THEPOWERGAME
Για τα… ανήσυχα μυαλά, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας καθώς είναι δεκάδες χιλιάδες όσοι μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης για να βρουν εργασία ανάλογη των – υψηλών – προσόντων τους, έχουν προβλεφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης πόροι άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στους οποίους εκτιμάται ότι θα προστεθούν και σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια. Πρόκειται για τον άξονα 4.5 «Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας».
Περιλαμβάνει έξι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση αύξησης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για την έρευνα και την ανάπτυξη (Ε&Α), ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ της επιστημονικής έρευνας και των επιχειρήσεων, ανάπτυξης παγκόσμιας κλάσης πρωτοποριακών υποδομών για Ε&Α. και ενθάρρυνσης καινοτόμων εταιρειών να επενδύσουν στον τομέα της Ε&Α.
Στους στόχους να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας
Απώτεροι στόχοι είναι να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, να αυξηθεί ο βαθμός αξιοποίησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, να αντιστραφεί το «brain drain», να ενισχυθεί το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και να κινητοποιήσει δαπάνες Ε&Α από τις επιχειρήσεις.
Σήμερα, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας της «Επιτροπής Πισσαρίδη», οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων ανέρχονται μόλις στο 39,3% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ταυτόχρονα, στις εξαγωγές προϊόντων μέσης και υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσιών υψηλής έντασης γνώσης, οι επιδόσεις της Ελλάδας αξιολογούνται αντίστοιχα στο 8.3% και 69.4% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Οι επισημάνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη
Η Επιτροπή Πισσαρίδη επισημαίνει ότι «καμία από τις πέντε κατηγορίες «παικτών» (σ.σ. πανεπιστήμια, μηχανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας, επιχειρήσεις καινοτομίας, οργανισμοί-χρήστες καινοτομίες και ανθρώπινο δυναμικό) δεν βρίσκεται στο επίπεδο που απαιτείται για να έχουμε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό οικοσύστημα».
Όπως εξηγεί, «το ανθρώπινο δυναμικό είναι σε σχετικά καλό επίπεδο ως προς το ταλέντο και την εκπαίδευση, αλλά όχι ως προς την εμπειρία.
Το Δημόσιο δεν εισάγει καινοτομία γρήγορα, και στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν πρώιμοι χρήστες νέων τεχνολογιών».
Οι 6 επενδύσεις – μεταρρυθμίσεις για την προώθηση έρευνας και καινοτομίας
1 Αναβάθμιση υποδομών Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας (προϋπολογισμός 207 εκατομμύρια)
Περιλαμβάνει την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών Ερευνητικών Κέντρων που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την ερευνητική ικανότητα σε σημαντικούς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας
2 Ενίσχυση βασικής & εφαρμοσμένης έρευνας (προϋπολογισμός 140 εκατ. ευρώ)
Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
(1) Χρηματοδότηση της βασικής έρευνας με οριζόντια υποστήριξη για όλες τις επιστήμες,
(2) Βιοϊατρική έρευνα σε διεθνώς ανταγωνιστικά επίπεδα,
(3) Εφαρμοσμένη έρευνα για ιατρική ακριβείας,
(4) Εφαρμοσμένη έρευνα για την ανάπτυξη Drones με χρηματοδότηση για Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Μη Επανδρωμένων Συστημάτων,
(5) Ίδρυση Ινστιτούτου Έρευνας & Ανάπτυξης για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, επεξεργασίας δεδομένων και ανάπτυξης αλγορίθμων,
(6) Μεταφραστική Έρευνα σε τεχνολογίες βιώσιμων υλικών (σε συνεργασία με το MIT),
(7) Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκές συνεργασίες.
3 ΤΗ2ORAX – ΕΞΕΛΙΞΙΜΟ ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΜΥΝΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ) (προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ)
Αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης «επόμενης γενιάς» (Trellis Holistic & Hybrid Operational Ruggedized Autonomous eXemplary system) για τη χώρα, βασισμένο σε τεχνολογίες AI & Machine-to-Machine Learning το οποίο «συνθέτει» διαφορετικούς τύπους και μορφές συνεργατικών υποδομών με άμεση επίπτωση στον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα λαμβάνουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και πολιτικής προστασίας.
4 ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (προϋπολογισμός 25 εκατ. ευρώ)
Πρόκειται να χρηματοδοτήσει προτάσεις συνεργατικών έργων Ε&Α μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων που αξιολογήθηκαν με πολύ υψηλή βαθμολογία στο κριτήριο «αριστείας».
Οι επιλέξιμοι τομείς χρηματοδότησης της RIS3 είναι οι ακόλουθοι: 1) Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνίας 2) Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 3) Ενέργεια 4) Προηγμένα Υλικά-Κατασκευές, 5) Αγροδιατροφικός Τομέας, 6) Υγεία και φαρμακευτικά προϊόντα, 7) Μεταφορές και Εφοδιαστική, 8) Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες.
5 Χρηματοδότηση της καινοτομίας – HORIZON 2020 (προϋπολογισμός 18 εκατ. ευρώ)
Χρηματοδότηση έργων του HORIZON 2020 με τη «Σφραγίδα Αριστείας» με στόχο να ενισχυθούν κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων προϊόντων ή/και υπηρεσιών.
6 Εξωστρέφεια έρευνας και καινοτομίας (3 εκατομμύρια ευρώ):
Ανάπτυξη της πλατφόρμας ELEVATE GREECE ως ψηφιακής πύλης για διαπιστευμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά καινοτομίας και επεκτασιμότητας