THEPOWERGAME
Ένα πρωτοφανές σε ύψος πακέτο ευρωπαϊκών πόρων, που μαζί με τους εθνικούς πόρους φτάνουν αθροιστικά τα 77 δισ., θα εισρεύσουν στη χώρα την επόμενη εξαετία 2022-2027 (κάποιοι θα εκταμιευτούν ήδη από φέτος), με το νέο ΕΣΠΑ, με την απορρόφηση και αξιοποίησή τους να αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση.
Νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο πήρε το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρόγραμμα για την αξιοποίηση των 31 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το «Ελλάδα 2.0» ήταν το δεύτερο εθνικό σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χθες, εγκρίθηκε πρώτο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το ελληνικό ΕΣΠΑ από την Κομισιόν.
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. Ελίζα Φερέιρα σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ανακοίνωσε την έγκριση του ελληνικού ΕΣΠΑ και ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος με εγκεκριμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2021-27».
Υπογράμμισε ότι «αυτό τιμά το έργο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, όλο το επιτελείο που εργάστηκε πολύ σκληρά σε όλες τις διαπραγματεύσεις» και πρόσθεσε: «Υπολογίζουμε στην Ελλάδα, ότι με όλη αυτή την αντοχή και όλο αυτό το όραμα που έχει, θα έχουμε πολλές ιστορίες επιτυχίας να διηγηθούμε σε όλη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο».
Το νέο ΕΣΠΑ είναι αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο – ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις – κι έτσι από τα 23 δισ. ευρώ περίπου του ΕΣΠΑ 2014-2020, το ποσό φτάνει τα 26,2 δισ. ευρώ για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Η νέα συμφωνία για το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά συνολικά, αν συμπεριλάβουμε και τα εθνικά κεφάλαια, 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για τα επόμενα έξι χρόνια.
Αν προσθέσουμε σε αυτά τα 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων, τα 13 δισ. ευρώ δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τα υπόλοιπα πακέτα χρηματοδότησης της Ε.Ε., έχουμε σχεδόν 77 δισ. ευρώ, διαθέσιμα για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα μας σε επίσημη συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό, πήρε τα εύσημα από την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την τεράστια, όπως η ίδια είπε πρόοδο της Ελλάδος μας στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και μας ανακοίνωσε επίσημα ότι η Ελλάδα μας πήρε πρώτη από όλες τις Χώρες της ΕΕ την έγκριση για το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και άρα θα είμαστε και η μόνη Χώρα Μέλος που θα προλάβει να εκταμιεύσει πόρους εντός του 2021», σημείωσε με ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Βασικοί στόχοι του νέου ΕΣΠΑ -με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης- είναι η περιφερειακή σύγκλιση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετάβαση προς μια οικονομία με λιγότερες και τελικά μηδενικές εκπομπές, αλλά και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση της δημιουργίας πολλών και καλών θέσεων εργασίας για τους νέους της χώρας.
Η Ελλάδα -όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης- μετατρέπεται σε επενδυτικό προορισμό. «Κινητοποιούμε ξένα, αλλά και ντόπια κεφάλαια.
Και με την προσθήκη των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δημιουργούμε ένα πολλά υποσχόμενο περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο που ουσιαστικά διήρκησε μια δεκαετία και να διασφαλίσουμε πως η επόμενη δεκαετία θα είναι μια δεκαετία ταχείας αλλά και ποιοτικής ανάπτυξης.
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η ανάπτυξη του ΑΕΠ, αλλά και η ποιότητα της ανάπτυξης, η συνοχή, η πράσινη μετάβαση, η εγγύηση ότι καμιά περιοχή της χώρας δεν θα μείνει πίσω, κυρίως οι περιοχές όπου εφαρμόζουμε μια ταχεία απεξάρτηση από τον λιγνίτη, όπως η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας».