THEPOWERGAME
Η αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό έχει ξεκινήσει και εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αγωνιούν, καθώς η μεταβολή του κατώτατου θα επηρεάσει όχι μόνο τον βασικό μισθό αλλά και μια σειρά επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μητρότητας και πολλά άλλα.
Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ήδη καταθέσει τις δικές τους προτάσεις, με την πλειονότητα να εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο της οποιαδήποτε αύξησης λόγω της πανδημίας.
Οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων
Η ΓΣΕΕ προτείνει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 751 ευρώ. Πρόκειται για την πάγια θέση που διατηρεί τα τελευταία χρόνια. Προτείνει δε στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ.
Κάθετα αρνητικός στην οποιαδήποτε αύξηση, τουλάχιστον για φέτος, είναι ο ΣΕΒ, σημειώνοντας στην πρόταση του ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ εστιάζει στη μείωση των βαρών που σηκώνουν οι επιχειρήσεις, ενώ τονίζει ότι στις τρέχουσες συνθήκες και στο ρευστό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας προτεραιότητα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. «Ως εκ τούτου οποιαδήποτε μεταβολή που αυξάνει το κόστος λειτουργίας μπορεί να αποβεί καθοριστική τόσο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και για την διατήρηση των θέσεων εργασίας» σημειώνει χαρακτηριστικά η συνομοσπονδία.
Η ΕΣΕΕ χαρακτηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού σημαντικό πλήγμα για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια συζήτηση είναι εκτός πραγματικότητας, λόγω του ρευστού και γεμάτου προκλήσεις οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η τουριστικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα ο ΣΕΤΕ μεταφέρει την αύξηση για το 2022. Ο σύνδεσμος προτείνει για το 2021 τη διατήρησή του κατώτατου στα σημερινά επίπεδα, ενώ όπως εξηγεί στο υπόμνημά του προς την Επιτροπή, «οι καλές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το 2021 και ακόμη περισσότερο το 2022 δικαιολογούν απολύτως την πολιτική της διατήρησης του κατώτατου μισθού κατά το τρέχον έτος στα σημερινά επίπεδα».
Το πόρισμα του ΚΕΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό για το 2021. Στα χέρια του υπουργού βρίσκεται ήδη το πόρισμα του ΚΕΠΕ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες «μιλά» για διατήρηση του κατώτατου μισθού και όχι για αύξηση.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο powergame.gr ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο κατώτατος να μείνει στα ίδια επίπεδα φέτος και να αυξηθεί το επόμενο έτος, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σημειώνουν δε ότι δεδομένων των συνθηκών η διατήρηση του κατώτατου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είναι μια μεγάλη επιτυχία. Κι αυτό, γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.