THEPOWERGAME
Για την αποτυχία να χτιστεί τείχος ανοσίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου, για το καταναγκαστικό μίνι lockdown στο Ηράκλειο Κρήτης και για ενδεχόμενους περιορισμούς των ανεμβολίαστων μίλησαν ο Λάμπρος Βαμβακάς, Αντιπεριφερειάρχης Δημ. Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Είμαστε σε επαγρύπνηση και πολύ προβληματισμένοι. Τα κρούσματα στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο αυξάνονται. Υπάρχει και επιβάρυνση του συστήματος υγείας, με 25 να βρίσκονται σε ΜΕΘ και 181 άτομα να νοσηλεύονται στο σύστημα υγείας με κορωνοϊό», είπε ο κ. Βαμβακάς.
Στην Κρήτη τους τελευταίους μήνες υπάρχουν πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ ο τουρισμός στο νησί είναι στο peak του.
Συνολικά στην Κρήτη το 51% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αναλυτικότερα, το Ηράκλειο ξεπέρασε το 50% των πλήρως εμβολιασμέων, ενώ τα Χανιά και το Λασίθι φτάνουν το 55 με 60%.
Όπως τόνισε ο κ. Βαμβακάς, όσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο μέσος όρος των κρουσμάτων αναμένεται να φτάσει τα 4.500 έως 5.000 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. «Υπάρχει μία ξεκάθαρα επιτάχυνση της αυξητικής πορείας», δήλωσε, ενώ έκανε προβλέψεις ότι οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωληνώσεις θα φτάσουν τις 400.
Όπως δήλωσε, μπαίνουμε στο φθινόπωρο σε μία κακή κατάσταση και το 51% των πλήρως εμβολιασμένων δεν φτάνει. «Πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον το 65% για να μπορούμε να συζητάμε για συγκράτηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας», πρόσθεσε.
Ο φόβος είναι ότι υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό πολιτών άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι.
Ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί πως δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε ένα γενικό lockdown, αλλά μάλλον θα ισχύσουν τοπικά μέτρα και περιορισμοί. Ιδιαίτερα, είναι αδύνατο να ισχύσουν τοπικά μέτρα στην Αττική, με το πιθανότερο σενάριο να αφορά μέτρα στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι έχουν ρίσκο επιμόλυνσης ή διασποράς. Κάποια μέτρα θα μπορούσαν να αφορούν την πρόσβασή τους σε μέρη και υπηρεσίες