THEPOWERGAME
Σε συνολικά 447,01 εκατομμύρια ευρώ (κατά 7,56 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το 2019) ανήλθαν μέσα στο 2020 στην Αυστρία οι δαπάνες για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, ενώ διατέθηκαν 146,77 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του χώρου του Πολιτισμού από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, στη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.
Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στην Έκθεση 2020 για την Τέχνη και τον Πολιτισμό που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Πολιτισμού Βέρνερ Κόγκλερ, ο οποίος είναι αρχηγός των Πράσινων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.
Α. Μάγιερ: «Πρόκειται για μία έκθεση ως προς την ενέργεια και την δημιουργικότητα»
Σύμφωνα με την προερχόμενη επίσης από τους Πράσινους υφυπουργό Τέχνης και Πολιτισμού Αντρέα Μάγιερ, «δεν πρόκειται μόνον για μία έκθεση ως προς τα lockdown και τις περιορισμένες λειτουργίες, ως προς αναβολές και ακυρώσεις, αλλά επίσης για μία έκθεση ως προς την ενέργεια και δημιουργικότητα, με την οποία ανταποκρίθηκαν τόσο καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες όσο και πολιτιστικοί θεσμοί στη χώρα μας».
Όπως πολλούς άλλους τομείς, η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει επίσης μαζικά τον τομέα του Πολιτισμού, και μία έρευνα που ανέθεσε το υπουργείο Πολιτισμού στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Βιέννης, εκτιμά ότι η συνολική οικονομική ζημιά στον τομέα αυτό ανέρχεται σε 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο της ετήσιας προστιθέμενης αξίας.
Ως εκ τούτου, διευρυμένα ήταν και είναι τα βοηθητικά προγράμματα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να τρέχουν και από τα οποία κάποιος μπορεί να διεκδικήσει την ανάλογα προβλεπόμενη στήριξη-οικονομική βοήθεια.
Μέχρι το τέλος του 2020, ο συνολικός όγκος πρόσθετων κεφαλαίων από το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων COVID-19 για την τέχνη και τον πολιτισμό έχει ανέλθει σε περίπου 221,13 εκατομμύρια ευρώ.
Τα διαθέσιμα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν πλήρως από τον Όμιλο των κρατικών θεάτρων (10,39 εκατομμύρια ευρώ), τα ομοσπονδιακά μουσεία και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας (23,14 εκατομμύρια ευρώ), καθώς και το Ιδιωτικό Ίδρυμα Μουσείο Λέοπολντ (ένα εκατομμύριο ευρώ), και το ίδιο ισχύει για το μερίδιο της τέχνης, του πολιτισμού και της διατήρησης μνημείων στο Μη Κερδοσκοπικό Ταμείο Στήριξης (31,60 εκατομμύρια ευρώ).
Στην περίπτωση του Γεφυρωτικού Ταμείου Χρηματοδότησης για αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες, καταβλήθηκαν 67,56 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, από τη στήριξη COVID-19 του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης Καλλιτεχνών διατέθηκαν 11,59 εκατομμύρια ευρώ, η καταβληθείσα επιχορήγηση για κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα ταινιών ανήλθε σε 1,49 εκατομμύρια ευρώ.
Η έκθεση αναφέρει επίσης, αλλά δεν απαριθμεί λεπτομερώς, μέτρα στήριξης, όπως η προστατευτική ασπίδα για τους διοργανωτές ή η επιδότηση σταθερού κόστους, που απευθύνονται σε επηρεαζόμενες εταιρείες και ανθρώπους και πέραν του καθαυτού τομέα τέχνης και πολιτισμού.
Επιπλέον, για το τρέχον έτος υπάρχει επίσης ένας ειδικός όγκος επιδότησης, για την περίπτωση που, όπως αναφέρεται, «παρά τη χρήση όλων των πιθανών μέτρων ενίσχυσης για τους καλλιτέχνες θα παραμένουν οικονομικά υπαρξιακές δυσκολίες», και προς τούτο προβλέπονται δέκα εκατομμύρια ευρώ.
Η σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο
Τον προηγούμενο χρόνο, διατέθηκαν επιπλέον 2,61 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για την τέχνη και τον πολιτισμό ως οικονομική υποστήριξη, από την οποία επωφελήθηκαν, μεταξύ άλλων, το Αυστριακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, μεμονωμένοι κινηματογράφοι και η Εταιρεία Διαχείρισης της Συνοικίας των Μουσείων.
Εκτός από αυτήν την ενίσχυση COVID-19, η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού για την τέχνη και τον πολιτισμό προκύπτει από δαπάνες για τη γενική ανακαίνιση του Λαϊκού Θεάτρου της Βιέννης, αυξημένη χρηματοδότηση για το Αυστριακό Μουσικό Ταμείο και το παραδοσιακό Φεστιβάλ Ερτλ του Τιρόλου, ειδικά κονδύλια για το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ ή για προγράμματα ψηφιοποίησης.
Οι δαπάνες χρηματοδότησης στον τομέα των τεχνών ανήλθαν σε 98,18 εκατομμύρια ευρώ (2019: 92,96 εκατομμύρια ευρώ), στον τομέα του πολιτισμού σε 348,83 εκατομμύρια ευρώ (2019: 346,49 εκατομμύρια ευρώ).
Η κατανομή της χρηματοδότησης καλλιτεχνών ανά φύλο δίνει μια σχετικά ισορροπημένη εικόνα, και, παρόλο που υπάρχουν διαφορές σε μεμονωμένους τομείς, συνολικά 1.430 χρηματοδοτήσεις (επιχορηγήσεις, βραβεία, προγράμματα, αγορές έργων) με συνολικό ποσό 7,97 εκατομμυρίων ευρώ, διατέθηκαν σε άνδρες περίπου 3,58 εκατομμύρια ευρώ και 4,39 εκατομμύρια ευρώ σε γυναίκες, με το μέσο ποσό να ανέρχεται κατά άνδρα σε 5.383 ευρώ και σε 5.743 ευρώ ανά γυναίκα καλλιτέχνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