THEPOWERGAME
Τους 370 απασχολούμενους έχει φτάσει η απασχόληση στα δύο κέντρα της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας το Digital Hub που έχει δημιουργήσει στην συμπρωτεύουσα, λειτουργεί από τον Μάϊο του 2020 και σήμερα απασχολεί 270 άτομα.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το Digital Hub της Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος του δικτύου κέντρων ψηφιακής καινοτομίας που αναπτύσσει η πολυεθνική εταιρεία σε διεθνές επίπεδο.
Στόχος, όπως σημειώνει, είναι η μεγιστοποίηση του οφέλους που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
«Στο πλαίσιο αυτό», προσθέτει, «η Εταιρεία αναπτύσσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων (Digital Hubs)», μέρος του οποίου είναι το Digital Hub της Θεσσαλονίκης.
Στο κέντρο αυτό «απασχολεί ήδη περισσότερους από 270 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data / Analytics)», αναφέρει η εταιρεία.
Η δεύτερη παγκόσμια επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, γενέτειρα του επικεφαλής της πολυεθνικής εταιρείας Αλμπέρ Μπουρλά, αφορά στη δημιουργία του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη.
Το κέντρο αυτό που στόχο έχει να υποστηρίξει την επιχειρησιακή λειτουργία της πολυεθνικής, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2021 και ήδη απασχολεί 100 εργαζόμενους. Η προοπτική δε είναι να φτάσει τους 250 εργαζόμενους το 2022.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, η Pfizer Hellas, η θυγατρική εταιρεία της Pfizer στην Ελλάδα με εμπορικές και marketing δραστηριότητες, στο τέλος του περασμένου έτους απασχολούσε επίσης 262 άτομα.
Έτσι το συνολικά απασχολούμενο προσωπικό της πολυεθνικής εταιρείας στην Ελλάδα ξεπερνά σήμερα τα 600 άτομα και μέχρι τέλος του 2022 θα φτάσει τους 750 απασχολούμενους.
Για το 2020, τα αποτελέσματα της εταιρείας στη Ελλάδα, ήταν θετικά καθώς σημείωσε αύξηση εσόδων και κερδών.
Τα καθαρά έσοδα διευρύνθηκαν κατά περίπου 10% φτάνοντας 215,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων σημείωναν υποχώρηση κατά 27% στα 18,5 εκατ. ευρώ, αλλά η χαμηλότερη φορολογία οδήγησε σε αύξηση των κερδών μετά από φόρους κατά 9% στα 15,2 εκατ. ευρώ.
Τα ακαθάριστα έσοδα, δηλαδή προ των επιβαρύνσεων, επιστροφών και των εκπτώσεων (rebates και clawback) ανήλθαν σε 327,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η εταιρεία κατέβαλε πέρυσι στο ελληνικό δημόσιο περί τα 112 εκατ. ευρώ σε clawback, ή το 8,5% του συνόλου του claw back που είχε το ελληνικό δημόσιο το 2020. Το σύνολο των επιστροφών για το 2020, σύμφωνα με την Pfizer ανήλθε σε 1.304 εκατ. ευρώ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πέρυσι πωλήσεις ύψους 18,4 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 215,8 εκατ. ευρώ) προήλθαν από την Κύπρο και τη Μάλτα.
Για το 2021 η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν λόγω των πωλήσεων του εμβολίου Pfizer/BioΝtech.
Για το τελευταίο, η εταιρεία αναφέρει ότι με στόχο να καλύψει την παγκόσμια ανάγκη για εμβόλια, κατάφερε να αναβαθμίσει σημαντικά την παραγωγική της ικανότητα και σύμφωνα με τις προβλέψεις η Pfizer και η BioNTech θεωρούν ότι η παραγωγή μέχρι το τέλος του 2021 θα φτάσει τουλάχιστον τις 2,5 δισ. δόσεις του εμβολίου.
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Pfizer έχει ανταποκριθεί επιτυχώς μέχρι τώρα σε όλες τις δεσμεύσεις της, έχοντας παραδώσει 200 εκ. δόσεις μέχρι αρχές Ιουνίου 2021.
Πρόσφατα, η Pfizer και η BioNTech υπέγραψαν νέα συμφωνία με την ΕΕ για την προμήθεια 900 εκατ. δόσεων, με τη δυνατότητα για την ΕΕ να ζητήσει επιπλέον 900 εκατ. δόσεις, για την περίοδο 2021-2023.