THEPOWERGAME
H σημαία της Ε.Ε. πρέπει να «συμμετάσχει» στην παρέλαση των χωρών κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο στις 23 Ιουλίου, ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
The EU flag needs to show in the #Tokyo2020 opening ceremony as symbol of peaceful coexistence, tolerance and solidarity. Values that are common to the European Union and to the Olympic movement.
My joint letter with @JJansaSDS @EU2021SI to Thomas Bach, President of @iocmedia. pic.twitter.com/BuWPrDdLoV
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) July 18, 2021
Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «η σημαία της ΕΕ πρέπει να εμφανιστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ως σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ανοχής και αλληλεγγύης. Αξίες που είναι κοινές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ολυμπιακό κίνημα».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας στην Ε.Ε., Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, με επιστολή τους ζητούν από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, η ομάδα της Σλοβενίας να φέρει εκτός από τη σημαία της χώρας και αυτή της ΕΕ.
Ειδικότερα, στην επιστολή επισημαίνεται:
«Ως Πρωθυπουργός της χώρας που έχει την Προεδρία της ΕΕ και ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής θα θέλαμε να προτείνουμε με την ευκαιρία της παρουσίασης των εθνικών ομάδων στην επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπιακή Ομάδα της Σλοβενίας να μπει στο στάδιο κρατώντας μαζί με την σλοβενική σημαία και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η κίνηση καθιστά τους Σλοβένους αθλητές πρεσβευτές της ευρωπαϊκής ενότητας και των αξιών που στηρίζουν την Ένωσή μας και ταιριάζουν με αυτά του ολυμπιακού κινήματος».
Παράλληλα, αναφέρεται ότι από την αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα και την αναγέννησή τους στην σύγχρονη εποχή, «οι Ολυμπιακοί Αγώνες προωθούν την ειρήνη και την ενότητα εδώ και αιώνες. Αποτελούν ισχυρό σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ανοχής και αλληλεγγύης, αξίες που βρίσκονται στα θεμέλια της ΕΕ».
«Ο ίδιος ο αθλητισμός αναγνωρίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ ειδικά για τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο και τώρα η ΕΕ έχει ειδικά προγράμματα για την προώθηση του αθλητισμού στους νέους» αναφέρουν ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Γιάνες Γιάνσα προσθέτοντας ότι «πιο πρόσφατα, η δημιουργία χαρτοφυλακίου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής συμπεριέλαβε τον αθλητισμό στη σύνθεσή του ως ένδειξη της συνεισφοράς του στις αξίες και τα θεμέλια της ΕΕ».