THEPOWERGAME
Μία από τις πιο επείγουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η αντιμετώπιση της ψηφιακής υστέρησης της χώρας ιδιαίτερα δε του κρατικού μηχανισμού. Αυτή την προτεραιότητα ο κορωνοϊός την κατέστησε ακόμα πιο επιτακτική και έτσι οι έκτακτες συνθήκες θα λέγαμε ότι επιτάχυναν την υλοποίηση πολλών συστημάτων που ούτως ή άλλως περιλαμβάνονταν στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Η πανδημία έφερε στην πρώτη γραμμή την υποχρέωση της κυβερνητικής πολιτικής για την προστασία της υγείας των πολιτών και εκτός των δομών υγείας, καθώς και την ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητάς τους. Αυτό στην πράξη σημαίνει δραστική μείωση των ουρών αναμονής στις διάφορες υπηρεσίες, με την αξιοποίηση μιας σειράς πρωτοποριακών ψηφιακών εργαλείων που ήρθαν για να μείνουν. Έτσι:
- Από μόλις 8 εκατομμύρια το 2018, οι ψηφιακές συναλλαγές το 2020 υπερέβησαν τα 94 εκατομμύρια. Ήδη, στο πρώτο εξάμηνο του 2021, τα μητρώα του Δημοσίου έχουν εξυπηρετήσει ηλεκτρονικά τους πολίτες περισσότερες από 150 εκατομμύρια φορές.
- Η πλατφόρμα της εμβολιαστικής εκστρατείας η οποία βασίστηκε στην άυλη συνταγογράφηση, λειτούργησε υποδειγματικά. Είναι σχεδόν έτοιμη η εφαρμογή MyHealth με την οποία οι πολίτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία τους που περιλαμβάνονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το MyHealth θα αποτελέσει και το πρόπλασμα για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, έτσι ώστε σε μια ενιαία εφαρμογή ο πολίτης να έχει ενιαία πρόσβαση σε όλα τα ιατρικά του δεδομένα.
- Μετά την πετυχημένη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης που κράτησε όρθιο το εκπαιδευτικό σύστημα, φέτος υπήρξε και μια σημαντική καινοτομία στη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οι υποψήφιοι/ες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα τους μέσω της λήψης γραπτού μηνύματος (SMS) στον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.
Το ευτύχημα για τη χώρα είναι ότι τώρα πλέον υπάρχει και ο καταλύτης αλλαγής για το μέλλον της χώρας το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι από τα 12 έργα που ξεκινάνε άμεσα, τα 8 αφορούν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Είναι βέβαιο ότι η ζωή μας θα γίνεται όλο και πιο ψηφιακή. Οι λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη «τηλε-» συνιστούν μια πραγματικότητα που θα μείνει και μετά την πανδημία, και αναδεικνύουν την «τηλε-» επανάσταση συντελείται στη χώρα.