THEPOWERGAME
Ρόλο πρωταγωνιστή στην παγκόσμια σκηνή της νεοφυούς επιχειρηματικότητας διεκδικεί η Ευρώπη και όπως φαίνεται κάνει μεγάλη πρόοδο προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 δημιουργήθηκαν επί ευρωπαϊκού εδάφους 37 νέες εταιρείες-unicorns -οι επονομαζόμενοι «μονόκεροι», δηλαδή startup επιχειρήσεις με αξία άνω του 1 δισ.δολ.
Τη δυναμική που αναπτύσσει η Ευρώπη στον τομέα των νεοφυών εταιρειών αποδεικνύει το γεγονός ότι στο σύνολο του 2020 η περιοχή υπήρξε η γενέτειρα μόλις 15 εταιρειών, που έχουν τα χαρακτηριστικά ώστε να χαρακτηριστούν unicorns.
Με αυτή την επίδοση που πέτυχε η Ευρώπη κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους στην «παραγωγή» νέων unicorns, πλέον ο συνολικός αριθμός των «μονόκερων» στη Γηραιά Ήπειρο υπερβαίνει τις 100.
Πέραν των startup-«μονόκερων», η Ευρώπη εμφανίζει το πρώτο εξάμηνο του 2020 μεγάλη κινητικότητα και όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις νεοφυών εταιρειών, ύψους άνω των 100 εκατ. δολ. Ο αριθμός των ευρωπαϊκών νεοφυών εταιρειών, που προσέλκυσαν χρηματοδότηση άνω των 100 εκατ.δολ. ανήλθε σε 128.
Η αμέσως επόμενη καλύτερη επίδοση για την Ευρώπη σε αυτό το επίπεδο σημειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν οι ευρωπαϊκές startups με αντίστοιχη επίδοση ανήλθαν σε 49.
Η προηγούμενη δεκαετία
«Η αύξηση των επενδύσεων που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που έγινε την προηγούμενη δεκαετία στην Ευρώπη. Οι διεθνείς επενδυτές έχουν λάβει γνώση και βλέπουμε τεράστιο ενδιαφέρον για εταιρείες τεχνολογίας -και όχι μόνο- που έχουν έδρα τη Γηραιά Ήπειρο» αναφέρει σχετική ανάλυση του Crunchbase.
Όπως επισημαίνει η ίδια ανάλυση, η περιοχή έχει δημιουργήσει τεχνολογικούς γίγαντες όπως τις Adyen και Spotify, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τα 50 δισ. δολ. Επίσης, έχει να επιδείξει σημαντικά exits, όπως αυτά των Wise, Deliveroo και Trustpilot.
Οι επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο
Η Ευρώπη σημείωσε ιστορικά υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης από πλευράς επιχειρηματικών κεφαλαίων VentureCapitals (VCs) το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες έλαβαν τη μερίδα του λέοντος των επενδυτικών πόρων το εξεταζόμενο διάστημα του 2021. Μάλιστα, η χρηματοδότηση διασπείρεται πλέον και εκτός των τριών κορυφαίων οικονομιών: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία.
Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών για νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη ανήλθε το πρώτο εξάμηνο σε 59 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Crunchbase, από 18,5 δισ.δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2020 και 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Ποσοστιαία, οι ευρωπαϊκές startups απέσπασαν το 20% του παγκόσμιου κεφαλαίου, από περίπου 14% την αντίστοιχη περίοδο του 2019.«Η Ευρώπη βρίσκεται πραγματικά σε σημείο καμπής. Το τεχνολογικό οικοσύστημα ωριμάζει και κλείνει το χάσμα με τις ΗΠΑ, με τον ρυθμό ανάπτυξης, που βιώνουμε, να είναι πλέον άνευ προηγουμένου» αναφέρουν οι αναλυτές.