THEPOWERGAME
Στον απόηχο της έκτης αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μια μελέτη που αιχμαλώτισε την προσοχή του διεθνούς Τύπου και της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είναι αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα.
Προκειμένου να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να παγώσει μια τεράστια επένδυση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα και να μην εγκρίνει ένα νέο ορυχείο άνθρακα στην Κάμπρια, μια περιφέρεια στη βόρειο-δυτική Αγγλία.
Το Λονδίνο έχει δεσμευτεί με τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 78% μέχρι το 2035 και τον εκμηδενισμό τους μέχρι το 2050.
Αλλά μόνον η εκμετάλλευση των θαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου του Κάμπο, τα οποία βρίσκονται κοντά στο αρχιπέλαγος Σέτλαντ, μπορεί να οδηγήσει σε δεκαπλάσιες εκπομπές ρύπων συγκριτικά με τα επίπεδα όλης της Σκωτίας.
Το ζήτημα έχει ήδη πάρει πολιτικές διαστάσεις. Ο Κίερ Στάρμερ, επικεφαλής των Εργατικών, δήλωσε προ ημερών στο BBC πως η Βρετανία δεν θα πρέπει να προχωρήσει με τα σχέδια αυτά, ιδίως εν όψει της 26ης συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τη κλιματική αλλαγή (COP26) που θα φιλοξενηθεί αυτόν τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Θα «έστελνε λανθασμένο μήνυμα» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Η κοινοπραξία Shell- Siccar Point Energy ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί
Τα δικαιώματα για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων θαλάσσιων κοιτασμάτων κατέχει ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell με μερίδιο 30% και η Siccar Point Energy, την οποία στηρίζει ο επενδυτικός κολοσσός Blackstone, με μερίδιο 70%.
Από την πρώτη φάση του επενδυτικού τους σχεδίου υπάρχει προοπτική παραγωγής 164 εκατ. βαρελιών αντί των 20 εκατ. βαρελιών που συνηθίζονται.
Είναι επίσης από τα λίγα σχέδια που εγκρίνονται πια στη Βόρεια Θάλασσα. Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, οι γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2022, με την παραγωγή πετρελαίου να ξεκινά το 2025 και να συνεχίζει μέχρι το 2050.
Ωστόσο, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπογράμμισε πως για να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών ρύπων δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν νέες εργασίες σε κανένα νέο κοίτασμα πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Η μελέτη της IPCC αναφέρει, μάλιστα, πως χωρίς «άμεσες, γρήγορες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις» στις εκπομπές ρύπων, θα είναι ανέφικτη η συγκράτηση της υπερθέρμανσης στους 1,5 ή ακόμη και στους 2 βαθμούς Κελσίου.
«Αυτή η μελέτη είναι μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα», σχολίασε η Βαλερί Μασόν-Ντελμότ, μια εκ των προέδρων της Ομάδας Εργασίας της IPCC.
Η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή της χώρας είχε προειδοποιήσει από τα τέλη Ιουνίου για την ολιγωρία της βρετανικής κυβέρνησης.
«Αυτό το καθοριστικό έτος για το κύρος της Βρετανίας σ΄ ότι αφορά την κλιματική αλλαγή έχει επισκιαστεί από αβεβαιότητα και καθυστερήσεις» σε διάφορα μέτωπα.
Η Greenpeace έχει ήδη απειλήσει πως θα ασκήσει αγωγή στη βρετανική κυβέρνηση εάν επιτρέψει την εκμετάλλευση των επίμαχων κοιτασμάτων της Βορείου Θάλασσας.
Ένα από τα επιχειρήματα της περιβαλλοντικής οργάνωσης είναι πως ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε πως η Shell οφείλει να μειώσει κατά 49% τις εκπομπές ρύπων μέχρι τα τέλη της δεκαετίας από τα επίπεδα του 2019.
Ωστόσο η Shell σκοπεύει να ασκήσει έφεση, καταδεικνύοντας πως είναι δύσκολο να υλοποιηθούν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.