THEPOWERGAME
Από ώρα σε ώρα αναμένεται να λυθεί ο «γρίφος» για το νέο κατώτατο μισθό, καθώς σήμερα ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την οριακή αναπροσαρμογή του κατώτατου ή τη διατήρηση του στα σημερινά επίπεδα.
Δύο είναι τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι. Το ένα κάνει λόγο για διατήρηση του κατώτατου στα 650 ευρώ, δηλαδή στα 580 καθαρά.
Πρόκειται για ένα σενάριο που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο το επικρατέστερο. Κι αυτό, γιατί το σύνολο των εργοδοτών εμφανίζεται, έπειτα από 1,5 χρόνο πανδημίας, απολύτως αρνητικό στο ενδεχόμενο μιας αύξησης.
Οι εργοδότες (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) εμφανίζονται υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία.
Στο ίδιο στρατόπεδο βρίσκονται επίσης το ΚΕΠΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ.
Η ΓΣΕΕ ζητάει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Από την αντίπερα όχθη, υπάρχει η ΓΣΕΕ που ζητάει αύξηση του κατώτατου στα 751 ευρώ φέτος και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εμφανίζει δύο επιλογές:
Είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.
Μάλιστα, υπηρεσιακά στελέχη επισήμαναν προ ημερών στο powergame.gr ότι ακόμα κι αν υπάρξει πάγωμα του κατώτατου μισθού, αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς τις σημερινές συνθήκες στην αγορά εργασίας.
Το δεύτερο σενάριο: Μία μικρή αύξηση
Το δεύτερο σενάριο που έχει αρχίσει να μπαίνει σιγά-σιγά στη συζήτηση είναι να υπάρξει μια μικρή αύξηση στον κατώτατο.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι εκτός από τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων η Κυβέρνηση οφείλει να σταθμίσει και τις ανάγκες των εργαζόμενων και ειδικότερα εκείνων που καλούνται να ζήσουν με τον κατώτατο μισθό.
Προς αυτή την κατεύθυνση, δεν φαίνεται πλέον απαγορευτικό το ενδεχόμενο μιας οριακής αύξησης που θα κινείται λίγο παραπάνω από την πρόταση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού το οποίο προτείνει 1,53% αύξηση.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας καλείται να ζυγίσει και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, η οποία φέτος θα έχει ύφεση 8,2%, ενώ αν δεν ανατραπούν όλα λόγω του κορoνοϊού το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα δει ανάπτυξη 4,2%.
Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που αρκετές εργοδοτικές οργανώσεις μεταθέτουν την όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω για το επόμενο έτος.