τα οφέλη από την ιδιωτικοποίηση και δυναμική των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το γεγονός πως από τη χώρα μας διέρχονται κύριοι διάδρομοι χερσαίων μεταφορών μέλος του δικτύου ΤΕΝ-Τ (διευρωπαϊκά δίκτυα), οι αναβαθμισμένοι οδικοί άξονες, τα σχέδια αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου.
Έτσι μπορεί να αξιοποιήσει ευκαιρίες όπως η αύξηση των εμπορευματικών ροών (transit) μέσω λιμένος Πειραιά, η μετατροπή του λιμένα Θεσσαλονίκης σε κεντρικό εξαγωγικό λιμένα των Βαλκανίων, η δημιουργία μονάδων μεταποίησης / προστιθέμενης αξίας στα transit φορτία, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω COVID-19, η επέκταση των δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Για να το πετύχει αυτό πρέπει, όμως, να ξεπεράσει αδυναμίες όπως η έλλειψη οργανωμένων υποδοχέων εφοδιαστικής (εμπορευματικά κέντρα / επιχειρηματικά πάρκα), η έλλειψη μεγάλων υποδομών αποθηκευτικών χώρων, η απουσία ψηφιοποιημένων λειτουργιών, ο υπέργηρος στόλος οχημάτων διεθνούς και εθνικής μεταφοράς, η κατακερματισμένη αγορά ιδιοκτητών οδικών μεταφορικών μέσων και η ελλιπής δευτερογενής νομοθεσία.
Σύμφωνα με το κείμενο της ΔιαΝΕΟσις, απαιτείται η ανάπτυξη τριών βασικών λειτουργικών εργαλείων: Η οργάνωση σε θεσμικό επίπεδο ενός διοικητικού κόμβου ο οποίος θα είναι ο επιταχυντής και ταυτόχρονα ο επόπτης / διαχειριστής του τομέα logistics στο σύνολό του, η «μεταφορά» από τη δημιουργία γενικών αφηγημάτων στον στρατηγικό σχεδιασμό ενός νέου διαρθρωτικού μοντέλου ανάπτυξης της εφοδιαστικής αλυσίδας και η δημιουργία ενός οδηγού με τρεις βασικές ενότητες, τις άμεσες, μεσοπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες δράσεις.