THEPOWERGAME
H Credit Suisse δεν είχε υπολογίσει σωστά την έκθεση της σε τοποθετήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων της Archegos Capital Management, ζητώντας εγγυήσεις έως και 10% των κεφαλαίων, σύμφωνα με τα πορίσματα της εσωτερικής έρευνας του ελβετικού ομίλου για μια υπόθεση που της κόστισε πάνω από 5 δισ. δολάρια. Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε πως η ελβετική τράπεζα ενεργούσε ως διαμεσολαβητής σε τοποθετήσεις της Archegos χωρίς να έχει καταφέρει να υπολογίσει το επενδυτικό ρίσκο από επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τελικά, η Archegos κατέρρευσε τον Μάρτιο ύστερα από μια σειρά άστοχων στοιχημάτων σε μετοχές που έδειξαν πως δεν διέθετε τα απαιτούμενα κεφάλαια για τα καλύψει, προκαλώντας ζημιές 10 δισ. δολαρίων στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονταν. Από αυτήν την ιστορία, η Credit Suisse επωμίσθηκε απώλειες 5,5 δισ. δολαρίων, αποτελώντας τον μεγαλύτερο χαμένο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Credit Suisse ζητούσε ως ενέχυρο μόνον ένα 10% των κεφαλαίων που δάνειζε στο hedge fund της Archegos Capital.
Αν και δεν προκύπτουν παραπτώματα με ποινικές προεκτάσεις για στελέχη της Credit Suisse, αποχώρησαν στελέχη που βρίσκονταν σε θέσεις-κλειδιά, όπως η επικεφαλής επενδυτικού ρίσκου και συμμόρφωσης Λάρα Γουόρνερ, και ο επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής, Μπράιαν Τσιν. Ο νέος πρόεδρος του ελβετικού τραπεζικού ομίλου, Αντόνιο Χόρτα-Οζόριο, περιέγραψε την κατάρρευση της Archegos και το σκάνδαλο της Greensill Capital που είχε προηγηθεί νωρίτερα τα χειρότερα περιστατικά που έχει συναντήσει ως εργαζόμενος στον τραπεζικό κλάδο πάνω από τρεις δεκαετίες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Τόμας Γκότσταϊν, παραμένει στη θέση του αλλά καταλαμβάνει μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσει κάποιους από τους κορυφαίους επενδυτικούς τραπεζίτες στο εργατικό δυναμικό του ομίλου.
Η Archegos χρεοκόπησε καθώς μεγάλα στοιχήματα σε μετοχές, όπως αυτές των ViaCBS και Baidu, αποδείχθηκαν μοιραία, οδηγώντας έξι ισχυρούς ομίλους του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου -ειδικότερα τις Credit Suisse, Nomura, Morgan Stanley, UBS, MUFG και Mizuho- σε απώλειες άνω των 10 δισ. δολαρίων. Το σκάνδαλο αυτό εξέθεσε τα αδύναμα σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αποδείχθηκε πως η Archegos Capital δεν κάλυπτε τις προϋποθέσεις για να στοιχηματίζει με μόχλευση στην άνοδο ή στην πτώση των μετοχών.
Το μέγεθος των τραπεζικών απωλειών έχει κινήσει έρευνες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ελβετία ιδιαίτερα σ΄ότι αφορά την ακρίβεια στην αποτίμηση του επενδυτικού κινδύνου από τις τράπεζες. Κάποιες από αυτές τις ισχυρές τράπεζες που είχαν αναλάβει ανυποψίαστες τον ρόλο διαμεσολαβητή στα στοιχήματα της Archegos Capital διερευνούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν εξωδικαστικά αποζημίωση από την επενδυτική εταιρεία πριν δουν εάν θα κινηθούν δικαστικά.