THEPOWERGAME
Δεν έφτανε η πανδημία, η πάντα παρούσα ένταση με την Τουρκία, το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και το μέγεθος της τεράστιας οικολογικής καταστροφής και της περιβαλλοντικής κρίσης που θα έχουν, αναπόφευκτα, σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομία. Αυτό είναι το μήνυμα που αποτυπώνεται στη σημερινή βουτιά κατά 1,09% του χρηματιστηριακού δείκτη με επαναφορά στα όρια των 890 μονάδων.
Είναι προφανές ότι πέρα από τη θηριώδη οικολογική καταστροφή που προκαλούν, οι πυρκαγιές, οι οποίες μαίνονται ανεξέλεγκτες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις σε πολλαπλά μέτωπα, απειλούν ακόμα και προγραμματισμένες τουριστικές -και άλλες- επενδύσεις, πριν καν μπουν οι υπογραφές, ενώ δεν θα λείψουν και οι επενδυτές που θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Σε όλα αυτά, αν προστεθούν και οι σοβαρές αποζημιώσεις που θα απαιτήσουν κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν εκεί, καταλαβαίνει κανείς πως κράτος και ασφαλιστικές θα πρέπει να υπολογίζουν μία σοβαρή δαπάνη για την αποκατάσταση τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και για τη στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Αυτά συμβαίνουν ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα κινείται στα όρια του 10%, ο προϋπολογισμός είναι εκτροχιασμένος λόγω του κόστους πανδημίας και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για αναθεώρηση του Ελλάδα 2.0 με κατεύθυνση προς την αποκατάσταση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος πριν από την καταστροφή. Τιτάνιο το έργο, τεράστια η προσπάθεια για μία κυβέρνηση που κινείται σε ναρκοπέδιο από την πρώτη μέρα που εξελέγη, όπως διαπιστώνουν ξένοι διαχειριστές.
Η εμπιστοσύνη στη χώρα πάντως, είναι ισχυρή. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται σε απόδοση στο 0,54% και το 5ετές κινείται μόνιμα σε αρνητική απόδοση, στο -0,23%, ενώ το 25ετές, το οποίο συνδέεται με την εικόνα που έχουν οι επενδυτές για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνεται κάτω από το 0,90%.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη προς τη χώρα -και, κυρίως, προς την κυβέρνηση που κάνει τις μεταρρυθμίσεις και προσπαθεί να στρίψει το τιμόνι- είναι δεδομένη.
Υπό το φως όλων αυτών και με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται ήπια ανοδικά, ιδίως μετά την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας, που επιβεβαιώνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να είναι επικίνδυνη, αλλά δεν απειλεί ουσιαστικά την αμερικανική οικονομία (και, συνεπαγόμενα, οποιαδήποτε οικονομία παρουσιάζει βάσιμες ελπίδες ανάκαμψης), ο Γενικός Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 1,09%, στις 893,47 μονάδες. Ο τζίρος δε υποτονικός, στα 47,6 εκατ. ευρώ.
Πιέσεις βγήκαν στην Ελλάκτωρ που έκλεισε 4,25% χαμηλότερα, «μάζεψε» η ΔΕΗ στο -0,43%, λίγο πάνω από 2% οι απώλειες για τον Μυτιληναίο, στο 2,30% η πτώση για τον ΑΔΜΗΕ και στο 0,69% οι απώλειες για την Τέρνα Ενεργειακή, καθώς, όπως σημειώνουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, η τροφοδότηση του συστήματος με ενέργεια απειλείται από τις πυρκαγιές.
Στις τράπεζες πωλητές βγήκαν στην Πειραιώς παρά τη συμμετοχή της στον Ηρακλή με τις απώλειες να διαμορφώνονται στο 3,65%, 1,61% η πτώση στην Εθνική, 1% στην Eurobank και μεγαλύτερη στο 1,92% στην Alpha.
Πτώση 1,28% και για την ΕΥΔΑΠ, 3,10% για τη Frigoglass, ενώ κέρδη 2,56% κατέγραψε η Ιντραλότ, μετά την ανταλλαγή των ομολόγων.
Στα 10 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Alpha Αστικά Ακίνητα.