THEPOWERGAME
Αύξηση που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 20% στο εισόδημα των παραγωγών επιφέρει η συμμετοχή τους σε προγράμματα εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας καθώς αξιοποιούν τη σύγχρονη γνώση για να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να βελτιώσουν τις παραγωγικές και επιχειρηματικές τους δεξιότητες. Μάλιστα 1 στους 3 παραγωγούς και ασχολούμενους με τον αγροδιατροφικό τομέα που παρακολούθησαν τα σεμινάρια του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δηλώνει ότι αύξησε το εισόδημά τους, 4 στους 10 ότι αύξησαν την παραγωγή και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά τους και 1 στους 4 ότι αύξησαν το περιθώριο κέρδους.
Το ποσοστό των Ελλήνων αγροτών που έχουν παρακολουθήσει κάποια μορφή – βασικής – εκπαίδευσης κυμαίνεται μόλις στο 6% έναντι του 30% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος (σε αρκετές χώρες είναι μεγαλύτερο), τόνισε CEO του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», κα Έφη Λαζαρίδου παρουσιάζοντας χθες στη Χίο το νέο δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής με θέμα «Μαστιχόδεντρα: Σύγχρονες τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας». Το πρόγραμμα υλοποιούν ο oργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, υποστηρίζεται μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και υλοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση ομάδας καθηγητών, συντονιστής της οποίας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Στέφανος Χατζηλαζάρου.
Τι έδειξε η εξωτερική αξιολόγηση των προγραμμάτων
Όπως επισήμανε η κα Λαζαρίδου, από τους 3.500 και πλέον αγρότες, κτηνοτρόφους, επιστήμονες και επιχειρηματίες που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα τα προγράμματα του οργανισμού, τα οποία αξιολογούνται από ανεξάρτητο φορέα,
-το 32% δήλωσαν στην αξιολόγησή ότι αύξησαν το εισόδημά τους,
-το 38% αύξησαν την παραγωγή και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα τους
-και το 26% πέτυχαν οικονομίας κλίμακας και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.
Από την αξιολόγηση προκύπτει ότι τα προγράμματα συμβάλλουν στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών κατά 5-20% (το 20% κατεγράφη ειδικότερα στους κτηνοτρόφους) για τα επόμενα 1-3 χρόνια (μετά την παρακολούθησή τους), επισήμανε ο Capacity Building Manager του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», κ. Δημήτρης Βολουδάκης.
Εκπαίδευση μαστιχοπαραγωγών 18-40 ετών
Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε χθες απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες, ηλικίας 18-40 ετών από την περιοχή της Χίου, που επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια μαστιχόδεντρων και είναι μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της ‘Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Όπως επισημάνθηκε, «είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο και συστηματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους μαστιχοπαραγωγούς, αναλύοντας την αλυσίδα αξίας, από την παραγωγή μέχρι και τους σύγχρονους τρόπους χρήσης της μαστίχας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν τον πολλαπλασιασμό και την καλλιέργεια μαστιχόδεντρων κάνοντας χρήση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται διεθνώς.
Οι ωφελούμενοι θα είναι συνολικά 48 και θα κληθούν να παρακολουθήσουν 120 ώρες εκπαίδευσης (δια ζώσης ή διαδικτυακά), εκ των οποίων οι 90 ώρες είναι θεωρία και οι 30 ώρες πρακτική άσκηση. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 14 μήνες και οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαιώσεις παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωσή του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου και το πρόγραμμα ξεκινά τον Οκτώβριο, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα να μην γίνεται εκπαίδευση όταν οι καλλιεργητικές υποχρεώσεις των μαστιχοπαραγωγών είναι αυξημένες.
Στη συνέντευξη τύπου έλαβαν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Τουρισμού Βορείου Αιγαίου, κ. Νικόλαος Νύκτας, ο Πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Γεώργιος Τούμπος, ο Γενικός Διευθυντής Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Σμυρνιούδης Ηλίας, ο Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας Α.Π.Θ, κ. Στέφανος Χατζηλαζάρου, ο επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος, κ. Στέφανος Κώστας και η Communications and Fundraising Director, «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», κα Kατερίνα Μπότρος.
Σημειώνεται ότι τo συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης είναι ένα από τα 14 που προγράμματα του 4ου κύκλου δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής, τον οποίο ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» υλοποιεί σε σύμπραξη με μια πλειάδα σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων από το οικοσύστημα της αγροδιατροφής. Αυτή τη στιγμή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τα σεμινάρια προβατοτροφίας σε Λήμνο και Ροδόπη και βασιλοτροφίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας.