THEPOWERGAME
Ο Λευκός Οίκος συστήνει στις αμερικανικές εταιρείες να είναι προσεκτικές στο Χονγκ Κονγκ, επισημαίνοντας πως ελλοχεύουν κίνδυνοι όσο το Πεκίνο ασκεί όλο και μεγαλύτερο έλεγχο στην περιοχή. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, ειδικότερα, την Παρασκευή πως οι εταιρείες που λειτουργούν στο Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζουν κινδύνους σ΄ ότι αφορά την εμπιστευτικότητα των δεδομένων τους. Υπογραμμίζει, επίσης, πως ο νόμος για την εθνική ασφάλεια, που ψηφίστηκε πέρσι, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο προσωπικό, την οικονομική κατάσταση, το νομικό καθεστώς, το κύρος και τις δραστηριότητες των εταιρειών στο Χονγκ Κονγκ.
Η προειδοποίηση του Λευκού Οίκου
Η προειδοποίηση του Λευκού Οίκου, ενδεχομένως, να μην αποτελεί έκπληξη για τις αμερικανικές εταιρείες με παρουσία στο Χονγκ Κονγκ. Εξάλλου κάποιες έχουν ήδη μεταφέρει τα γραφεία ή τις μονάδες παραγωγής σε άλλες χώρες της Ασίας. Καταδεικνύει, όμως, το διευρυμένο χάσμα στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο. Η Ουάσινγκτον είχε προαναγγείλει την πρόθεσή της από την Πέμπτη.
«Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ επιδεινώνεται. Και η κινεζική κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της σ΄ότι αφορά τη διαχείριση του Χονγκ Κονγκ», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. «Είναι μια σύσταση για το τι μπορεί να συμβεί στο Χονγκ Κονγκ. Είναι τόσο απλό, και τόσο περίπλοκο», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως οι Google, Facebook και Twitter εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες στο Χονγκ Κονγκ εάν η τοπική διοίκηση εφαρμόσει νόμο που προβλέπει κυρώσεις στους χρήστες που αναρτούν προσωπικές πληροφορίες με ενδεχόμενο αντίκτυπο σε τρίτους ή οργανισμούς. Το ζήτημα που έθεσε η Συμμαχία του Διαδικτύου στην Ασία, όπου ενσωματώνονται οι τρεις προαναφερόμενες εταιρείες μαζί με τις Apple και Linkedin, είναι πως ο προτεινόμενος νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, βάσει των οποίων μπορεί να υπάρξουν απροσδιόριστες αλλά «σοβαρές κυρώσεις» εις βάρος ατόμων που αναρτούν πληροφορίες για τη ζωή τους, δεν συνάδει «με τις διεθνείς νόρμες και τάσεις».
Η απάντηση του Χονγκ Κονγκ
Η Κάρι Λαμ, επικεφαλής της κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ, υπογράμμισε πως το σχετικό νομοσχέδιο στοχεύει μόνον σε «παράνομες» αναρτήσεις. Στις διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας το 2019 υπήρξε ένα κύμα δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εξέθεσε το μέγεθος της αντίδρασης της κοινής γνώμης στον νόμο για την εθνική ασφάλεια που τελικά υιοθετήθηκε από το Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας σφοδρή κριτική από τη διεθνή κοινότητα. Πληροφορίες για την αστυνομία, πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές έγιναν γνωστές σε όλες τις γωνιές του κόσμου.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος του αμερικανικού επιμελητηρίου εμπορίου στο Χονγκ Κονγκ χαρακτήρισε βαθύ πλήγμα το κλείσιμο της Apple Daily και το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων. Λίγο νωρίτερα είχαν συλληφθεί δημοσιογράφοι και διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας, με τις αρχές να αιτιολογούν τις ενέργειες αυτές στην παραβίαση του νόμου για την εθνική ασφάλεια που έχει οδηγήσει στη σύλληψη εκατοντάδων διαδηλωτών.
Μετά την επιβολή νόμου για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ έναν χρόνο πριν, το καθεστώς της Κίνας αποκτά μεγάλες δικαστικές εξουσίες στην πρώην βρετανική αποικία. Βάσει του νόμου κινδυνεύουν με διώξεις όσοι οργάνωσαν ή συμμετείχαν σε αποσχιστικές ή ανατρεπτικές ενέργειες, με τις ποινές να φθάνουν σε κάθειρξη δέκα ετών ή και ισόβια. Στην ουσία παραβιάζονται δικαιώματα για την ελευθερία του λόγου και άλλες ελευθερίες που θεωρούνται δεδομένες σε μια δημοκρατική χώρα και ίσχυαν στο Χονγκ Κονγκ ως «Ειδική Διοικητική Περιοχή». Παραδείγματος χάριν, η Apple Daily είχε στηρίξει τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας έναν χρόνο πριν και σήμερα δεν λειτουργεί πια.