THEPOWERGAME
Τον τίτλο της Silicon Valley, ως «Μέκκα» της τεχνολογικής καινοτομίας, διεκδικούν με αξιώσεις κάποιες μεγαλουπόλεις του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και μία ευρωπαϊκή, το Λονδίνο.
Η παντοδυναμία της Silicon Valley ως πρωτεύουσα κόσμου στην ψηφιακή τεχνολογία παραμένει μια πραγματικότητα, ωστόσο, δείχνει να «ξεθωριάζει», καθώς τα στελέχη ανά τον κόσμο αναζητούν νέους κόμβους καινοτομίας.
Αν και η Silicon Valley είναι γνωστή ως η κυρίαρχη περιοχή στην παγκόσμια τεχνολογία, μόνο το ένα τρίτο των στελεχών εκφράζει ισχυρή βεβαιότητα ότι θα διατηρήσει την ηγετική της θέση στην καινοτομία μακροπρόθεσμα.
Ένα παρόμοιο ποσοστό πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει. Οι απόψεις εταιρειών διαφορετικού μεγέθους παρουσιάζουν ελαφρές αποκλίσεις σε αυτό το θέμα.
Σε ποσοστό 38% οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η Silicon Valley θα διατηρήσει την ηγετική της θέση, αλλά μόλις το 27% των μικρών/νεοφυών εταιρειών έχουν την ίδια άποψη. Οι εταιρείες μεσαίου μεγέθους βρίσκονται στη μέση στο 32%.
Κορυφαίo – εκτός της Silicon Valley – παγκόσμιo Innovation Hub θεωρείται η Σιγκαπούρη, ακολουθούν Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Πεκίνο
Ποιοι είναι, όμως, οι επίδοξοι διάδοχοι στην κούρσα της διεκδίκησης αυτού του τίτλου;
To κορυφαίo – εκτός της Silicon Valley – παγκόσμιo Innovation Hub για την επόμενη τετραετία θεωρείται η Σιγκαπούρη, ενώ τη δεύτερη θέση μεταξύ των επίδοξων μητροπόλεων της τεχνολογικής καινοτομίας μοιράζονται η Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ.
Το Πεκίνο καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των πιο ισχυρών Innovation Hubs του κόσμου για τα επόμενα χρόνια, ενώ έπονται το Λονδίνο -στην 4η θέση- και η Σαγκάη -στην 5η.
Η Σαγκάη, το Τόκιο, το Μπανγκαλόρ της Ινδίας και το Χονγκ Κονγκ ακολουθούν, ενώ Όστιν και Σιάτλ μοιράζονται τη δέκατη θέση της κατάταξης με τους πιο ισχυρούς ανταγωνιστές της Silicon Valley.
Κάν’το, όπως η Σιγκαπούρη
Τα hubs καινοτομίας, που καταλαμβάνουν τις πρώτες δέκα θέσεις με τους πιο ισχυρούς κόμβους ψηφιακής τεχνολογίας στον κόσμο, προσελκύουν τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, έχουν τους καλύτερους όρους χρηματοδότησης startups εταιρειών και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ψηφιακών ταλέντων με δυσεύρετες δεξιότητες, όπως η μηχανική μάθηση.
Οι πόλεις που συμπλήρωσαν την κορυφαία 10άδα είχαν ξεχωρίσει ως ισχυρά οικοσυστήματα και πριν από την πανδημία, γεγονός που τους επιτρέπει να ισχυροποιηθούν – και ενδεχομένως να αποτελέσουν πραγματικό ανταγωνισμό για τη Silicon Valley.
«Η πανδημία της νόσου COVID-19 έφερε ραγδαία επιτάχυνση στους νέους τρόπους εργασίας, αλλά οι «κόμβοι τεχνολογίας» (technology hubs) ανά τον κόσμο έχουν έρθει για να μείνουν, αν και μπορεί να μην βρίσκονται στη Silicon Valley» διαπιστώνουν οι συντάκτες νέας έρευνας της KPMG (Technology Industry Survey).
Τι γίνεται στην Ευρώπη
Η έρευνα αναδεικνύει επίσης τις πόλεις της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), οι οποίες διαθέτουν το κατάλληλο προφίλ προκειμένου να αποτελέσουν τα ισχυρά innovation hubs του πλανήτη για την επόμενη τετραετία.
Η Αθήνα δεν βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, της οποίας την πρώτη θέση καταλαμβάνει για το 2021 το Τελ Αβίβ, ενώ ακολουθεί το Λονδίνο στη 2η θέση και το Βερολίνο στην 3η.
Τον ίδιο ρόλο διεκδικούν, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Ντουμπάι και η Μόσχα.
Την 8η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης μοιράζονται το Μπρίστολ, το Αμβούργο, η Ιερουσαλήμ και το Μόναχο.
Η Βαρκελώνη βρίσκεται για το 2021 στην 9η θέση με τους ισχυρούς ψηφιακούς κόμβους της ΕΜΕΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τέλος, τη δέκατη θέση μοιράζονται Άμστερνταμ, Κέιπ Τάουν, Δουβλίνο και Ριάντ.