THEPOWERGAME
Νέες ανησυχίες απειλούν το τελικό ταμείο της ελληνικής οικονομίας για το 2021, καθώς, μόλις δέκα ημέρες πριν κλείσει ο Ιούλιος – ένας δυνατός κατα παράδοση μήνας της ελληνικής τουριστικής σεζόν – οι εξελίξεις γύρω από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μειώνουν εκ νέου τις προσδοκίες για την επίτευξη του στόχου του 50% των εσόδων του 2019.
Ενώ από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου επιλύθηκε το κρίσιμο ζήτημα σχετικά με το ελεύθερο ταξίδι Βρετανών τουριστών στην χώρα μας, νέα προβλήματα ξεπρόβαλαν: από τη μια η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) να κατατάξει την Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου COVID-19 εμμένοντας μάλιστα και στη σύσταση να αποφεύγονται οι προορισμοί με έξαρση της Δέλτα, και από την άλλη οι συστάσεις του Ισραήλ να καταταχθεί η Ελλάδα στη λίστα των χωρών που απαιτούν πλήρη καραντίνα κατά την επιστροφή των ταξιδιωτώνΟι φόβοι αυξάνονται όχι μόνο για ένα ντόμινο τοπικών lockdown σε νησιωτικούς προορισμούς υπερτουρισμού όπως την Ιο, την Πάρο, το Ρέθυμνο και τη Σαντορίνη, αλλά και για νέες ακυρώσεις στις κρατήσεις των ξενοδοχείων. Πάντως στη Μύκονο το τοπικό lockdown τερματίζεται το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα πάντως με πληροροφίες του powergame.gr οι πληρότητες στη Μύκονο παραμένουν στο 90%, ενώ πάνω από το 60% και 70% εκτιμώνται οι πληρότητες στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Στα ίδια ποσοστά κυμαίνονται και τα πεντάστερα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα – ενας προορισμός που για το επόμενο διάστημα βασίζεται ιδιαίτερα στην επανεκκίνηση της ροής των Βρετανών τουριστών.
Ωστόσο, η εικόνα στις κρατήσεις παραμένει ρευστή και άνιση καθώς πολλοί είναι οι προορισμοί που παραμένουν κάτω από το 35%, ενώ την ίδια ώρα, τουλάχιστον το 20% των ξενοδοχείων παραμένει εκτός λειτουργίας.
Σε τραμπάλα και ο θαλάσσιος τουρισμός
Ανομοιότητα παρατηρείται και στον θαλάσσιο τουρισμό όπου η κάθε εταιρεία κρουαζιέρας εφαρμόζει διαφορετικό πρωτόκολλο όσον αφορά τις εκδρομές στη στεριά.
Κάποιες επιτρέπουν στους επιβάτες να περιηγηθούν σε περιοχές-στάσεις και άλλες επιμένουν στο κλειστό σύστημα «bubble» που έχει κριθεί αρνητικά από τις τοπικές κοινωνίες αρκετών νησιωτικών περιοχών, εφόσον από τη μια εξασφαλίζει την υγεία των ταξιδιωτών αλλά από την άλλη αποτρέπει την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Στον κλάδο του yachting οι ναυλώσεις κινούνται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του powergame.gr χαμηλότερα, ανάμεσα σε ένα ποσοστό 25% με 35%, με τα ιστιοπλοϊκά και τα καταμαράν να καταγράφουν μεγαλύτερη ζήτηση από τα mega yachts.
Νέο αγκάθι στον βασιλιά του θαλάσσιου τουρισμού είναι η καταγραφή κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αρκετά από τα οποία εντοπίζονται στον Πόρο και κυρίως από Ρώσους τουρίστες.
