THEPOWERGAME
Πάνω από 60 κυβερνήσεις καλούν να επιτραπεί στους ξένους καθώς και στους Αφγανούς που το επιθυμούν να φύγουν με ασφάλεια από τη χώρα, μετά την κατάλειψή της από τους Ταλιμπάν. Οι περισσότεροι δεν τα κατάφεραν αφού από χθες το απόγευμα ανεστάλησαν όλες οι εμπορικές πτήσεις.
Ειδικότερα, χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη με αποτέλεσμα συνωστισμός και σκηνές χάους να επικρατεί στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.
Πάνω από 60 κυβερνήσεις χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.
Υπενθυμίζεται πως οι Ταλιμπάν καταλαμβάνοντας τη μία πόλη μετά την άλλη κατόρθωσαν μέσα σε μερικές ώρες χθές, Κυριακή 15 Αυγούστου να μπουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ. Οι ξένες πρεσβείες εγκατέλειψαν τη χώρα, το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ. Η εξουσία τους παραδόθηκε, χωρίς αντίσταση.
Αμερικανοί στρατιωτικοί πυροβολούν στον αέρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Οι αμερικανοί στρατιωτικοί στους οποίους ανατέθηκε η φρούρηση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πυροβόλησαν στον αέρα σήμερα το πρωί για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κίνημα των Ταλιμπάν, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα οι διπλωμάτες
Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», είπε, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του προσωπικού που απομένει. Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζουν στο κείμενο αυτό ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας» στο Αφγανιστάν φέρουν «την ευθύνη» και θα «δώσουν λόγο» για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας» και καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».
Στην κοινή διακήρυξη προστίθεται πως «στον αφγανικό λαό αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» και «εμείς στη διεθνή κοινότητα παραμένουμε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε».
Οι εξελίξεις στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων με πρωτοβουλία των MED-5
Στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη ψηφιακά, βάζουν οι MED-5 την κατάσταση στο Αφγανιστάν, αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου.
Οι πέντε μεσογειακές χώρες ζητούν με επιστολή που έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, ο Νότης Μηταράκης, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον σλοβένο υπουργό Εσωτερικών Αλές Χόις, να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».