THEPOWERGAME
Ένα ενιαίο και σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης το βράδυ της Τρίτης, την παραμονή της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein.
«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες. Παραβιάζουν κατάφορα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και περιφρονούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Ουσιαστικά ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Νίκο Αναστασιάδη να υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά ότι «δεν τίθεται θέμα αποδοχής των προαπαιτουμένων που η Τουρκία θέτει, με απώτερο στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για λύση δύο κρατών».
Η σημερινή Σύνοδος θα είναι η τρίτη κατά σειρά. Η πρώτη έγινε στη Λευκωσία στις 16 Ιανουαρίου 2018 και η δεύτερη στο Αμμάν στις 14 Απριλίου 2019.
Η τρίτη Σύνοδος επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.
Οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την επόμενη ημέρα στη Λιβύη – με το αίτημα για απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων – το μεταναστευτικό και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την εμβάθυνση του τριμερούς αυτού σχήματος, με την ίδρυσης μίας μόνιμης γραμματείας στη Λευκωσία, καθώς και τη διεύρυνσή της.
Τα σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών της περιοχής – αλλά και ευρύτερα – στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, μαρτυρούν μια συναντίληψη επί των περιφερειακών προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Τα σχήματα αυτά λειτουργούν εξισορροπητικά στην επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας και ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς έναντι όποιων χωρών προσυπογράφουν την προσέγγιση αυτή.
«Στη μετα-Covid εποχή, αναμένεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Η συγκυρία που διαμορφώνεται, επιτάσσει, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική διακρατική συνεργασία, πρωτίστως σε νευραλγικούς (και ταυτόχρονα ευάλωτους σε «κραδασμούς») τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Επίσης, όπως υπογραμμίζουν, η Σύνοδος φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα επιστημονικής συνεργασίας και της προώθησης της έρευνας για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο στόχος εξόδου από την παρούσα κρίση μπορεί να εξυπηρετηθεί με τον πλέον αποτελεσματικό και επωφελή τρόπο, μέσα από πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτό της χώρας μας με την Κύπρο και την Ιορδανία, που δεν ανέστειλε τις δράσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Όσον αφορά στους τομείς οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο, αναμένεται κατά τη Σύνοδο να επαναβεβαιωθεί η βούληση και των τριών πλευρών για την εμβάθυνσή της, γεγονός στο οποίο συνηγορεί και η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα επεξεργαστούν σε τεχνικό επίπεδο συγκεκριμένες προτάσεις.
Επιδιώκεται, τέλος, η ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, με στόχο τη συνέχιση, αλλά και την ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας.
Η Σύνοδος θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον Βασιλιά της Ιορδανίας, ενώ το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στο Μέγαρο Μαξίμου.