THEPOWERGAME
Ο κλάδος των αυτοκινήτων ξόδεψε για έρευνα 61 δισ. ευρώ το 2018, με την αυτοκινητοβιομηχανία να ξοδεύει γενικά περισσότερους πόρους στην έρευνα και την ανάπτυξη σε σύγκριση με άλλους τομείς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Ο στόχος της συνεχούς εξέλιξης της αυτοκίνησης, της ανάπτυξης της ασφάλειας και της τελειοποίησης των τεχνολογιών, αποτέλεσαν βασικούς στόχους για να αλλάξει η εικόνα της μεταφοράς σε πιο βιώσιμη, καθώς κατασκευάζονται όλο και περισσότερο οικολογικά και ευφυή αυτοκίνητα.
Σήμερα, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος και ο πιο καινοτόμος κλάδος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μεταξύ των δέκα βασικών κλάδων της βιομηχανίας, αναλαμβάνει σχεδόν το 30% των παγκόσμιων δαπανών για μελέτες και ανάπτυξη, αφήνοντας πολύ πίσω τον δεύτερο στον κατάλογο φαρμακευτικό και βιοτεχνολογικό τομέα.
Ο ευρωπαϊκός τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ουσιαστικά μπροστά από την Ιαπωνία. Παράλληλα, εξέλιξη και ανάπτυξη υπάρχει και στον τομέα των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, καθώς και σε αυτό τον τομέα δαπανούνται μεγάλα ποσά που αγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ.
Ο τομέας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας που παρουσιάζει μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι η ηλεκτροκίνηση και ακολουθεί η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης. Το 2018 ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων διπλώματος ευρεσιτεχνίας στον τομέα της τεχνολογίας αυτόνομων αυτοκινήτων προερχόταν από την Ευρώπη.
Από το γενικό αριθμό όλων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον κόσμο το 33,3 % ανήκει στην Ευρώπη, ακολουθούν οι ΗΠΑ με ποσοστό 30,1 %, την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ιαπωνία και την τέταρτη η Νότια Κορέα, όπου τα μερίδια τους στις παγκόσμιες αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ήταν 11,5% και 10,5% αντίστοιχα.
Στο δρόμο για την ηλεκτροκίνηση…
Είναι δεδομένο ότι η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη συνδέεται στενά με την ανάπτυξη των ολοένα και πιο έξυπνων τεχνολογιών που κάνουν την οδήγηση πιο άνετη, ασφαλή και προβλέψιμη. Σχετίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι οποίοι εκτός από τα αυστηρά όρια εκπομπών, προϋποθέτουν περισσότερες λύσεις ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας στο βασικό εξοπλισμό των νέων οχημάτων.
Η πανδημία όχι μόνο δεν μείωσε αυτές τις έρευνες, αλλά αντίθετα τις ενίσχυσε. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία των πωλήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Παρόλο που οι πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης μειώθηκαν έως και 38%, η πώληση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 20%. Αυτή η τάση υποστηρίχθηκε από ενέργειες αρκετών κυβερνήσεων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες χρησιμοποιούν οικονομικά κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων, αυξάνοντας το κανάλι των πωλήσεων.
Η ηλεκτροκίνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο απόγειό της και πλέον η πλήρης αντικατάσταση των αυτοκινήτων με κινητήρα καύσης με τα πλήρως ηλεκτρικά και αυτόνομα αυτοκίνητα απαιτεί περαιτέρω ανάπτυξη όχι μόνο των τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με την αυτονομία και τα σημεία φόρτισης, αλλά και την τελειοποίηση όλης της τεχνολογίας.
Αυτοκίνητα από ανακυκλώσιμα υλικά
Το μεγάλο στοίχημα των αυτοκινητοβιομηχανιών έχει να κάνει με την μείωση του βάρους των οχημάτων, την αύξηση των συστημάτων ασφάλειας, την αύξηση του επιπέδου αυτόνομης οδήγησης και φυσικά την αύξηση της αυτονομίας των μπαταριών. Οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας εξακολουθούν να αναζητούν νέα υλικά και καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες θα επιτρέψουν την μείωση του βάρους των αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα θα διασφαλιστεί η δομική τους αντοχή, με συνέπεια την αύξηση της ασφάλειας και της άνεσης.
Ταυτόχρονα, τα σύγχρονα αυτοκίνητα θα πρέπει να παράγονται με όσο το δυνατόν περισσότερο ανακυκλώσιμα υλικά, όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτή αποτελεί μια σημαντική παράμετρο στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ειδικά τώρα όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνονται και η διαχείριση της ανακύκλωσης των μπαταριών είναι μέρος του προβλήματος που αναζητά λύση.