THEPOWERGAME
Επιμένει η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στην καταπολέμηση των πρακτικών φοροαποφυγής που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι τεχνολογικοί κολοσσοί εντός της ΕΕ, μη διστάζοντας να θέσει υπό αμφισβήτηση ακόμη και τις αποφάσεις των δικαστικών οργάνων των Βρυξελλών.
Στα τέλη της εβδομάδας, η Κομισιόν άσκησε έφεση σε απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ που απαλλάσσει την Amazon από φορολογική υποχρέωση 250 εκατ. ευρώ. Είναι μια υπόθεση ανάλογη της Apple, με την Κομισιόν να επιχειρηματολογεί πως κάποιοι όμιλοι απολαμβάνουν ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς σε σχέση με ανταγωνιστές.
Σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, η Κομισιόν έσφαλε από «διάφορες σκοπιές»όταν αποφάνθηκε πως ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου όφειλε να πληρώσει 250 εκατ. ευρώ σε φόρους στο Λουξεμβούργο. Χαρακτηριστικά, το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε ισχυρίστηκε πως κακώς η Κομισιόν κατέληξε σε αυτό το πόρισμα με το επιχείρημα πως η Amazon «υπερτιμολογεί πνευματικά δικαιώματα».
Στην αντεπίθεση, η Κομισιόν υποστηρίζει πως η κρίση του Γενικού Δικαστηρίου είναι άστοχη. Όφειλε να βασίσει την απόφασή του στα κέρδη που δηλώνει η Amazon στο Λουξεμβούργο, παραβλέποντας τις ΗΠΑ όπου ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου διατηρεί τα πνευματικά του δικαιώματα.
Όπως επισημαίνει ανώνυμη πηγή στους FinancialTimes, «οι εταιρικές οντότητες της Amazonστο Λουξεμβούργο έχουν ήδη πληρώσει το αντίτιμο που χρειάζεται για εκμεταλλεύεται τα πνευματικά δικαιώματα του ομίλου στην Ευρώπη και έτσι τα σχετικά κέρδη θα πρέπει να φορολογούνται εκεί». Η έφεση ασκήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πέρσι, ωστόσο, η Κομισιόν έχασε υπόθεση κατά της Apple, όπου θεωρούσε πως ο κολοσσός κινητής τηλεφωνίας όφειλε να πληρώσει αναδρομικά 14,3 δισ. ευρώ στο ιρλανδικό κράτος, το ευνοϊκό καθεστώς του οποίου θεωρήθηκε ως έμμεση κρατική βοήθεια.
Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ και ακόμη 128 χώρες συμφώνησαν στην επιβολή ενός ελάχιστου παγκόσμιου φόρου στο 15% και στην φορολόγηση ενός ποσοστού των κερδών τους εκεί όπου δραστηριοποιούνται βάσει των πωλήσεών τους και όχι εκεί που διατηρούν την έδρα τους. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία είναι κάποιες από τις χώρες που έχουν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, ενθαρρύνοντας πολυεθνικούς ομίλους να διατηρούν την έδρα τους εκεί και έτσι να μην πληρώνουν φόρους στις αγορές όπου πωλούν τα προϊόντα τους ή παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο η γαλλική εφημερίδα Le Monde μαζί με 10 ακόμα ειδησεογραφικούς οργανισμούς, το Λουξεμβούργο φιλοξενεί «55.000 εξωχώριες εταιρείες που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 6 τρισ. δολαρίων». Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας «Open Lux», σχεδόν το 90% αυτών των εταιρικών οντοτήτων ελέγχονται από ξένους όπως δισεκατομμυριούχους, πολυεθνικές, καλλιτέχνες ή βασιλικές οικογένειες.
Το Λουξεμβούργο αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όλοι οι φορολογικοί παράδεισοι στον κόσμο στερούν από όλες τις κυβερνήσεις 500 έως 600 δις δολάρια σε φορολογικά έσοδα.