THEPOWERGAME
Στον «πλανήτη» shipping, ο Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης αποτελεί μια ξεχωριστή και σημαντική περίπτωση. Κι αυτό διότι το ίδρυμα Ευγενίδη (στο οποίο ανήκει και το περίφημο Πλανητάριο) του οποίου ηγείται, παρουσιάζει μια σημαντική ιστορία για τον τόπο.
Μια ξεχωριστή συνεισφορά στα επιστημονικά πράγματα της χώρας. Δεν είναι λοιπόν, καθόλου τυχαίο πως μια τέτοια προσωπικότητα σε επιστήμη και ναυτιλία όπως ο κ. Δημητριάδης – Ευγενίδης, βραβεύτηκε φέτος το Βραβείο Ευκράντη 2020 «Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία».
Επιχειρηματίας πολυδιάστατος, ο τελευταίος είναι επικεφαλής ενός ομίλου που ασχολείται με πολλές δραστηριότητες.
Είναι ένας άνθρωπος της ναυτιλίας που επιλέγει να μένει μακριά από τα φώτα, που τα καλοκαίρια του τα περνάει στην αγαπημένη του Σίφνο που ασχολήθηκε και ασχολείται με σειρά δραστηριοτήτων είτε αυτές είναι στα τρόφιμα, είτε στα οικολογικά προϊόντα, είτε στα βιομηχανικά είδη.
Που ασχολείται με τον συνδικαλιστικό εφοπλισμό άλλοτε εντατικά, άλλοτε από πιο μακριά (όμως πάντα ασχολείται) και ο οποίος συνεχίζει ένα όνομα με μεγάλη κληρονομιά.
Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και κατόπιν συνέχισε με τα οικονομικά στο Λονδίνο, και με ειδίκευση στον τομέα των μεταφορών.
Ο πατέρας του Ιωάννης ήταν βαμβακέμπορος στην Αίγυπτο, ενώ η μητέρα του Αγγελική Βερνίκου ήταν αδερφή του Νίκου Βερνίκου-Ευγενίδη.
Η γυναίκα του θείου του Μαριάνθη Σίμου άφησε με την διαθήκη της μοναδικό διαχειριστή της μεγάλης περιουσίας που δημιούργησε ο μεγάλος ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης.
Σε ηλικία 20 ετών θα ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στο γκρουπ και σύντομα θα αποδειχθεί πολυσχιδής ως προσωπικότητα είτε ασχολούμενος με τη ναυτιλία, είτε με τα ξενοδοχεία, είτε με την ακτοπλοΐα.
Το 1996 εκλέγεται για πρώτη φορά μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και από το 2003 έως το 2012 υπηρετεί την ΕΕΕ από τη θέση του Ταμία.
Έχει εκπροσωπήσει την ΕΕΕ στον διεθνή οργανισμό UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) και είναι ταυτόχρονα μέλος του Chartered Institute of Transport and Logistics M.C.I.T. και του Institute of Chartered Shipbrokers.
Επιδίωξε να ασχοληθεί με τα υδροπλάνα, στοχεύοντας η Σίφνος να γίνει ένα κέντρο αυτής της δραστηριότητας, ενώ γενικότερα πιστεύει πολύ στον τουρισμό της χώρας.
Προηγουμένως, είχε επιδιώξει να μεταφέρει τους τουρίστες του ξενοδοχείου του με υδροπλάνα, αλλά δεν είχε -πριν από τρία χρόνια- επιτυχή κατάληξη.
Πιστεύει για τον ελληνικό τουρισμό ότι πρέπει να διατηρήσει τα κεκτημένα, άλλα επιπλέον απαιτείται να γίνουν περισσότερα βήματα στον ποιοτικό τουρισμό, και αυτό είναι ένα σοβαρό στοίχημα.
Επενδύσεις έκανε και στη ΒΙΟΡΥΛ στο χώρο της αρωματοποιίας, ενώ μεγάλο μέρος του χρόνου του αφιέρωνε και αφιερώνει στο Πλανητάριο.
Ο ίδιος πήρε τα ηνία ως πρόεδρος του ιδρύματος το 2000 με μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του να είναι η δημιουργία του νέου ψηφιακού πλανητάριου.
Παράλληλα, έχει απασχοληθεί πολύ με την προώθηση των ναυτικών επαγγελμάτων ενώ το 2015 βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών για την πρότυπη λειτουργία του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο.
Το 2018, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς ενώ είναι Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα.
Σε κατά καιρούς παρεμβάσεις του, ο Σιφνιός εφοπλιστής και επιχειρηματίας έχει υποστηρίξει για τη ναυτιλία πως οι πραγματικά ενεργοί ναυτικοί μας είναι μόλις 18.000, αναφέροντας την ανάγκη οι ναυτικές σχολές μαζί με το ΥΕΝ να επενδύσουν στη γνώση.
Πρόσφατα, υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ πάγια πεποίθησή του είναι πως «η γνώση είναι σημαντικότερη από τα υλικά αγαθά, γιατί επιτρέπει την κυριαρχία του νου στον υλικό κόσμο».
Το ίδρυμα – σύμβολο
Το Ευγενίδειο Πλανητάριο είναι μέρος του Ιδρύματος Ευγενίδου που δημιουργήθηκε με την διαθήκη του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη το 1954.
Είναι ένας κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υλοποιεί εδώ και πάνω από 60 χρόνια το όραμα του Ευγενίδη «να συμβάλει εις την εκπαίδευσιν νέων ελληνικής ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω» χωρίς καμιά επιδότηση από την Πολιτεία.
Ο Ευγενίδης και οι επίγονοί του, φρόντισαν να εξασφαλίσουν το μέλλον και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, διαθέτοντας μεγάλο μέρος της περιουσίας τους για τον σκοπό αυτόν.
Μετά τον θάνατο του Ευγένιου Ευγενίδη, την προεδρία και διαχείριση του Ιδρύματος ανέλαβε η αδελφή του, αείμνηστη Μαριάνθη Σίμου.
Υπό την εποπτεία της Μαριάνθης Σίμου, ολοκληρώθηκε το 1966 η κατασκευή των κτιριακών υποδομών, επί της Λεωφόρου Συγγρού στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα.
Το 2003, στο παλαιό κτιριακό συγκρότημα προστέθηκαν δύο νέες πτέρυγες εκ των οποίων η μία περιλαμβάνει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό Πλανητάριο σε Ευρώπη και Αμερική, με επιφάνεια της θολωτής του οθόνης ίση με δυόμιση γήπεδα του μπάσκετ.
Το νέο Πλανητάριο έχει χωρητικότητα 280 θέσεων και θόλο-οθόνη, διαμέτρου 25 μέτρων περίπου και επιφάνεια μεγαλύτερη των 950 τ.μ..