THEPOWERGAME
Τον τεράστιο «πλούτο» της ελληνικής ομογένειας θέλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, από την επιρροή που ασκεί στα διεθνή φόρα μέχρι τη διδασκαλία των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στην ομογένεια, που για πρώτη φορά θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές από το εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός μίλησε τόσο στη συνεδρίαση της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, όσο και στο Ανώτατο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ στην Αθήνα (που τον βράβευσε με το βραβείο AHEPA Socrates Award).
Απευθυνομενος στη Γενική Συνέλευση των ομογενών που είναι εκλεγμένοι στα νομοθετικά Σώματα των χωρών τους, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε πέντε συγκεκριμένα μηνύματα:
Η προώθηση των εθνικών δικαίων: Οι ομογενείς μας συγκροτούν εκτός των συνόρων μας μια δεύτερη Ελλάδα, που προκόβει, που ξεπερνά εμπόδια, που ξεχωρίζει, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση συμβάλλει στην τόνωση των δεσμών της Διασποράς με τη μητέρα-πατρίδα, στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, την παγκόσμια προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας. Κυρίως, όμως στην ουσιαστική προώθηση των εθνικών μας δικαίων, πάντα σε σταθερή συνεργασία με την Πολιτεία.
Η «ασπίδα» στις τουρκικές προκλήσεις: Η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Κύπρου, αλλά και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος συνεχίζεται.
Είναι γνωστοί οι προκλητικοί χειρισμοί της Άγκυρας στα κατεχόμενα της Μεγαλονήσου. Γνωστή, όμως, είναι και η διεθνής ασπίδα που υψώθηκε απέναντι στην Τουρκία για να προστατέψει τη διεθνή νομιμότητα. Και σε αυτή την κινητοποίηση ο ρόλος του παγκόσμιου Ελληνισμού είναι ανεκτίμητος, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.
Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: Ο Ελληνισμός του εξωτερικού αποτελεί ένα υπερπολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα.
Γι’ αυτό, άλλωστε, ανέφερε στην ομιλία του, μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης ήταν ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου απ΄ τον τόπο διαμονής των εκτός συνόρων συμπολιτών μας.
Η σύσφιξη των δεσμών τους με το Μητροπολιτικό Κέντρο αποτελεί προτεραιότητα εθνική, αλλά και πολιτική, υπογράμμισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης της νέας εκλογικής νομοθεσίας.
«Ο νόμος ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε θέτει ακόμα κάποιους περιορισμούς στη δυνατότητα συμπολιτών μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Είναι όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Και μακάρι στην επόμενη Βουλή να βρεθεί άλλη Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα μπορέσει να απομακρύνει και αυτά τα τελευταία εμπόδια, έτσι ώστε ο κάθε Έλληνας, ο οποίος θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει στην πατρίδα του, να μπορεί να το κάνει από το μόνιμο τόπο διαμονής του».
Η ανάγκη για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας: Στηρίζουμε ενεργά πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, υποτροφίες σε φοιτήσεις στην ελληνική γλώσσα, τη δημιουργία νέων ψηφιακών εφαρμογών, ώστε οι ομογενείς δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, πέμπτης γενιάς, να μπορούν εύκολα και με τη χρήση της τεχνολογίας να μάθουν τη γλώσσα μας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης
Νέες ψηφιακές εφαρμογές που τίθενται στην υπηρεσία των απόδημων: Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών από τις Προξενικές Αρχές έχουν τεθεί σε λειτουργία οι υπηρεσίες «myConsulLive» και «Virtual Assistant» που επιδιώκουν να απλοποιήσουν διαδικασίες και να υπερβούν γραφειοκρατίες, ώστε η επαφή με το Ελληνικό Δημόσιο να γίνεται -όπου αυτό είναι εφικτό- χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας.