THEPOWERGAME
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος οι εξαγωγές φράουλας καταρρίπτουν ρεκόρ. Η αξία τους μάλιστα το 2021 (105 εκατ. ευρώ) υπερέβη την αξία των συνολικών εξαγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών το 2020 (101,3 εκατ. ευρώ, 155,5 χιλ. τόνοι). Πρόκειται για επίτευγμα αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι πριν μερικά χρόνια, το 2014, οι εξαγωγές φράουλας – όπως και άλλων προϊόντων – επλήγησαν από το εμπάργκο της Ρωσίας.
To success story της φράουλας οφείλεται εν πολλοίς στην αναδιάρθρωση ποικιλιών με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς, επισημαίνει στο powergame.gr ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εμπορίας & Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών & Χυμών Incofruit – Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης. Όπως εξηγεί, «παλαιότερα ο προσανατολισμός των εξαγωγών ήταν κυρίως προς Ρωσία και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες ανταποκρίνονταν στις προτιμήσεις της συγκεκριμένης αγοράς Μετά το εμπάργκο της Ρωσίας το 2014 εξακολούθησαν να καλλιεργούνται οι ίδιες ποικιλίες με στόχο τις ίδιες αγορές μέσω τρίτων εντός της Ε.Ε. χωρών με επανεξαγωγή προς την Ρωσία
Τις τελευταίες παραγωγικές περιόδους παρατηρήθηκε σταδιακή στροφή στην καλλιέργεια ποικιλιών όπως Victory, τις οποίες προτιμούν οι καταναλωτές στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών το 2021, επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη ότι με την ποικιλιακή αναδιάρθρωση της παραγωγής και της προσαρμογή της στις απαιτήσεις της αγοράς θα διαφοροποιόταν η σύνθεση των εξαγωγών μας και θα υπήρχε αύξηση της αξίας ανά μονάδα βάρους», υπογραμμίζει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης.
Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν:
- Οι εξαγωγές φράουλας αυξήθηκαν στις 58.403 τόνους το 2021 από 45.142 τον. το 2019,
- η παραγωγή στις 80.000 τον. από 74.561 τον το 2019
- και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στις 175.000 στρέμματα από 161.680 στρέμματα το 2019.
Αύξηση 34% στην τιμή
«Την παραγωγική περίοδο 2020 η φράουλα συμπεριελήφθη στις προτιμήσεις των καταναλωτών μαζί με τα άλλα φρούτα και λαχανικά λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C με αποτέλεσμα οι εξαγωγές τους να είναι υψηλότερες κατά 22% σε ποσότητα και 29% σε αξία σε σχέση με το 2019 καταγράφοντας ρεκόρ εξαγωγών.
Το 2021, με τα υπάρχοντα στοιχεία πενταμήνου της ΕΛΣΤΑΤ, κατεγράφη νέο ιστορικό ρεκόρ στις εξαγωγές φράουλας τόσο σε ποσότητες κατά 28,7% όσο και ιδιαίτερα σε αξία κατά 72,3% αντίστοιχα με την μεσοσταθμική τιμή μονάδος θεαματικά αυξημένη κατά 34% -συγκριτικά με το 2020 – οφειλόμενη στον προσανατολισμό των εξαγωγών μας προς τις απαιτητικές καταναλωτικές αγορές», τονίζει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης προσθέτοντας ότι «τηρήθηκαν αυστηρά οι ποιοτικές και φυτουγειονομικές προδιαγραφές του προϊόντος αλλά και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλεια του απασχοληθέντος προσωπικού τόσο στην παραγωγή όσο και στην τυποποίηση-συσκευασία βάσει των πρωτοκόλλων covid-19».
Πρώτη η Γερμανία, εξαπλασιάστηκαν οι εξαγωγές στην Ιταλία
Η Γερμανία ήταν η κύρια αγορά στην οποία διατέθηκε το 2021 η ελληνική φράουλα. Διατέθηκαν, συγκεκριμένα, 15.416 τόνοι, ποσότητα αυξημένη κατά 71% συγκριτικά με τις 9.004 τόνους το 2019. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση γνώρισαν όμως οι εξαγωγές στην Ιταλία που από τις 255 τόνους το 2020 εκτινάχθηκαν στους 1593 τόνους το 2021. Υπερτριπλάσιες ήταν οι εξαγωγές και στη Βουλγαρία 12.982 από 4.027 το 2020), η οποία είναι η δεύτερη σε μέγεθος αγορά ελληνικής φράουλας στην Ευρώπη. Γενικότερα, στην ΕΕ διατέθηκε η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής παραγωγής (πάνω από 55.250 τόνους).
Στα χνάρια της φράουλας και άλλες καλλιέργειες
«Η προσαρμογή της παραγωγής στις απαιτήσεις της αγοράς καθιέρωσαν το προϊόν ως ένα από τα κυριότερα προϊόντα του τομέα των οπωροκηπευτικών της χώρας μας αποδίδοντας ικανοποιητικό εισόδημα στον έλληνα παραγωγό αλλά και μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία», σημειώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης τονίζοντας ότι το παράδειγμα της φράουλας μπορούν να το ακολουθήσουν κι άλλες καλλιέργειες.
Με την ευκαιρία αναδεικνύει την αναγκαιότητα «εντατικοποίησης των ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα».