THEPOWERGAME
Διαφάνεια και δικαιοσύνη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και υποστήριξη της λήψης επενδυτικών αποφάσεων για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου είναι οι στόχοι των παρεμβάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επεσήμανε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το σχέδιο αναμόρφωσης της αγοράς (market reform plan) που θα υποβληθεί στην ΕΕ και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η έγκριση του σχεδίου, το οποίο κατήρτισε το εργαστήριο E3M του Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή κ. Π. Κάπρο, είναι προϋπόθεση για την έγκριση των μηχανισμών επάρκειας ισχύος που διεκδικεί η χώρα μας. Βασική αιτιολογία, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, είναι το γεγονός ότι η ταχεία απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων (οι οποίες καθίστανται ασύμφορες εξαιτίας της αύξησης του κόστους εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα) οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών και ανάγκη επενδύσεων σε νέες μονάδες φυσικού αερίου.
Η γεν. γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα (για 2 χρόνια) ο μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας «ως προστατευτικό δίχτυ για έκτακτες συνθήκες που μπορεί να απειλήσουν την επάρκεια του συστήματος», με την αποζημίωση κατόπιν διαγωνισμού μονάδων που θα βρίσκονται σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για τα κόστη συντήρησης και λειτουργίας τους, έως ότου τεθούν σε λειτουργία οι νέες μονάδες που είναι υπό κατασκευή.
Σοβαρές ενστάσεις για το γεγονός ότι το market reform plan δεν αναφέρεται στον Διαχειριστή των ανανεώσιμων πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιάννης Γιαρέντης, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σημείωσε ότι μέχρι να υλοποιηθεί η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής ηλεκτροδότηση των καταναλωτών της χώρας.
Ο κ. Κάπρος σημείωσε κατά την παρέμβασή του πως η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ισχύος αν αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες πριν ενταχθούν οι νέες μονάδες φυσικού αερίου αλλά και ότι η εξέταση της λειτουργίας του νέου τρόπου οργάνωσης της αγοράς (target model) που τέθηκε σε εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου έδειξε ότι δεν προέκυψαν μεγάλα προβλήματα αλλά επιμέρους αστοχίες.