THEPOWERGAME
Σε θετική γραμμή κινούνται οι εκτιμήσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, καθώς και των τριών βασικών φορέων του ελληνικού τουρισμού, ΣΕΤΕ, ΠΟΞ και ΞΕΕ, όσον αφορά στον Σεπτέμβριο.
Για την ακρίβεια, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου κρίνεται καλό, στον απόηχο ενός τονωτικού Αυγούστου που έφερε πίσω τα επίπεδα του 2019, αλλά και της επαναφοράς της βρετανικής και αμερικανικής αγοράς σε συνδυασμό με τη βαλκανική και του πρώην ανατολικού μπλοκ, που αποτέλεσε έναν ισχυρό παίκτη για τη φετινή σεζόν με το μεγαλύτερο ποσοστό να συγκεντρώνεται από την Πολωνία. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επισκεψιμότητα από το Ισραήλ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Όπως σημειώνουν οι τουριστικοί φορείς και το περιβάλλον του υπουργού Τουρισμού, αν στον επόμενο μήνα συνεχίσουν να καταγράφονται τα επίπεδα του 2019, τότε ο αρχικός στόχος – δηλαδή το να φτάσει η οικονομία του ελληνικού τουρισμού το 50% των τουριστικών εσόδων του 2019 – ίσως και να επιτευχθεί.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι πληρότητες για τις πρώτες 15 ημέρες του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κυμανθούν στο 50% με 60%, με πιο ευνοημένες τις περιοχές που έχουν οδική προσβασιμότητα και ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, με την Ήπειρο να κερδίζει όλο και πιο πολύ την εμπιστοσύνη της τουριστικής αγοράς.
Ερωτηματικό παραμένει ο συνεδριακός τουρισμός
Αντιθέτως, μειωμένη είναι η αισιοδοξία για τον συνεδριακό τουρισμό, την κατηγορία που πλήγηκε περισσότερο από κάθε άλλη και που συνάμα απειλείται από τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες, που, εν μέσω πανδημίας πήραν τη θέση του, δημιουργώντας μια νέα αγορά.
Αρκετές συζητήσεις γίνονται για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με επικρατέστερες προτάσεις να διεξάγονται συνέδρια και εκθέσεις σε ανοιχτούς χώρους, όσο βοηθά ο καιρός, ακόμα και σε μαρίνες ή σε σκάφη συνδέοντας έτσι και την άλλη πληγείσα κατηγορία του τουρισμού, το yachting.
Κρυφοί άσσοι ο ιαματικός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας
Στο ίδιο κλίμα, γίνονται προσπάθειες και για την αναβάθμιση του ιατρικού τουρισμού, που σύμφωνα με τους πολλαπλασιαστές του ΣΕΤΕ, του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει μόνο από τούτη την κατηγορία 1,5 δισ. ευρώ αύξηση στο ΑΕΠ συν 20.000 θέσεις εργασίας.
Παρομοίως, από τον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας, η χώρα μας θα μπορούσε να κερδίσει 2 δισ. ευρώ αύξηση στο ΑΕΠ και 25.600 θέσεις εργασίας καθώς και 13,5 δισ. αύξηση στο ΑΕΠ και 171.000 νέες θέσεις εργασίας αντιστοίχως.
Δεδομένου, λοιπόν, πως το ΑΕΠ της Ελλάδας εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό, κυβέρνηση και φορείς, στοχεύουν τώρα και στην ανάδειξη της χώρας ως ανερχόμενου χειμερινού προορισμού, προβάλλοντας ευρέως, κάθε περιοχή που προσφέρεται για αναρρίχηση, canoe kayak, ιππασία, mountain biking, ταξίδι περιπέτειας, κ.α..