Και εδώ ανοίγουν δύο μεγάλα ερωτήματα για τον τουρισμό και τα δεσμά του με τα υγειονομικά δεδομένα. Πρώτον: γιατί παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων εφόσον γίνονται έλεγχοι στις πύλες εισόδου; Δεύτερον: ποια είναι η κατάλληλη λύση ώστε να μην υπάρξει μπαλάκι ευθυνών μεταξύ τουρισμού και πολιτικής προστασίας;
Δημ. Παρασκευής: «Τα τεστ περιορίζουν τα περιστατικά, δεν τα μηδενίζουν»
Το να ελέγχονται με τεστ και οι εμβολιασμένοι συζητούν κάποιοι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, εφόσον η μετακίνηση Ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών διεξάγεται με τεστ Rapid ή PCR (για τους μη εμβολιασμένους) και με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους εμβολιασμένους).
Θεωρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι οι έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες ανεξαιρέτως θα αποτρέψει το θολό τοπίο της εξάπλωσης της COVID-19 και της όποιας μετάλλαξής της.
Για το ζήτημα, το powergame.gr επικοινώνησε με τον αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερη σιγουριά αν εφαρμόζαμε τεστ rapid ή PCR και σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες, αλλά το πρόβλημα επώασης του ιού δεν εξαλείφεται. Θα είχαμε μειωμένα περιστατικά, όχι όμως μηδενικά», σχολίασε σχετικά, εξηγώντας πως λόγω της φύσης της λοιμωξης της COVID-19 μπορεί κάποιος να έχει μολυνθεί σήμερα και να ταξιδέψει μεθαύριο έχοντας αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ, αλλά στον τόπο προορισμού να είναι μολυσματικός.
«Ο κίνδυνος όμως θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχε το εμβόλιο αυτή την περίοδο, και αν δεν πραγματοποιούνταν πολλαπλά τεστ».
Ως προς το ποια θα μπορούσε να είναι η λύση αυτή την ώρα, ο κ. Παρασκευής ανέφερε το μέτρο της καραντίνας στο ταξίδι, το οποίο όμως, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι πλέον εφαρμόσιμο. «Αν όλοι ήμασταν εμβολιασμένοι, η κυκλοφορία του ιού θα είχε περιοριστεί», υπογράμμισε αναφερόμενος στο παράδοξο των ημερών, πως οι πολίτες έφτασαν να φοβούνται περισσότερο το εμβόλιο από τον ιό.
Το πλάνο ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή είναι να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής.
Σχετικά με το θέμα της χαλάρωσης του μέτρου της προστατευτικής μάσκας την ώρα που η κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμό για την μετάλλαξη Δέλτα ο κ. Παρασκευής αποσαφηνίζει:
«Όπου υπάρχει συγχρωτισμός θα πρέπει να τηρείται το μέτρο της μάσκας. Το έχουμε πει αλλά δεν έχει επικοινωνηθεί σωστά και ίσως χρειαστεί να το επαναλάβουμε».
ΟΧΙ στην επιβάρυνση των ξενοδοχείων-covid λέει η ΠΟΞ
Αναταράξεις στον ξενοδοχειακό κλάδο προκάλεσε το ζήτημα έλλειψης covid room στα ξενοδοχεία καθώς και η σύγχυση γύρω από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη πως οι ελλείψεις αυτές οφείλονται στο ότι ο απαραίτητος αριθμός δωματίων είχε υπολογιστεί βάσει του συνολικού αριθμού κλινών των νόμιμα αδειοδοτημένων τουριστικών καταλυμάτων.
Εξηγεί δε, πως το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας χρησιμοποιείται στην πράξη από τουρίστες που διέμεναν σε διαμερίσματα, επαύλεις κλπ χωρίς άδεια λειτουργίας, που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία, ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καμία πρόθεση να τα μετατρέψουν σε τέτοια», ξεκαθαρίζει λέγοντας πως έγινε τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση τουριστών που διαγιγνώσκονται θετικοί. «Δεν χρήζουν νοσηλείας και δεν μπορούν να απομονωθούν στο τουριστικό κατάλυμα που διέμεναν». Οσο για τους τουρίστες που έχουν επιλέξει να διαμείνουν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί ο κ. Τάσιος ναι μεν συμφωνεί ως προς την απομόνωσή τους αλλά δεν είναι υπέρ στο να επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας, προτείνοντας να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ ή/και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον χώρο διαμονής τους και να περνούν εκεί την υποχρεωτική καραντίνα.