THEPOWERGAME
Η καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους θα ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα, καθώς οι αυτοψίες ξεκίνησαν και προχωρούν άμεσα, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1.
«Το μέγεθος της καταστροφής είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Καταλαβαίνουμε πόσο τραγικό είναι να καταστρέφονται ολόκληρες περιουσίες και το σπίτι κάποιου», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Αυτό που εμείς κάναμε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι ότι ξεκινήσαμε τη διαδικασία των αυτοψιών όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θα μου πείτε, είναι αρκετό; Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Γιατί χωρίς αυτοψίες, ξέρετε, δεν μπορούν να δοθούν χρήματα. Και ήδη, όπως ενημερώθηκα σήμερα το πρωί, έχουν γίνει αρκετές αιτήσεις».
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ειδικότερα, ότι πάνω από 2.000 αυτοψίες ολοκληρώθηκαν ταχύτατα και η πλατφόρμα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτή. Εξήγησε ότι η στεγαστική συνδρομή, που θα φτάνει τα 150.000 ευρώ, έχει μία διαδικασία, καθώς πρώτα πρέπει να γίνει έλεγχος από τους μηχανικούς. «Τι κάνει η κυβέρνηση; Πρώτη φορά μετά τον “Ιανό” έρχεται και λέει ότι εγώ σου δίνω, άμεσα και χωρίς μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, 20.000 ευρώ, για τα “κόκκινα” σπίτια, που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά».
Τα κόκκινα κτίρια
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε λεπτομερώς στους ελέγχους στις δύο περιοχές, όπου υπήρξαν οι μεγαλύτερες ζημιές. Ειδικότερα, στην Αττική τα “κόκκινα” κτίρια είναι περίπου 220 και στην Εύβοια είναι περίπου 340. Τα “κίτρινα” κτίρια, δηλαδή αυτά τα οποία είναι προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, αλλά είναι επισκευάσιμα, στην Αττική είναι περίπου 270 και στην Εύβοια περίπου 230.
«Την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις», δήλωσε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε ότι ενώ στο παρελθόν «ένας άνθρωπος, που είχε καεί το βιός του, έπρεπε να τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία για να πάρει τα χρήματα του», αυτή τη φορά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνει κάτι πολύ απλό: Ένα ποσό-μία πλατφόρμα-μία εκταμίευση.
Εκτίμησε δε, ότι από τη στιγμή που τα δασαρχεία θα έρθουν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα σταματήσουν κωμικοτραγικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα ο τοπικός δασάρχης να μη δίνει άδεια να υδροδοτηθεί νόμιμος οικισμός, καθώς πλέον θα υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος.
Κ. Καραμανλής: Υπήρξαν λάθη και αστοχίες
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών μπορεί να υπήρξαν λάθη και αστοχίες. Και αυτό το αναγνώρισε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, κάτι που θεωρώ ότι ήταν μία πολύ σημαντική πολιτική κίνηση», σημείωσε επίσης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
«Σπέκουλα πάνω στα καμένα, καλύτερα να μην κάνουμε» προσέθεσε ο κ. Καραμανλής. Εξέφρασε τη λύπη του που υπάρχουν φωνές στην αντιπολίτευση, οι οποίες απαξιώνουν το γεγονός ότι λειτούργησε με επάρκεια το 112 και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση να σκεφτεί ότι και εκείνη διαχειρίστηκε τέτοιες κρίσεις και εδώ είμαστε να σκεφτούμε ποιος το χειρίστηκε καλύτερα και ποιος όχι. Δεν μπορούμε όμως αυτή τη στιγμή να καθόμαστε και να κάνουμε σπέκουλα πάνω στα καμένα. Ναι στη συνεννόηση, Ναι στη σύγκλιση. Να δούμε πού υπάρχουν παραλείψεις και πού λάθη. Να δούμε πού υπήρξε, αν θέλετε, επιτυχία, όπως η πρακτική των εκκενώσεων που λειτούργησε, και τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίζουμε αυτά τα φαινόμενα καλύτερα στο μέλλον», είπε.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου που δίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι πρέπει πρώτα να γίνει υλοτόμηση στα καμένα και άμεσα τα πρώτα μικρά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, για να ξεκινήσει μετά η αναδάσωση. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αποταθεί στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να προχωρήσουν αυτά τα έργα το συντομότερο δυνατό: «Μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις, όπου η υλοτόμηση πρέπει να γίνει άμεσα, τα αντιδιαβρωτικά πρέπει να γίνουν άμεσα και για αυτό τι λέμε; Γνωρίζοντας ως κυβέρνηση ότι υπάρχουν παθογένειες στον κρατικό μηχανισμό, πρέπει να μας βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας για να κινηθούμε γρήγορα».