THEPOWERGAME
Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του λογισμικού με το αρχαιοελληνικό όνομα «Πήγασος» είναι το 2019, όταν η εφαρμογή WhatsApp είχε προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία τόσο στις αμερικανικές όσο και στις αρχές του Ισραήλ για παραβιάσεις σε περισσότερους από 1.400 χρήστες της εφαρμογής.
Τότε η υπόθεση «έκλεισε» μέσα σε μερικές ημέρες καθώς ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν μετά από σχετικό έλεγχο αποφανθεί πως δεν υπάρχουν «αποδείξεις».
Σήμερα βρετανικά αλλά και αμερικανικά μέσα μεταξύ των οποίων ο Guardian και η Wall Street Journal παρουσιάζουν αναλυτικά ρεπορτάζ που δείχνουν πως το ισραηλινό λογισμικό παρακολουθεί περισσότερα από 2.000 άτομα στον κόσμο. Ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, μέλη μην κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και πολιτικοί.
Τι είναι όμως ο Πήγασος
Ο Πήγασος είναι ένα λογισμικό παρακολούθησης, spyware, το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία NSO που έχει έδρα το Ισραήλ και ειδικεύεται στην δημιουργία εφαρμογών WHγια κινητές συσκευές. Το συγκεκριμένο λογισμικό φέρεται να έχει πωληθεί από την NSO σε κάποιες δεκάδες οντότητες στον κόσμο ανάμεσα τους κυβερνήσεις αλλά και μυστικές υπηρεσίες.
Πως λειτουργεί ο Πήγασος;
Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα «κοινά» λογισμικά παρακολούθηση κινητών συσκευών ο Πήγασος δεν χρειάζεται ένα λάθος «κλικ» από την πλευρά του χρήστη σε κάποιο κακόβουλο link. Το μόνο που χρειάζεται όπως φαίνεται είναι η αξιοποίηση των «κενών» ασφαλείας που κατά καιρούς εμφανίζουν τόσο η πλατφόρμα της Apple όσο και η αντίστοιχη του Android. Το λογισμικό εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας και εισχωρεί στο κινητό του στόχου. Όταν εγκατασταθεί ο χρήστης δεν το αντιλαμβάνεται καθώς δεν προκαλεί την παραμικρή δυσλειτουργία στην συσκευή. Μετά την εγκατάστασή του ο Πήγασος έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της συσκευής και του χρήστη. Μηνύματα, τηλεφωνικός κατάλογος, δεδομένα GPS αλλά ακόμη και κάμερες και μικρόφωνα είναι στην απόλυτη διάθεση του ατόμου που κάνει την παρακολούθηση.
Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο λογισμικό;
Σύμφωνα με ειδικούς πρόκειται για ότι πιο εξελιγμένο στον τομέα των λογισμικών παρακολούθησης. Δεν απαιτεί κάποιο λάθος από τον χρήστη της συσκευής και το κυριότερο δεν αφήνει ίχνη. Αυτό συμβαίνει γιατί το λογισμικό δεν εγκαθίσταται στην μόνιμη μνήμη της συσκευής αλλά της προσωρινή κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει πως εάν η συσκευή απενεργοποιηθεί το λογισμικό εξαφανίζεται…
Η NSO σε σχετική ανακοίνωσή της μετά τις σημερινή αποκαλύψεις αρκείται στο να χαρακτηρίσει τα στοιχεία των ρεπορτάζ «αβάσιμα» χωρίς πάντως να δίνει καμία άλλη διευκρίνιση.