THEPOWERGAME
Για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα αλλά και για τα ανεξίτηλα εγκαύματα που πρόκειται να αφήσουν αυτές στην οικονομία, μίλησε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.
«Το ζητούμενο είναι, μετά τις “πρώτες βοήθειες”, να υπάρχει συνέχεια αποκατάστασης και διάρκεια πρόληψης και προστασίας του ιδιωτικού και του εθνικού μας πλούτου. Αυτή τη φορά, όλοι περιμένουμε περισσότερα και γρηγορότερα».
Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων
Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης δήλωσε τα εξής:
«Τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης είναι επαρκή και οι παρεμβάσεις στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τουλάχιστον στην Αττική, θεωρούνται ικανοποιητικές, αφού έχουν ευρύτητα και πληρότητα ενώ, βεβαίως, αναμένονται οι αποφάσεις για εξειδίκευση και ταχύτητα. Τα συναρμόδια υπουργεία, με αποφάσεις, πρέπει να προσδιορίσουν με σαφήνεια τα όρια των πυρόπληκτων περιοχών και να υπολογίσουν με ακρίβεια τις αποζημιώσεις. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι “fast track” μετά τις 18 Αυγούστου, που ανοίγει η πλατφόρμα, ενώ οι προκαταβολές που χρειάζονται ΠΝΠ πρέπει να καταβληθούν εντός Αυγούστου. Είναι κατανοητό σε όλους ότι οι πυρκαγιές δημιούργησαν “εγκαύματα” στην οικονομία και έβαλαν φωτιά στον “προϋπολογισμό” το προσχέδιο του οποίου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να οριστικοποιήσει αρχές Σεπτεμβρίου. Το δημοσιονομικό κόστος από τις καταστροφές είναι βαρύ και αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Η ανακατανομή πόρων 1,8 δισ. ευρώ του πυλώνα 1.4 του προγράμματος Ελλάδα 2.0 και η αλλαγή προτεραιότητας από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να βοηθήσουν και θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΕ. Δυστυχώς, οι πληγές που άνοιξαν σε οικονομικό επίπεδο ήρθαν σε μια κρίσιμη για την πορεία της οικονομίας τουριστική περίοδο, που άρχισαν να εξασθενούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η μετάλλαξη δεν εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή. Η στήριξη των πληγέντων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών δραστηριοτήτων με επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, αποζημιώσεις, αναστολές, ρυθμίσεις, διευκολύνσεις και απαλλαγές πληρωμών, αναμφίβολα αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης φέτος τον Αύγουστο. Εμπορικές, μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις, καλλιέργειες, κτηνοτροφία και, ιδιαίτερα, η παραγωγή ρετσίνης και πευκόμελου στην Εύβοια και Πελοπόννησο, έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, που έχουν πλέον ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό σχέδιο σε “λευκό χαρτί”. Οι υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στην Αττική έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ θα απαιτηθούν άμεσα έργα πρόληψης από πλημμύρες. Το ζητούμενο είναι, μετά τις “πρώτες βοήθειες”, να υπάρχει συνέχεια αποκατάστασης και διάρκεια πρόληψης και προστασίας του ιδιωτικού και του εθνικού μας πλούτου. Αυτή τη φορά, όλοι περιμένουμε περισσότερα και γρηγορότερα.»