THEPOWERGAME
Αμετάβλητη παρέμεινε η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), αλλά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αναφέρουν στην επίσημη ανακοίνωση μετά τη διήμερη συνεδρίαση τους πως έχει σημειωθεί «πρόοδος» ως προς την επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας. Αν και έχει, όμως, σημειωθεί πρόοδος ως προς την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την αναδίπλωση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, η Fed επαναλαμβάνει στην ανακοίνωση της πως ο πληθωρισμός απέχει ακόμη από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.
Μετά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε πως μια αλλαγή στην νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από τα νέα στοιχεία για την οικονομία. Υπογραμμίζοντας πως η Fed θα ενημερώσει εκ των προτέρων για κάθε αλλαγή στην πορεία των επιτοκίων ή τις αγορές των ομολόγων από τα υφιστάμενα 120 δισ δολάρια, τόνισε πως ακόμη δεν έχει σημειωθεί «σημαντική περαιτέρω πρόοδος», μια φράση που θεωρείται ορόσημο για να σηματοδοτηθεί η οποιαδήποτε αλλαγή ρότας.
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Fed, η κατάσταση της οικονομίας θα «αξιολογηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις». Ο Πάουελ είπε πως ο πληθωρισμός σήμερα αφορά συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και αποδίδεται σε συγκεκριμένους παράγοντες. Προς το παρόν οι πιέσεις τείνουν να είναι ανοδικές, αλλά δεν αναμένεται ο πληθωρισμός να είναι υψηλός σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην αγορά εργασίας και ειδικότερα μέχρι να επιτευχθεί πλήρης απασχόληση, αλλά οι συνθήκες είναι θετικές.
Οι προσδοκίες των επενδυτών
Η συνεδρίαση του Ιουλίου ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι αγορές προσδοκούσαν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να δώσει ένα στίγμα για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 5,4%, αντανακλώντας την μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2008, οικονομικοί αναλυτές εξετάζουν εκ νέου τις προβλέψεις για την επόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου στις ΗΠΑ και γενικότερα τον περιορισμό των μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε όλες τις γωνιές του κόσμου που υπενθυμίζει πως, αν και η πανδημία δεν έχει παγώσει σε αυτή τη φάση την επιχειρηματική δραστηριότητα, παραμένει ένας μεγάλος αναχαιτιστικός παράγοντας για την επαναφορά των οικονομιών στην ομαλότητα.
Η υποχώρηση των πραγματικών αποδόσεων στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα, δηλαδή εξαιρουμένης της επίδρασης του πληθωρισμού, σε αρνητικό πρόσημο και ειδικότερα στο -1,23% τη Δευτέρα αντανακλά αυτήν την αβεβαιότητα για τη δυναμική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας υπό τη σκιά αυτής της επίμονης πανδημίας.
Αφού οι ΗΠΑ κινήθηκαν σε ρυθμό ανάπτυξης 6,4% μέσα στο πρώτο τρίμηνο, η Goldman Sachs τηρεί επιφυλάξεις για το εάν θα διατηρηθεί η δυναμική αυτή. Κάνοντας αναφορά προ ημερών στις δυσκολίες για την αποκατάσταση, κυρίως, του κλάδου των υπηρεσιών, η Goldman Sachs αναμένει η μετάλλαξη Δέλτα να έχει κάποια επίδραση στις επιδόσεις της οικονομίας που, όμως, δεν θα ανατρέψει τη συνολική εικόνα.