THEPOWERGAME
Δύο είναι τα βασικότερα σημεία που προκύπτουν από την εφετινή έκθεση ανοιχτού διαδικτύου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 2020-21.
Πρώτον ότι τους τελευταίους 12 μήνες οι ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω σταθερού σημείου αυξήθηκαν γοργά και κατά μέσο όρο περίπου 34%, και δεύτερον ότι η πολιτεία, «πήρε το όπλο της» κατά των πειρατών του διαδικτύου.
Αναφορικά με το τελευταίο, πέρυσι (Ιούνιος 2020-Μάιος 2021) η ΕΕΤΤ διέκοψε την πρόσβαση σε 332 ιστότοπους, έναντι 26 ιστοτόπων την προηγούμενη χρονιά και 38 την προ-προηγούμενη (2018-19).
Μέχρι το 2018 η ΕΕΤΤ δεν μπορούσε να διακόψει την πρόσβαση σε ιστότοπους που παραβίαζαν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Αυτό επιτεύχθηκε με παρέμβαση της πρώην υπουργού Πολιτισμού Λύδιας Κονιόρδου και χάρις στην ψήφιση του ν. 4481/2017 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο η αποτελεσματικότητα του νόμου ήταν περιορισμένη καθώς το «κατέβασμα» της ιστοσελίδας που παραβίαζε τα πνευματικά δικαιώματα γίνονταν ημέρες μετά την διαπιστωμένη τέλεσή τους και την καταγγελία τους. Έτσι ο παραβάτης, αφού του έκοβαν την πρόσβαση, «μετακόμιζε» σε νέα διαδικτυακή διεύθυνση.
Τώρα, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και την ΕΕΤΤ λειτουργεί επιτροπή ελέγχου της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων σε 24ωρη βάση και η παρέμβαση γίνεται με την τέλεση του αδικήματος.
Ουσιαστικά η ΕΕΤΤ μπορεί να απαγορεύσει άμεσα την πρόσβαση σε μια διαδικτυακή διεύθυνση (IP address) εφόσον ειδική επιτροπή πιθανολογήσει ότι τελείται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Η ειδική Επιτροπή ήδη έχει συσταθεί κι έχει πιάσει δουλειά από πέρυσι.
Ειδικότερα η παράγραφος 10Α του άρθρου 66Ε του νόμου 2121/1993 έτσι όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4761/2020 προβλέπει ότι:
«10Α. 1. Κατόπιν αίτησης του δικαιούχου και εφόσον:
α) επίκειται στο διαδίκτυο μεγάλης κλίμακας προσβολή προστατευόμενων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων για γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης που πρόκειται να μεταδοθούν ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους,
β) η προσβολή θα λάβει χώρα, ενδεικτικά μέσω συγκεκριμένων ενιαίων εντοπιστών πόρων (URL) ή διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP adresses) ή ονομάτων τομέα (domain names) που υποστηρίζουν τη, χωρίς άδεια, συνδρομητική σύνδεση με οποιονδήποτε τρόπο, και, ιδίως, μέσω χρήσης κωδικών ή αποκωδικοποιητή και
γ) συντρέχει επείγουσα περίπτωση αποτροπής άμεσου, σοβαρού και επικείμενου κίνδυνου ή ανεπανόρθωτης βλάβης για το δημόσιο συμφέρον ή για τον δικαιούχο, η Επιτροπή δύναται, με απόφασή της, να διατάξει τη διακοπή πρόσβασης στον συγκεκριμένο ιστότοπο ή όνομα χώρου για χρονικό διάστημα ανάλογο προς το γεγονός και τον χρόνο διάρκειας αυτού. Για τη λήψη της απόφασης αρκεί η, εκ μέρους της Επιτροπής, πιθανολόγηση ότι επίκειται προσβολή δικαιωμάτων, κατά τα αναφερόμενα στις περ. α’ και β’.».
Με άλλα λόγια, στην ΕΕΤΤ και στον ΟΠΙ βρίσκονται σε ετοιμότητα μέσα στο 24ώρο -όπως ακριβώς γίνεται στην παρακολούθηση του φάσματος συχνοτήτων- προκειμένου να παρέμβουν και να διακόψουν ανά πάσα στιγμή την πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους με παράνομο περιεχόμενο.
Αυτό έχει επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στους πειρατές κυρίως περιεχομένου συνδρομητικής τηλεόρασης, που ενδιαφέρει πολύ τις εταιρείες Nova και Cosmote TV. Με τη διάταξη αυτή έχουν σταματήσει πολλές ζωντανές μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων που ενδιαφέρουν πολλούς καταναλωτές.
