THEPOWERGAME
O Λευκός Οίκος προτρέπει τον στον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Διαφορετικά, τόνισε η Ουάσινγκτον, ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξουν επιπτώσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί πως ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ είχε μείνει αμετάβλητος στο υψηλό 13ετίας και ειδικότερα στο 5,4% μέσα στον Ιούλιο, αλλά μη συμπεριλαμβανομένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων υποχώρησε στο 4,3% από το 4,5% τον Ιούνιο.
Από τον Λευκό Οίκο, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσε πως δεν είναι αρκετή η πρόσφατη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής που συμφώνησε ο ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του καθώς δεν αναπληρώνουν πλήρως τις μειώσεις που αποφασίστηκαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας και αναμένεται να διαρκέσουν μέσα στο 2022. Απλά η συμφωνία του Ιουλίου δεν είναι «αρκετή».
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει μεγάλη άνοδο καθώς απομακρύνθηκαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις με την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών κατά της νόσου Covid-19. Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή της βενζίνης κινείται στις ΗΠΑ, κατά μέσον όρο, στα 3,19 δολάρια το γαλόνι, αντανακλώντας άνοδο σχεδόν 50% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αμερικανικής ένωσης αυτοκινήτου (ΑΑΑ). Η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ επίσημα είναι 4,10 δολάρια το γαλόνι, το 2008. Μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά προκειμένου να εξακριβωθεί εάν υπάρχει κάποια παράνομη δραστηριότητα που να ενισχύει τις ανοδικές τάσεις στις τιμές.
Τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους, με πρωταγωνίστρια τη Ρωσία, κατέληξαν τον περασμένο μήνα σε συμφωνία για να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα από τον Αύγουστο. Με τη συμφωνία αυτή του ΟΠΕΚ+, μιας ομάδας 23 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 40% της παραγωγής αργού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται πως η παγκόσμια προσφορά θα αυξηθεί περίπου κατά 2% μέχρι τα τέλη του έτους. Είχε ήδη αποφασίσει αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2,1 εκατ. βαρέλια για την περίοδο Μάιου-Ιουλίου. Εντούτοις αυτές οι αυξήσεις απέχουν από τα προ πανδημίας επίπεδα. Στα μέσα του 2020, ο ΟΠΕΚ+ είχε αποφασίσει τη μείωση της παραγωγής κατά δέκα εκατομμύρια βαρέλια.