THEPOWERGAME
Βροχή αυξήσεων κεφαλαίου στα mid και small caps, νέων εισαγωγών και πράσινων ομολογιακών δανείων από εισηγμένες ή άλλες εταιρείες που πρόκειται να εμπλακούν με τα projects του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αναμένονται το επόμενο διάστημα στο Χ.Α.
Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου στο powergame.gr, «χρηματιστήριο και μόχλευση των κεφαλαίων του Recovery Fund, πάνε μαζί».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τα 30,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να διατεθούν από το Recovery Fund προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα του προγράμματος Ελλάδα 2.0, ο στόχος είναι η μόχλευσή τους.
Κι αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Α) Είτε μέσω της απευθείας χρηματοδότησης. Β) Είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού, που σημαίνει ότι εμπλέκονται και τα πιστωτικά ιδρύματα στη χρηματοδότηση των projects και Γ) Είτε μέσω νέων εισαγωγών, αυξήσεων κεφαλαίου και εκδόσεων ομολογιακών δανείων με σημείο αναφοράς το Χ.Α., όπως έπραξαν προσφάτως η Prodea, η Motor Oil και η Costa Mare.
Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να προχωρήσει η θεσμική θωράκιση της κεφαλαιαγοράς, σημειώνει η ίδια πηγή.
Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, ο εκσυγχρονισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Εκτός από εποπτικό ρόλο, τίθεται ως καίριο γρανάζι στον άξονα απορρόφησης και μόχλευσης των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, cover bonds, νέες εκδόσεις ομολογιακών, νέες εισαγωγές εισηγμένων, άντληση κεφαλαίων με σκοπό τα έργα του Ελλάδα 2.0, θα περάσουν από το κτίριο της Οδού Κολοκοτρώνη, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.
Οπότε, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει όλα τα νομοθετικά εργαλεία και την αυτοτέλεια να προχωρήσει τις σχετικές εγκρίσεις.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, μέχρι τέλος του χρόνου πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια που θα αφορούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την υιοθέτηση της κοινοτικής νομοθεσίας από την ελληνική.
Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, αφού από τις 17 Ιουλίου όλες οι εισηγμένες εταιρείες έπρεπε να έχουν εφαρμόσει τους νέους και αυστηρότερους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, στοιχείο το οποίο οδηγεί σε εκτεταμένες αλλαγές στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων.
Ο νόμος για το Συνεγγυητικό
Ο νόμος για το Συνεγγυητικό είναι έτοιμος και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.
Τα 90 άρθρα του νομοσχεδίου θα τεθούν σε σύντομη διαβούλευση, πριν σταλούν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για τη δρομολόγηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Στις προωθούμενες αλλαγές συγκαταλέγεται επίσης και η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανόν σε διαφοροποιήσεις ορισμένων οικονομικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα των αποτιμήσεων των ακινήτων που κατέχει το Συνεγγυητικό.
Πόρισμα για διαφάνεια και λογοδοσία
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή στο πόρισμά της κάνει λόγο για ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, ενίσχυση της συνεργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), εκσυγχρονισμό της οργανωτικής και διοικητικής δομής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναθεώρηση του πλαισίου για τη στελέχωση και την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας και αξιολόγησης των στελεχών της, αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχων και λειτουργίας, με ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων.
Επίσης, ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως εποπτική αρχή, βάσει των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν για τις ανεξάρτητες αρχές στην Ε.Ε. και διεθνώς, ψηφιακό μετασχηματισμό και ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης για την πρόληψη και για την τεκμηρίωση ελέγχων και κατασταλτικών μέτρων, και ενσωμάτωση όλων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών και των ευρωπαϊκών προτύπων που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.