Αντίθετα με τις παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που η ΕΕΤΤ αντιμετώπισε πολλά περιστατικά, σύμφωνα με την έκθεση ανοιχτού διαδικτύου της ΕΕΤΤ, πολύ λίγες ήταν οι διακοπές πρόσβασης σε ιστοτόπους παροχής παράνομων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου.
Η διακοπή πρόσβασης αυτού του τύπου πέρυσι έγινε μόλις σε ένα ιστότοπο, έναντι τριών ιστότοπων την περίοδο 2019-20 και 1.548 ιστότοπων την περίοδο 2018-19.
Αύξηση της ταχύτητας πρόσβασης κατά 34%
Αναφορικά με τις ταχύτητες διαδικτύου, η ΕΕΤΤ σημειώνει ότι πέρυσι η μέση ταχύτητα πρόσβασης (downloading) από σταθερό σημείο ανήλθε σε 27,01 Mbps έναντι 20,03 Mbps που ήταν το 2019.
Σημειώθηκε έτσι αύξηση της τιμής κατά περίπου 34%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση τις μέσης τιμής ανόδου δεδομένων (uploading) που ανήλθε σε 44% -από 3,61 Mbps που ήταν μέση τιμή του 2019 πέρυσι ανήλθε σε 4,69 Mbps.
H EETT απέδωσε την αύξηση αυτή στην διάδοση των συνδέσεων νέας γενιάς (VDSL, FTTH), ενώ τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα βασίστηκαν στο σύστημα μέτρησης των ταχυτήτων Hyperion που ανέπτυξε το ΕΜΠ για λογαριασμό της ΕΕΤΤ.
Για την κινητή τηλεφωνία δεν δόθηκαν στοιχεία φέτος, αλλά η Ρυθμιστική αρχή δεσμέυεται να το πράξει στην επόμενη έκθεση για την περίοδο 2021-22.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν στελέχη της, σύντομα θα φέρει διαδραστικούς χάρτες που θα δείχνουν τις ταχύτητες διαδικτύου, τόσο σε δίκτυα κινητής, όσο και σταθερής.
Οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν για τις ταχύτητες
Με βάση το νέο Εθνικό Κανονισμό Ανοικτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο, αναφορικά με τα σταθερά δίκτυα, οι πάροχοι σταθερών δικτύων πρόσβασης οφείλουν να ενημερώνουν τους συνδρομητές για την ελάχιστη, συνήθως διαθέσιμη και μέγιστη ταχύτητα που αναμένεται στη σύνδεσή τους.
Η ενημέρωση αφορά τόσο τους νέους, όσο και τους υφιστάμενους συνδρομητές ενός τηλεπικοινωνιακού παρόχου.
Η ενημέρωση για τις ταχύτητες αποτελεί μέρος των όρων της σύμβασης, ενώ ο συνδρομητής αποκτά δικαίωμα αποζημιώσεων ή επανορθώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα.
Παραδείγματα δυνατών επανορθώσεων ή αποζημιώσεων είναι έκπτωση στο λογαριασμό, δυνατότητα επιλογής πακέτου με χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα, επιστροφή τμήματος ή συνόλου του παγίου, ή συνδυασμός αυτών.
Σε περίπτωση αποκλίσεων μεγαλύτερων από 30% για ADSL δίκτυα, και 20% για τις υπόλοιπες τεχνολογίες (π.χ. VDSL, FTTH), ο συνδρομητής αποκτά και το δικαίωμα αζήμιας καταγγελίας τις σύμβασης εφόσον το πρόβλημα δεν διορθωθεί εντός 30 ημερών (με εξαίρεση τις υποχρεώσεις του συνδρομητή για καταβολή τυχόν υπολοίπων επιδότησης συσκευών ή τερματικού εξοπλισμού).
Αντίστοιχες διατάξεις ισχύσουν με για τα δίκτυα κινητής από 1η Μαρτίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι, στα κινητά δίκτυα, οι πάροχοι δεσμεύονται απέναντι στους συνδρομητές για τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί σε μια περιοχή.
Σε περίπτωση συνεχών ή επαναλαμβανόμενων αποκλίσεων από την ταχύτητα αυτή ο συνδρομητής αποκτά δικαίωμα αποζημιώσεων ή επανορθώσεων, καθώς και δικαίωμα αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης για αποκλίσεις μεγαλύτερες από 10%.