THEPOWERGAME
Άνοιξαν τα βιβλία προσφορών για την επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου, την ώρα που το ελληνικό Δημόσιο φιλοδοξεί να μαζέψει φθηνό χρήμα με νέες εξόδους στις αγορές, αφενός για να διατηρήσει «ακμαία» τα ταμειακά διαθέσιμα, αφετέρου δε να υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας και να μην έχει προβλήματα ο προϋπολογισμός το επόμενο διάστημα, εφόσον παραστεί ανάγκη.
Tο Δημόσιο έδωσε χτες εντολή στις Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley να προχωρήσουν στην επανέκδοση αφενός του ομολόγου λήξης στις 12 Φεβρουαρίου 2026 με κουπόνι στο 0% και αφετέρου του ομολόγου λήξης 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι 1,875%. Είναι η πέμπτη κατά σειρά έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021.
Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι το στόχο τού δανειακού προγράμματος που είχε τεθεί για φέτος. Βέβαια ο συγκεκριμένος στόχος που είχε τεθεί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στηριζόταν σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά που δημιούργησε η πανδημία. Για παράδειγμα όταν συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021, πέρυσι το φθινόπωρο, το πακέτο για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορονοϊού υπολογίζονταν στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον αισίως έχει ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.
Το Ελληνικό Δημόσιο το 2021 έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων:
- Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ
- Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ
- Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ
- Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ
Το θετικό βέβαια είναι ότι τα διαθέσιμα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, λύνοντας τα χέρια του οικονομικού επιτελείου που δίνει το βάρος του στην αναπτυξιακή προοπτική και στα επόμενα βήματα ανάκαμψης μετά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ήδη βγει στο «κυνήγι» επενδυτών, και τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται μάλλον θετικά.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και έτσι η διπλή επανέκδοση ομολόγων στην οποία προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναγιγνώσκεται από την αγορά ως κίνηση τακτικής. Μια κίνηση η οποία όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στόχο έχει να τονώσει τη ρευστότητα στα δύο σημεία της καμπύλης, στην πενταετία και την τριακονταετία, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά με την καταλυτική συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα ταμειακά διαθέσιμα κινούνται τις τελευταίες ημέρες, στα 37 δισ. ευρώ την ώρα που η ρευστότητα στην 30ετία είναι σήμερα 2,5 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ στην πενταετία , με αποτέλεσμα «τα χαρτιά να είναι περιορισμένα». Στόχος της διπλής επανέκδοσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι απλώς η αύξηση της ρευστότητας στα συγκεκριμένα σημεία.
Πάντως, η άντληση έξτρα δανεικών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος κάθε άλλο παρά περίσσια φαντάζει, την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει στην ευρωζώνη ( 3% τον Αύγουστο, υψηλό δεκαετίας) αυξάνοντας τον πονοκέφαλο της ΕΚΤ αλλά και τις αποδόσεις των ομολόγων. Το κουπόνι στο υπό επανέκδοση ομόλογο λήξης 2026 είναι 0% και στον τίτλο λήξης τον Ιανουάριο του 2052 στο 1,875% ενώ και οι δύο τίτλοι «τσίμπησαν» χθες μια μονάδα βάσης στις αποδόσεις τους ( στο -0,10% και το 1,42% αντίστοιχα).
Ωστόσο, οι επανεκδόσεις των ομολόγων ου ξεκίνησαν να τρέχουν σήμερα, ανάλογα με τις συνθήκες τις αγοράς σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, όπως κάθε φορά που δίνεται η σχετική εντολή στους αναδόχους-, κλείνοντας ενδεχομένως το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού. Ο ΟΔΔΗΧ πρακτικά έχει καλύψει τον ετήσιο στόχο άντλησης 8-12 δισ. ευρώ από τις αγορές από τον περασμένο Ιούνιο ( 11,5 δισ. ευρώ) αλλά όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί έως το τέλος του έτους».